Gündem Antarktika’da tarım ilacı!

Antarktika’da tarım ilacı!

21.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antarktika’da Türk bilim insanlarının çeşitli çalışmaları sürerken, kıtada iki hafta kalan Doç. Dr. Halim Ergül, iki balık türünde tarım ilacı izlerine rastladıklarını belirtti

Antarktika’da tarım ilacı

Türkiye’nin Antarktika’ya yaptığı ilk bilim seferi 2016’nın Mart ve Nisan ayları arasında gerçekleşmişti. 2013 yılından beri sürdürülen çalışmalar sonucu Prof. Dr. Bayram Öztürk liderliğinde buzul kıtaya giden 14 Türk bilim insanı, deniz biyolojisi, su ürünleri, atmosfer, küresel iklim değişikliği, botanik, buzul, okyanus hareketleri gibi pek çok konuda araştırmalar yapmıştı.
Bilim seferine katılan Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, elde ettiği sonuçları önümüzdeki günlerde dünya bilim literatürüne kazandıracak. Bilimsel dergilerden önce bulguları Milliyet ile paylaşan Doç. Dr. Ergül, buzul kıtanın insanlardan kaynaklanan kirlilik tehdidiyle tehlikede olduğunu ortaya çıkardı. İki ay boyunca kalıcı-dirençli organik kirleticileri araştırdığını belirten Ergül, “Böcek öldürücü kimyasallar (pestisit), aromatik hidrokarbonlar, petrol türevleri, kalıcı organik kirleticiler ve ağır metalleri araştırdım. Kadmiyum, cıva, kurşun gibi ağır metallerin iki farklı balık türünün hem kas hem karaciğer dokularında bulunduğunu görmek bizi şaşırtı. Balık dokularında ölçülen yüksek değerleri nedeniyle ağır metallerin dışarıdan geldiğini ve besin zinciriyle taşındığını düşündürüyoruz” yorumunda bulundu.

‘Kıtadan rapor edilecek’

Doç. Dr. Ergül, tespitlerini şöyle sıraladı: “Başka bir önemli bulgu ise pestisit olarak adlandırılan böcek, yabani ot gibi organizmaların tarım ürünlerine zarar vermesini engelleyen kimyasalların balık türlerinin kas dokularında önemli ölçüde yüksek çıkması. Antarktika’da tarım yapılmadığı için pestisitler diğer kıtalardan taşınıyor. Toplam 21 çeşit pestisit bileşiği bulduk. Bunların üçü kıtadan ilk kez rapor edilecek.”