Gündem Antarktika’ya Türk bilim üssü

Antarktika’ya Türk bilim üssü

01.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beyaz kıta Antarktika’da Türk bayrağı dalgalanacak. Kıtaya giden ilk Türk denizci Osman Atasoy’un önerisiyle Bakan Binali Yıldırım’ın başlattığı girişim üzerine Antarktika’ya Türk bilim üssü açılması için hazırlıklara başlandı

Antarktika’ya Türk bilim üssü

Yeryüzünde insan yaşamının olmadığı tek kıta olan Güney Okyanusu’ndaki Antarktika’da Türk bayrağının dalgalanacağı üssün kurulması için çalışmalara başlandı. Antarktika’ya giden ilk Türk yelkenlisi olan Uzaklar II’nin kaptanı Osman Atasoy’un önerisi üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın başlattığı girişim için çalışma grubu oluşturuluyor. Türkiye adına bilimsel araştırmalar yapmak için kurulması planlanan üste TÜBİTAK’tan ve üniversitelerden bilim ekibi görevlendirilecek.

Antarktika üzerinde ülkeler arasındaki düzenin sağlanabilmesi Antarktika Anlaşması’na bağlı. 1959’da imzalanan anlaşma 1961’de uygulanmaya başlandı. Anlaşmaya göre bilimsel çalışmalar için istenildiği gibi kullanılabileen kıtada askeri amaçla faaliyet göstermek engelleniyor. El değmemiş maden kaynakları ve sınırsız su rezervi ile Antarktika’da bilim üssü kurmak için Denizcilik Şurası’nda konuşan Bakan Binali Yıldırım, “Çalışmalara başladık” dedi. Dünyadaki tüm kara parçalarının yüzde 10’u kadar büyük yüzölçümüyle dikkat çeken Antarktika’ya ulaşan ilk Türk denizci Osman Atasoy ise çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. Atasoy, “İnsanoğlunun ulaşması en zor kıta olan Antarktika’da Türk bayrağının dalgalanmasını çok isteriz. Çünkü büyük ülkelerin bayrakları dalgalanıyor ve Türkiye de büyük bir ülke. Hak sahibi olduğunu iddia eden 27 ülke var. Türkiye’nin bu kadar değerli topraklarda yer almaması üzücü” dedi.