Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

10.05.2018 - 10:37 | Son Güncellenme:

Araç plaka sorgulama işlemi özellikle ikinci el araç almak isteyenlerin mutlaka yapması gereken bir işlemdir. Bu işlem sayesinde aracın daha önce plaka üzerine işlenmiş bir cezai işlemi olup olmadığına bakabilir, aracın fiyatını belirlemek adına elinizin daha kuvvetli olmasını sağlayabilirsiniz. Peki araç plaka sorgulama işlemini en kısa yoldan nasıl yapabilirsiniz? Sorgulama işlemi sonrasında hangi bilgilere ulaşabilirsiniz?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç sahibi olmak isteyenlerin haricinde araç sahibi olanların da kısa yoldan araç plaka sorgulama işlemini yapmaları için bazı yöntemler vardır. Sorgulamalar SMS kanalıyla veya e-devlet ya da Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesi üzerinden yapılabilir. Genelde kullanıcıların daha hızlı sonuç ve kesin bilgi almak için başvurdukları yöntem e-devlet üzerinden araç plaka sorgulama işlemidir. Araç plaka sorgulama işlemi ile aracın kasko ve zorunlu araç sigortasına dair bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-devlet üzerinden yapacağınız araç plaka sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr web sayfasını ziyaret edip giriş yapmanız gerekir. Giriş için farklı seçenekleriniz vardır. Elektronik imza, internet bankacılığı gibi seçeneklerle bu sisteme giriş yapabileceğiniz gibi e-devlet şifresiyle de hızlı bir şekilde sisteme erişim sağlayabilirsiniz. E-devlet şifresini ise en yakın PTT şubesine başvurarak edinebilirsiniz. E-devletin resmi sitesine girdikten ve giriş yaptıktan sonra E-hizmet kısmından araç plaka sorgulama işlemi hizmetini sunan Emniyet Genel Müdürlüğü kurumuna tıklayın. Burada açılan menüden araç plaka sorgulama butonuna tıklayın.

Yaptığınız sorgulama işleminin sonucunda aracın tüm bilgilerine erişebilirsiniz. Aracın hangi model olduğunu, kayıtlı olan rengini, modelini ve sahip belge tarihi gibi satın alırken işinize yarayacak olan detayları buradan öğrenebilirsiniz. Aracın kimin üzerine kayıtlı olduğunu öğrenerek çalıntı olup olmadığı hakkında da yine aynı işlem sayesinde bilgi edinebilirsiniz.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Tüm operatörlerin sunmuş olduğu SMS ile sorgulama hizmeti sayesinde cep telefonunuzla sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Operatörlerin belirlediği ücret karşılığı bu hizmeti alabileceğinizi unutmayın. Cep telefonunuzun kısa mesaj bölümüne "DETAY" yazın ve bir boşluk bırakın. Daha sonra aracın plakasını birleşik bir şekilde yazın. Son olarak 5664'e mesaj atın. Yine aracın parçalarında herhangi bir değişiklik olup olmadığını da aynı numaraya "PARCA " yazıp boşluk bıraktıktan sonra aracın plakasını 5664'e SMS göndererek öğrenebilirsiniz. Kısa sürede aracın tüm bilgilerini ve sigorta detaylarını da bu şekilde öğrenebilirsiniz.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, trafikteki tüm araçların bilgileri depolayan bir sistemdir. Sorgulama işleminizi yapmak üzere sbm.gov.tr adresine gidin. İlgi boşluklara bilgilerinizi doldurarak üye olun. Sonrasında ise "Sorgulama ve Online İşlemler" kısmına tıklayarak aracın plaka numarası ve kendi T.C kimlik numaranızı uygun boşluklara yazarak sorgulama işleminizi gerçekleştirin.