Gündem Arkadaşına ısmarladı

Arkadaşına ısmarladı

18.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de görülmemişti

Arkadaşına ısmarladı





Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi'ne kas ağrısı şikayetiyle başvuran bir hastaya, yalnızca domuzlarda bulunan bir parazitin yol açtığı "Trişinozis" öntanısı koyuldu. Çoğu tesettürlülerin yaşadığı Akevler Sitesi'nde oturan 28 kişide de aynı bulgular saptandı. Hastalar arasında AKP İzmir Milletvekili Fazıl Karaman'ın eşi Ayşe Karaman'ın da olduğu ortaya çıktı.

İnceleme başlatıldı
Adı açıklanmayan genç bir kadın, pazartesi akşamı şiddetli kas ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ve yüzde şişlik şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. İç hastalıkları servisine yatırılan hasta, aynı belirtilerden arkadaşlarının da yakındığını ve yaklaşık bir ay önce 14 - 15 kişinin hazır çiğköfte yediğini söyledi. Yapılan tetkiklerde "trişinozis" öntanısı konuldu. Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatoş Önen de, hastanın çiğköfte yediği arkadaşlarını da görmek isteyince hasta sayısı 29'a çıktı. Teşhisin ardından harekete geçen Sağlık Müdürlüğü ekipleri, dükkânını kapatan çiğköftecinin et aldığı marketler ve kesimhanelerden et örnekleri alarak inceleme başlattı.

Komite işbaşında
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcel başkanlığında bir komite oluşturuldu. Söz konusu çiğköftecinin müşterilerinin çoğunun Akevler'de oturduğu belirlendi. Necmettin Erbakan'ın "Adil Düzen" teorisinin mimarları Süleyman Karagülle ve Süleyman Akdemir'in kurduğu sitede, AKP'li Mehmet Tekelioğlu ile Karaman'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yakınlarının da evi bulunuyor.

Jeoloji Mühendisi Cüneyt Dayhan, ilköğretim 5. sınıf öğrencisi kızını, yüzünün şişmesi, el ve kollarında ağrılar üzerine doktora götürdüğünü belirterek şunları söyledi: "Sonra eşimin de yüzü şişti. Davetlilerimiz için bir ay önce arkadaşıma sipariş verdim. O gün evimizde çiğköfte yiyen herkeste aynı sorunlar çıkmış. Kızımın birkaç arkadaşına da aynı teşhis konulmuş. Çiğköftecinin çevresinde çok sayıda okul var. Hasta sayısı 70 - 80'leri aşar. Çiğköfteci arkadaşım da hastalandı." Kuzeninde yediği çiğköfteden sonra 21 gün kas ağrısı çeken Ahmet Dayhan, "12 kilo verdim" derken, AKP'li Karaman, "O parazitse, kaynağı domuz, at ya da kaçak et" dedi.

Uzmanlara göre "trişinozis" Türkiye'de hiç görülmedi. DEÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çiler Akısü'ye göre, hastalık ancak dış kaynaklı etlerin çiğ yenmesinden kaynaklanabilir ya da çok nadir kesimhane şartlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Çin'de yılda 10 bin vaka görülüyor.



GÜNCEL


Pamukbank sorusu
- 5 derecede arama
Domuz etiyle yapılan çiğköfte hastanelik etti
Kutsal Bahçe Bahailer'e iade
Bağımlıya 'yavru vatan' umudu
Böbreğini verdiği eşi terk etti...
Griple baş edemeyince valiye başvurdular
Bakan'dan itiraf: Zehirli varil sulamalarda kullanılıyor
Marmara Üniversitesi'nin 121. yıl balosu
Polis öfkesini kontrol edecek
Barmanbek ve Şardan'a ödül
Ekmekçi'den ilk sergi
Serin Duruş

Yazarlar