Gündem Arkeologlara taş çıkarttılar!

Arkeologlara taş çıkarttılar!

24.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Çanakkale’de tarihi mirası hatırlatmak için ‘Küçük Arkeologlar’ projesi başlatıldı.

Arkeologlara taş çıkarttılar

Sponsorluğunu şehirde çelik ve enerji üretimi yapan İÇDAŞ A.Ş.’nin yaptığı Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarıyla tarihi değerlerin ortaya çıkması hedefleniyor. Projenin bir diğer önemli amacı da çocukların tarihi eserlere karşı bilinçlenmeleri.
100 çocuk katıldı
Parion Antik Kenti’nde yapılan etkinliğe yaşları 7 ile 17 arasında değişen yaklaşık 100 çocuk katıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise en büyük tarihi kazısının yapıldığı M.Ö. 8’inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti’ndeki tiyatroda küçük arkeologlar için özel bir kazı alanı oluşturuldu.
Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladılar. Ellerinde çapa, mala ve fırçalarla tıpkı uzmanlar gibi kazı yapmaya çabalayan küçük arkeologlar, tarihi eserlerin hangi zorluklarda ve sabırla çıkarılması gerektiğini öğrendiler. Toprak altından çıkardıkları seramik parçaları, bakır eşyaları hassas bir şekilde taşıyacakları sandıklarda topladılar. Ardından da yıkayarak bu parçaların üzerinde yer alan yazı, sembol, işaretleri incelediler. Küçük arkeologlar, kazı yerlerinde hatıra için hazırlanan kartonetlerle bol bol hatıra fotoğrafı da çektirdiler.
‘Korumanız önemli’
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, çocuklara, “Sizlerin tarihi mirasa, kültürel değerlere bilinçli yaklaşımınızı bu tür projelerle sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Belki de ileride bunları siz çıkaracaksınız. Ancak çıkarmasanız dahi onları korumanız daha önemli” dedi.
Uygulamanın ikinci günü ise küçük arkeologlar Ayvacık ilçesi Gülpınar köyündeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu’nun en önemli ve yerel tanrısı ile önde gelen kutsal alanlarından olan Apollon Smintheon Tapınağı’nı ziyaret ettiler. Kazı Başkanı Prof Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen küçük arkeologlar burada da kazı yaptılar. Özgünel, “Arkeoloji sadece severek yapılabilir. Dolayısıyla sizler tarihi değerlerin kıymetini bilin ve anlayın. Bu konuda amatör olarak uzmanlaşın istiyoruz” dedi.