30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURAK DURSUN İstanbul
Tanıtım toplantısında konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, “Kalp damar hastalıkları, yaşam tarzı, özellikle tütün kullanımı, sağlıksız yeme alışkanlıkları, fiziksel hareketsizlik ve psikososyal stres ile kuvvetli bir ilişki gösteri. Yaşam tarzı ve risk faktörleri kontrol altına alınırsa kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlası engellenebilir” dedi.
Derneğin eski başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu da, “22 Avrupa ülkesinde 5 yılda bir tekrarlanan çalışmada, 50 yaşın altında erken kalp krizi geçirme oranının Türkiye’de daha fazla olduğunu fark ettik. Kalp-damar hastalıları ülkemiz için tehdit olmaya devam ediyor. Eğer öngörüler doğru çıkarsa, tarihte ilk kez bir sonraki nesil bir öncekinden daha uzun yaşamayacak. Çünkü şişmanlık, şeker hastalığı salgını ve kalp-damar hastalıklarındaki artış eğer önlem alamazsak böyle bir geleceği gösteriyor. Maalesef mucizevi bir reçete yok. Yapılacak şey; sigaranın bırakılması, hareketli olmak, aile öyküsü varsa kontrollere erken gidilmesi ve kalp dostu beslenme” diye konuytu.
Kilolu olmaları nedeniyle Türk kadınlarının erkeklerden daha fazla kalp krizi riski taşıdığını ifade eden Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necla Özer ise Avrupa’da özellikle enfarktüste en fazla ölüm oranının Türk kadınına ait olduğunun altını çizdi. Kampanyaya destek veren şef Arda Türkmen de kalp dostu beslenmeye ilişkin bilgiler verdi.