Gündem Asfalt ağlatan minik canavarlar

Asfalt ağlatan minik canavarlar

24.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Off-road, on-road, crawler, nitro... RC araba tutkunlarının birbirleriyle konuşurken büyük bir keyifle dillendirdiği terimler... Kimi minik canavarını özel parkurlarda koştururken, kimi de pistlerde çıkardığı ‘cayırtı’yı dinleyip keyif alıyor...

Asfalt ağlatan minik canavarlar

Habil TANGÖREN - “İçinizdeki çocuğu çıkarın...” 

  “Bu cayırtılar bana en güzel müzik gibi geliyor” diyor RC araba tutkunları... Ellerindeki kumandalarla, o minik araçlarda sanki kendileri yarışıyormuşçasına adrenalin ve sonsuz keyif yaşıyorlar.

Haberin Devamı

RC araba, yani “Radyo kontrollü arabalar” benzinli veya elektrikli motorlarla çalışan uzaktan kumandalı asfalt canavarları. Bu ele avuca sığmayan minik canavarların off-road modelleriyle, gerçek bir off-road’cu gibi en zorlu arazi koşullarına meydan okuyabilirsiniz ya da on-road modellerle saatte 120 kilometreye ulaşarak asfaltı yakabilirsiniz.

Hadi gelin bu sıradışı hobiyi, adrenalin zirvesini iliklerine kadar yaşayan RC araba tutkunlarının duygularını okuyalım...

 

‘HER YAŞTAN İNSANIN MERAKI OLMALI’

Endüstriyel Elektronik önlisans ve İşletme lisans mezunu 41 yaşındaki Murat Muratoğlu, bir özel sektör kuruluşunda AR-GE sorumlusu olarak çalışıyor. Ankara Çankaya’da yaşayan Muratoğlu, 12 yıldır hobi olarak model araçlarla ilgileniyor.

Haberin Devamı

Muratoğlu, hobisini şöyle anlatıyor: “Hem mesleğim olması hemde  otomobillere olan ilgimden dolayı bu hobiye yöneldim.

Başlarda keşfederek ve bireysel eğlenceli vakit geçirmek amaçlı ilgilendiğim bu uğraş zamanla yurdun her köşesinden yeni ve bu hobide çok iyi insanlarla tanışmama vesile oldu. Bazen internet üzerinden bilgi paylaşımı, bazen kamplar derken güzel dostluklar kurduk.

Birlikte araç kullanmanın, ayar ve tamirlerle ilgili bilgi paylaşımlarının ardından yarışlara katılmaya ve keyfi rekabetle taçlandırmaya karar verdim. Yılın belli dönemlerinde farklı bölgelerde organizasyonlar düzenleyerek ya da mevcut organizasyonlara dahil olarak bu keyifli hobiye devam etmekteyim.

Çocukların, gençlerin ve her yaştan insanların mutlaka bir hobisi olmalı. İnsanlar kendine zaman ayırabilmeli. Bu hobinin, gelişim çağındaki gençleri destekleyecek, sorumluluk duygusu verecek ve teknik ve el becerilerini artıracak yararlı bir uğraş olacağı kanaatindeyim.” 

Asfalt ağlatan minik canavarlar

‘İLK MAAŞIMLA İLK ARABAMI ALDIM’

Afyon Kocatepe Üniversitesi Havacılık ve RC Araç Topluluğu Başkanı olan Mustafa Güven, AKÜ İşletme Lisans mezunu. 25 yaşındaki Güven, Afyonkarahisar MYO Mimari Restorasyon bölümü 2. Sınıf öğrencisi. Güven de bu hobiye nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“2014 yılından bu yana hobi olarak RC Model araçlarla uğraşıyorum. Bu hobiye başlamam aslında 10’lu yaşlara dayanıyor. Her erkek çocuğu gibi o yaşlarda uzaktan kumandalı oyuncaklara büyük ilgi duyuyordum. Yaş ilerledikçe oyuncak araçlar bana basit ve yavaş gelmeye başladı. 2013 yılında Afyonkarahisar’da RC araçlarla uğraşan ağabeylerimizin olduğunu öğrendim. Onlarla tanıştım ve RC araçları keşfettim.”

Haberin Devamı

‘GARAJA SIĞAMAZ OLDUM’

“2014 yılında çalıştım ve kazandığım parayla ilk RC model arabamı aldım. Gün geçtikçe RC araçlara olan sevgim arttı ve garaja sığamaz olduk. Sevgi arttıkça araçların boyutu da büyüdü ve sayısı arttı. Şu anda 6 tane RC aracım var. 18 yaşında başladığım bu hobi bana çok şey kazandırdı. Zamanla internet üzerinden bilgi paylaşımı ve yeni başlayan hobidaşlarıma teknik destek derken Türkiye’nin bir çok ilinden arkadaşlarım oldu. Yakın çevremdeki illerde düzenlenen RC araç buluşmalarına katıldım.

Bence bu hobiye özellikle gençler başlamalı. Bilgisayar başında boşa geçen zamanlarını bu araçlarla doğada geçirmeliler.”

Haberin Devamı

Asfalt ağlatan minik canavarlar

‘İLK ARACIMI ALMAK İÇİN ADANA’DAN İZMİR’E GİTTİM’

Mühendis Hakkı Bölükbaşı 1990 Adana doğumlu. Bölükbaşı’nın RC araçlarla tanışması 2009 yılına dayanıyor. Gerisini kendisinden dinleyelim:

“Yurt dışı ticareti ile uğraştığım sıralarda yaptığım görüntülü görüşme esnasında, konuştuğum kişinin arkasında gördüğüm bir model arabayla harlandı bu sevdam. Daha sonra araştırmaya daldım ve birçok hobidaş edindim Türkiyede. 1-2 gün kadar kısa bir sürede ilk aracımı aldım. Bunun için Adana’dan İzmir’e ilk uçak seyahatimi gerçekleştirdim . Daha sonra İzmir’den Manisa’ya geçip ilk model aracımı aldım ve uykusuz bir şekilde evime döndüm.

Off-road araç-onroad araç, drift aracı, crawler araç. Bunlar da kendi içinde yakıt türleriyle ayrılıyor. Nitro yakıtlı araç, kurşunsuz benzinli araç, elektrikli araç... Hepsini tatmalısınız , her birinin hazzı farklı.

‘RC ARAÇ TUTKUDUR’

Kimi RC araba tutkunu, aracı kullanmaktan keyif alır, kimisi demonte halde alıp birleştirmekten, kimi sürekli dağıtıp bakım yapıp tekrar toplamaktan, kimi de görselini ve performansını modifiye etmekten. Ben tamamını kullandım bugüne dek.

Haberin Devamı

RC araç bir tutkudur, bağımlılıktır, huzurdur, en önemlisi bir hayat biçimidir. Meslek seçiminizde rol oynar, ev seçerken araçlarınız için de bir yer düşünmek zorunda kalırsınız. Araç seçiminizde etkili olur. Kısacası hayatınızın bir parçasıdır.

Asfalt ağlatan minik canavarlar

Asfalt ağlatan minik canavarlar

‘HOBİ OLARAK BAŞLADIM ŞİMDİ TEK UĞRAŞIM OLDU’

1966 yılında İstanbul’da doğan Oğuz Bilbaşar, üniversitede iç mimari ve dekorasyon eğitimi almış. Reklam ve medya sektöründe yaklaşık 10 yıl, Eczacıbaşı Holding Tüketim Ürünleri ailesinde 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olmuş. Bilbaşar, şimdi gerçek off-road araçların birebir minyatürlerini yapıyor, yarıştırıyor. Bu adrenalin dolu hobiye nasıl başladığını kendisinden okuyalım:

“RC Scale Modeling” aslında tam kelime karşılığı, “Uzaktan kumandalı Ölçekli Modeller” Bu hobide yapacağınız modellerde malzeme sıkıntınız yok, her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz, sadece ölçeğe uygun olması çok önemli. Bir gerçek araba sacdan yapıldı ise modeli aynı şekilde yapamazsınız çünkü kalınlıklar ölçeğe uymaz, ancak işin bitiminde sizin aynı görüntüyü verebilmeniz gerekir.

Plastik yoğurt kaplarından, ilaç kutularına, yapıştırıcı kapaklarından, ahşap kürdana kadar aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz. Bunun için farklı bir göz ile bakabiliyor olmak gerekiyor. Örneğin ilaç şaseleri eğer uygun çapta ise hoş bir jant kapağı yapabilirsiniz. Veya yine çapları tutuyorsa saat mekanizmasındaki çarkları, çemberleri bir kumanda modülünde ve gösterge saatlerinde kullanabilirsiniz.”

MÜZELİK DEĞERLERDE

“Dünyanın bir çok yerinde bu hobi ile uğraşan kişiler film çekimlerinde kullanılması için çeşitli ölçeklerde modeller üretmiştir. Ünlü Titanic gemisi bunlardan sadece biri. Dijital ve teknolojik modelcilik her geçen gün el işçiliğinin yerini alıyor gibi gözükse de, sadece zaman-sonuç dengesinde kolaylık sağlıyor. Hâlâ el işçiliği ile yapılan bu tip modeller müzelik değerlerde. RC Scale Modeling konusunda 1984 yılından beri çalışıyorum. Tamamen bir hobi olarak başlayan bu tutkum, şimdilerde ise tek uğraşım oldu diyebilirim.”

Asfalt ağlatan minik canavarlar

MALTEPE MODEL ARABA PİSTİ

İstanbul’un Anadolu yakasında Maltepe sahilinde bulunan model araba pisti, RC tutkunlarınının buluşma yeri. Pistte drift araçları için yapılmış olan özel bir bölüm de bulunuyor. Bu pist, diğer büyük pist ile olası kazaları engellemek amacıyla ayrılmış. Ayrıca Maltepe pistinde helikopter uçurma alanı ve model bot ve model tekne havuzu da mevcut.

HEZARFEN RC CLUB

Çatalca yakınlarındaki Hezarfen Havaalanı’nda model uçak kullanımı yanında iki ayrı pist ile RC araba tutkunlarının fayladalanacağı off-road ve on-road pistleri mevcut. Tesiste, RC araba ya da uçak modelcilerinin yararlanacağı hangarlama hizmeti de bulunuyor.

Asfalt ağlatan minik canavarlar