Gündem ‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

28.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Aşı olmayan kesimin bilgilendirilmeye ihtiyacı var

Haberin Devamı

Son haftalarda aşı kampanyası genç yaş gruplarına doğru hızla genişledi. Gerek yetkililer, gerek uzmanlar, kanaat önderleri, sanatçılar haklı aşı olmaya davet ediyorlar. Bu çağrı her dört vatandaştan üçünde karşılık buluyor. %13’lük bir kesim aşı yaptırma konusunda henüz emin değilken, %11’lik bir grup sırası geldiği halde aşı yaptırmamış veya sırası geldiğinde yaptırmayı düşünmediğini belirtiyor. Aşı yaptırmış veya sırası geldiğinde yaptıracak olanlar bu kararlarından daha emin görünüyorlar. Bu kesimdeki her dört kişiden üçü çevresine de aşı yaptırmalarını tavsiye ediyorlar. Emin olmayan grubun %80’nden fazlası bu konuda bir fikir belirtmemeyi tercih ediyor. Aşı yaptırmayan veya yaptırmayacak olan grup ise yine ağırlıklı olarak çevresine bir yönlendirme yapmaktan kaçınırken %30’u çevresine de aşı yaptırmamalarını tavsiye ediyorlar.

Haberin Devamı

Aşı olma veya olmama niyeti aslında bu konuya farklı yaklaşım içinde olan grupları ayırt etmemiz için bir ölçüt sağlıyor. Aşıya olumlu bakan kesimin çok daha endişeli olduğunu söylememiz lazım. Bu kesimdekiler içinde her on kişiden sekizi salgını Türkiye için ciddi bir tehlike olarak görürken aşıya yakın durmayan kesimde aynı fikirde olanların oranı on kişide altı. Kendileri ve aileleri için tehlike görüp görmediklerini sorduğumuzda aşıya olumlu bakanların %54’ü salgını ciddi bir tehlike olarak gördüğünü belirtirken, aşıya uzak duran kesimde bu oran %38’e kadar düşüyor. Kendisinin veya yakınlarından birinin koronavirüse yakalanmasından endişe edenlerin oranı aşıya olumlu bakanlarda %62 iken aşıya uzak duranlarda %39.

Tüm bunların sonunda aşıya uzak olan kesimin geleceğe dair daha iyimser olmasını bekleyebilirsiniz. Ama ilginçtir ki durum pek öyle değil. Önümüzde daha da zor günler olduğunu düşünenlerin oranı aşı taraftarlarında %30 iken aşı karşıtlarında %45, yani bir buçuk kat daha fazla. Aşı olmayanların aslında bu fikre kökten karşı olmadıklarını görüyoruz, aşıdan uzak durmalarının en öne çıkan nedeni uygulamadaki aşıların yeni olmalarından dolayı muhtemel yan etkilerinden çekiniyor olmaları.

Haberin Devamı

Nihayetinde toplumun büyük kısmı aşı olmuş veya sırası geldiğinde olacaklar. Geri kalan kesimin aşı konusunda rahatlatılmaya, bilgilendirilmeye ihtiyacı olduğu görülüyor. Bu kesimin de güven duyduğu noktada aşı olmaya yaklaşacaklarını söylersek yanılmış olmalıyız.

Her 4 kişiden 3’ü aşı konusunda olumlu düşünceye sahip

Toplumun %76’sı bugüne kadar sırası gelip aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı olacağını söylüyor. Salgınla mücadelede aşı olmanın önemi tüm sağlık kuruluşları / bilim adamları tarafından sürekli dile getirilirken toplumun %11’i aşı olmayacağını, %13’ü ise bu konuda net bir karar verememiş durumda.

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Bugüne kadar aşı olmayanların %65’i sıra gelince aşı olma niyetinde

Soru: Koronavirüs aşısı yaptırma eğiliminizi belirtir misiniz?

Soru: Aşı yaptırmayacağınızı , yaptırıp yaptırmayacağınızdan emin olmadığınızı belirttiniz. Bu durumun temel gerekçesini belirtir misiniz?

Aşı olmayan kişilerin %65’i aşı olma niyeti belirtirken %16’sı aşı yaptırmayacağını, %19’u da aşı yaptırıp yaptırmayacağın konusunda kararsız olduklarını söylüyor. Aşı konusundaki bu tutumun temel nedeni aşı olup olmama konusunda karasız olanlar için yeni bir aşı olmasından dolayı yaşanacak yan etkilerinin olma olasılığı. Aşı karşıtı olanlar ise bu nedenin yanısıra aşının koronavirüs’e karşı kendilerini korumayacağı inancını da aşı olmama sebebi olarak belirtiyor.

Haberin Devamı

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

%74 çevresine aşıyı öneriyor

Soru: Siz yakın çevrenize aşı yaptırıp yaptırmamaları konusunda bir öneride bulunuyor musunuz?

Bugüne kadar aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı yaptıracağını söyleyenlerin %62’si çevrelerindekilere aşı yaptırmalarını öneriyor. Aşı karşıtlarının ise sadece %8’i öneride bulunduğunu söylerken, %30’u çevresindeki kişilere aşı olmamaları konusunda ikna etmeye çalışmakta.

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Koronavirüsün ciddi bir tehlike oluşturduğu düşüncesi, aşı olan veya olma niyetindekilerde yüksek

Soru: Sizce koronavirüs Türkiye için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?

Koronavirüsün Türkiye için tehdit oluşturduğu düşüncesi aşı konusunda olumlu olan kitle için daha baskın bir görüş. Bu kitledeki her 10 bireyin 8’i Koronavirüs’ün Türkiye için ciddi tehdit oluşturduğu düşüncesinde. Aşı karşıtlarının ise sadece %59’u  bu görüşte. %17’si ise Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını düşünüyor.

Haberin Devamı

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Aşı konusunda olumlu tutum içinde olanlar kendisi ve ailesi için tedirgin

Soru: Sizce koronavirüs sizin ve aileniz için ne kadar bir tehlike oluşturuyor?

Aynı Türkiye için de belirtildiği gibi aşı olan ya da olma niyetinde olan bireyler Koronavirüs’ün kendileri ve aileleri için de ciddi bir tehdit oluşturduğu görüşünde. Aşı karşıtlarında ise tehdit algısı daha düşük seviyede ve hatta %29’u tehdit oluşturmadığı inancında.

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Kendisinin ya da ailesinden birinin koronavirüse yakalanacağı endişesi, aşı olan ya da olma niyetinde olan bireyler nezdinde daha yüksek

Soru: Sizin veya ailenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne derece endişe ediyorsunuz?

Bugüne kadar aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşı yaptıracağını söyleyen kişilerin %62’si kendilerinin ve ailelerinden birinin bu virüse yakalanacağı konusunda çok endişeli. Aşı karşıtlarında ise bu endişe düzeyi çok daha düşük. Sadece %39’u çok endişeli olduğunu belirtirken, %27’si ise bu konuda endişeli olmadığı söylüyor.

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor

Endişe düzeyi yüksek olsa da aşı konusunda olumlu tutum içindekiler gelecek konusunda daha umutlu

Aşı konusunda olumlu düşünen bireylerin yaklaşık yarısı salgın konusunda zor günleri geride bıraktığımız inancında. Aşı karşıtlarının ise 1/3’ü daha olumlu düşünürken %45’i daha zor günlerin bizleri beklediği görüşünde. Aşı konusunda kararsız olanlar bu konuda da arada kalmış. 1/3’ü daha umutlu iken, 1/3’ü umutsuz diğer 1/3’ü ise bu konuda fikrinin olmadığını belirtiyor.

Soru: Sizce koronavirüs salgınıyla mücadelede zor günleri geride mi bıraktık yoksa daha zor günler bizi mi bekliyor?

‘Aşı olun’ çağrısı karşılık buluyor