Gündem Asıl en büyük engel önyargı

Asıl en büyük engel önyargı

15.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Galatasaray Rotaract Kulübü, 9. Engelliler Kariyer Günü’nde iş arayan engellileri işverenlerle buluşturdu. Özgeçmişleri hazırlanan 250 engelli, yeni bir iş sahibi olmanın kapılarını araladı...

Asıl en büyük engel önyargı

Türkiye’de her 10 kişiden biri engelli. Kimisi görme, kimisi işitme kimisi ise bedensel engelli olan milyonlarca kişinin sosyal hayatlarında yaşadıkları güçlüklerin dışında, en büyük sorunlarından biri de istihdam. Galatasaray Rotaract Kulübü, 9. Engelliler Kariyer Günü’nde iş arayan engellilerle işverenleri bir araya getirdi. Özgeçmişleri hazırlanan 250 engelli, işveren temsilcileriyle görüşüp yeni bir iş sahibi olmanın kapısını araladı.

‘Vazgeçebiliyorlar’

Doğuştan serebral palsi hastası Batuhan Akyollu da iş başvurusunda bulunan yüzlerce engelliden sadece biri. 26 yaşındaki Batuhan Akyollu, Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü mezunu.

Daha önce uluslararası bir arama motoru şirketinde 1.5 yıl çalıştığını söyleyen Akyollu, “Eski çalıştığım yerde veri girişi yapıyordum ama işten çıkarıldım. İyi derecede İngilizce ve Almanca biliyorum. Yüzde 60 engelli raporum var. Toplum engelliler konusunda bilinçli değil. Engelliler de karşılaştıkları zorluklar yüzünden vazgeçebiliyorlar. Elektronikle ilgili bir işte çalışmak isterdim. Yaşadığım en büyük zorluk işsizlik. İşverenler bir engellinin de çalışabileceğinin farkında değil” diye konuştu.

‘Fırsat verilmiyor’

Moda tasarım bölümü mezunu işitme engelli Burcu Gül ise evli ve 1 çocuk annesi. Stilistlik yapmak istediğini söyleyen Gül, “Hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum ama iletişim kurmakta zorlandığım için kendime güvenemiyorum. Daha önce birkaç yerde de çalıştım ama engelim yüzünden işten çıkarıldım. Burada 8 işyeriyle görüştüm. Bu ülkede engellilere yeterince fırsat verilmiyor” dedi.

‘Amaç istihdam’

Galatasaray Rotaract Kulübü Başkanı Anıl Aydemir, “Bu organizasyonu yıllardır yapıyoruz. Amacımız ülkemizde yaşayan engellileri kendi becerileri doğrultusunda istihdamını sağlamak. Bu organizasyon işveren ve iş arayan engellileri ücretsiz bir araya getiriyor” dedi.

‘Buraya nasıl geldin?’

Geçirdiği bir hastalık nedeniyle görme yeteneğini kaybeden 33 yaşındaki Sadık Kılıç, “4.5 yıldır göremiyorum. İnsanlarda ‘Nasıl yapacaksın’ önyargısı var. Bir iş için görüşmeye gittiğimde bana ‘Buraya nasıl geldin?’ diye soruyorlar. Tek başıma geldiğimi söyleyince de inanmıyorlar. İşe girsem her gün beni biri mi götürüp getirecek” dedi.

‘Farklı gözle bakılıyor’

Birçok iş başvurusunda bulunmasına rağmen hiçbir şirketten olumlu sonuç alamadığını ifade eden 23 yaşındaki görme engelli Gizem Dağ, “İstanbul Üniversitesi’nde İktisat okudum. Eğer bana da şans verilirse işimi iyi şekilde yapabileceğimi görebilirler. Büyük firmaların sesli programları var, ben de çalışabilirim. Engelim yüzünden işe almıyorlar. İnsanlar bize farklı bir gözle bakıyor” dedi.

‘Dalga geçtiler’

Aysun Manici (24) ortopedik ve görme engelli. “Daha önce bir bankada ve şirkette çalıştım ama engelli olduğum için kovdular” diyen Manici, “Okan Çalıştığım işyerlerinde engelliyim diye hor görüldüm. Hakaret eden de oldu, taklidimi yaparak benimle dalga geçen de... Ama hiçbir zaman yılmadım” dedi.

Yazarlar