Gündem Aşılamada ikinci aşama başlıyor

Aşılamada ikinci aşama başlıyor

25.02.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’den 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen CoronaVac aşısına, 14 gün süren analizlerin ardından 13 Ocak 2021’de “Acil Kullanım Onayı” verildi. 14 Ocak’ta ilk olarak sağlık çalışanları aşılanmaya başladı.

Aşılamada ikinci aşama başlıyor

Ardından diğer grupların aşılanması aşamasına geçildi. Bu kapsamda, 19 Ocak’ta huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlar ile onların bakımından sorumlu kişilerin yanı sıra 90 yaş ve üzerindekiler evlerinde aşılandı. Bilim Kurulu’nun değerlendirmesi sonrasında 21 Ocak’ta 85 yaş ve üzerindeki vatandaşlar da evlerinde aşılanmaya başlandı. Öte yandan, 21 Ocak’ta eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencilerinden isteyenler aşının ilk dozunu oldu. Program dahilinde 25 Ocak itibarıyla 80 yaş ve üzeri, 27 Ocak’tan itibaren de 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, sağlık kuruluşlarından randevularını alarak aşılarını yaptırdı.

Haberin Devamı

11 Şubat’ta ikinci doz

Sağlık çalışanlarına ilk doz sonrası 28 günün tamamlanmasını takiben 11 Şubat’ta CoronaVac aşısının ikinci doz uygulaması gerçekleştirildi. Kovid-19 mücadele sürecindeki aşılama kapsamında 11 Şubat’ta 70 yaş üzeri için ilk doz aşıların uygulanmasına başlandı. Aşılama, 65 yaş üzerindeki kişilere de 12 Şubat’ta yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan tabloya göre birinci doz uygulanan kişi sayısı 6 milyon 464 bin 703, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 1 milyon 309 bin 525 oldu. Toplam yapılan aşı sayısı 7 milyon 774 bin 228 olarak kayıtlara geçti.

Kimlere sıra geldi?

Aşılama “Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi” doğrultusunda belirlenen takvime göre ilerleyecek. Aşı takviminin ikinci aşamasının A grubunda, hizmetlerin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları yer alacak. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim  sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri gibi), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar bulunuyor. Takvime göre, 50-64 yaşlarındaki bireyler de ikinci aşamada Kovid-19 aşısı olacak. Üçüncü aşamada ise kronik hastalığı bulunanlara aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bunu 30-39 ve 18-29 yaş grubu takip edecek. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar  aşılanacak.

Haberin Devamı

İlk aşı Bakan Selçuk’a

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Öğretmenlere Aşı Uygulaması Programı kapsamında, dün geldiği Çorum’un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulu’nda ilk doz Kovid-19 aşısını oldu. Selçuk, şu bilgileri verdi: “Aşı tedarik sürecine bağlı olarak da Sağlık Bakanlığı ilgili planlamayı yapıyor. Biz kendilerine 1 milyon 259 bin çalışanımızın listesini geçen haftalarda iletmiştik. Tüm vatandaşlarımız gibi e-Nabız’da ya da 2023’e kısa mesaj göndererek kendilerine nasıl sıra geldiği konusunda bilgi alabilirler.”