Gündem ‘Aşıyı etkisiz kıldığına dair işaret yok’

‘Aşıyı etkisiz kıldığına dair işaret yok’

09.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İlk kez 24 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Omicron adını verdiği koronavirüs varyantı endişesi sürüyor.

‘Aşıyı etkisiz kıldığına dair işaret yok’

Mutasyona uğramış varyant nedeniyle birçok ülke sınır kısıtlamaları ile karantinaları yeniden gündemine aldı. DSÖ ve ABD'den üst düzey bilim insanları, Omicron'un diğer koronavirüs türlerinden daha tehlikeli görünmediğini söylerken, kesin bir açıklama yapılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı. DSÖ Acil Durum Direktörü Michael Ryan, Omicron'un önceki varyantlardan daha bulaşıcı olduğunu, bununla birlikte kullanılan aşıların varyant üzerindeki etkinliğinden şüphe duyulması için bir neden olmadığını ifade etti. Omicron hakkındaki ön verilerin diğer varyantlardan daha şiddetli olmadığını işaret ettiğini söyleyen Ryan, bulguların hastalığın daha az şiddetli olma eğiliminde olabileceğini işaret ettiğini belirtti. "Şiddetli hastalık ve hastaneye yatış açısından şimdiye kadar tüm varyantlara karşı etkili olduğu kanıtlanmış son derece etkili aşılarımız var" diyen Ryan, aşıların yeni varyanta karşı koruma gücünün diğer varyantlardaki kadar yüksek olmayabileceğini de kabul etti.

Haberin Devamı

‘Avrupa’da en çok çocuk vaka bildiriliyor’

DSÖ Avrupa bölge direktörü Hans Kluge, Avrupa’da 5 ila 14 yaş grubundaki çocukların bildirilen en yüksek Kovid-19 enfeksiyonu oranlarını oluşturduğunu söyledi. DSÖ yetkilileri, uzaktan eğitime geçilmesinin engellenmesi için testlerin daha da artırılmasını ve çocukların aşılanmasını önerdi.

‘Omicron’la virüs evcilleşti, gevşedi’

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüsün yeni varyantı Omicron’un kısa sürede Avrupa Birliği ülkelerindeki yayıldığına dikkat çekerek, “Bu bizim için aslında tedirgin olunacak bir şey. Yapılan laboratuvar çalışmalarının Omicron’un mevsimsel koronavirüse dönüştüğünü gösteriyor. Gevşediğini, yumuşadığını, evcilleştiğini gösteriyor. Bu süreç bizim açımızdan avantaj. Türkiye’de Omicron yok. Konsantre olmamız gereken Delta ve Delta Plus varyantları. Yağmur yağarken şemsiyeyi yarım açmak fayda sağlamaz. Aşı sürecini tamamlayıp yağmurdan korunmaya çalışalım” dedi. -DHA