Gündem‘Aşk adamı’na tepki

‘Aşk adamı’na tepki

23.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adriana Lima ile aşk yaşayan yazar Metin Hara, kurucusu olduğu merkezde vücut frekansını ölçmek için kullanılan cihaz nedeniyle eleştiri oklarına hedef oldu. Dr. Enis Doko “Cihaz bir şarlatanın icadı, Amerika’da yasaklandı” dedi.

‘Aşk adamı’na tepki

Bilim insanları, eleştiri oklarını ünlü manken Adriana Lima ile aşk yaşayan yazar Metin Hara’ya çevirdi. Eleştirilerin fitilini ise kuramsal fizikçi Dr. Enis Doko ateşledi. Hara’nın kurucusu olduğu ‘İnsana Güven Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri’nde ‘QXCI’ isimli cihazın kullanıldığını öne süren Doko, bu cihazın ABD’de FDA (Amerikan Sağlık Teşkilatı) tarafından yasaklandığını belirtti.

Haberin Devamı

‘Bazı hastalar öldü’

Kendisine ait www.bilimoloji.com adlı web sitesinde Metin Hara’nın kullandığı cihaza ilişkin ‘New Age sahtekârlıkları ve boşa çıkan ümitler’ başlıklı bir yazı kaleme alan Dr. Doko, Milliyet’e şunları anlattı: “Hara’nın şirketi, insanların hayat kalitesini artırmak amacıyla ‘frekans uzmanlığı’ hizmeti sunuyor. Bunu sözde, vücudun frekansını ölçen ve düzenleyen QXCI (Quantum Xrroid Consciousness Interface) cihazı ile yapıyor. Cihaz, Desire D. Dubounet ismiyle ünlü olan ve gerçek ismi William Nelson olan şifacı bir şarlatanın icadı. Cihazın AIDS ve kanser gibi hastalıklara ‘şifa olma, parazitleri öldürme, kolesterolü dengeleme’ gibi iddiaları var. Nelson ilk geliştirdiğinde cihazı 150-200 dolara satıyordu. Talebin çok olduğunu görünce 20 bin dolara satmaya başladı. Çok sayıda insan cihaza güvenip gerçek tedaviler yerine bu uygulamayı tercih etti ve bu, bazılarının hayatına mal oldu. Bunun üzerine cihaz Amerika’da FDA tarafından yasaklandı. Hakkında dokuz dolandırıcılık davası olan Nelson, ABD’yi terk edip Macaristan’a kaçtı. Nelson hâlâ Yunanistan ve Macaristan üstünden sattığı cihazlarla ve verdiği sözde ‘kuantum tıp eğitimleri’ aracılığıyla para kazanıyor.”

Haberin Devamı

‘Umut tacirleri’

Dr. Enis Doko şöyle devam etti: “Hara’nın kurduğu merkezde ‘frekans sistemi’ adı altında kullanılan ‘QXCI’ isimli cihaz üzerinden haksız kazanç elde ediliyor. Cihaz direncinizi ölçüyor. 5 dolar bile etmeyen basit bir direnç ölçerin şaşaalı gösterilmiş hali... İsmine ‘kuantum’ ve ‘bilinç’ kelimelerini koyup, ‘frekans düzelttiği’ yalanını da ekleyince cihazı olduğundan 400 katı fiyata satmak mümkün. Hara da, ABD’de yasak olan bu cihazlarla parasına para katıyor. Tarih boyunca umut tacirleri farklı kılıklarla karşımıza çıkmışlardır. Bunlar bazen dini, bazen tıbbı manipüle etmişlerdir. Gizem kartını oynamayı seven bu kişiler, bilimin kabul gören paradigma olduğu günümüzde, gizemli bilimsel kavramlar arkasına sığınmışlardır, fakat kavramları kullanım şekilleri bilimle ilgisizdir.

Dolayısıyla bu söz konusu ‘New Age’ akımlarına mensup insanların çoğu, antik çağlardan beri var olan uyduruk düzenlerle para kazanma sanatını, yeni çağa taşımaktan başka bir şey yapmamaktadırlar.”

Haberin Devamı

‘Tümüyle saçmalık’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, Milliyet’e yaptığı açıklamada, kişisel gelişim, yaşam koçluğu gibi tanımlamalar altında doktor olmayan kişilerin şifacılık yapmasının saçmalık olduğunu belirterek, “Söz konusu cihazın tıbbi yararını yansıtacak ciddi bir yayına rastlamadım. Etkisi bilimsel olarak saptanmamış cihaz ve usuller Çin’de revaçta. Bahsi geçen kişi gibi hekim olmayanların şifacılık yapması yanlış. Bu kişileri denetleyecek olan sağlık müdürlüğüdür” dedi.

‘Bakanlık artık devreye girsin’

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Samet Mengüç “Sağlık alanında şarlatanların sayısı ve çeşidi artıyor. Bu alan sektör haline geldi. Birey ve toplumun sağlığını korumak ve bu şarlatanlarla mücadele etmek devletin asli görevidir. Bu şarlatanların çoğu hekim olmadığından tabip odaları olarak müdahale edemiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Metin Hara suç işliyor’

Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından yapılan açıklamada Metin Hara’nın suç işlediği vurgulanarak, ”Ruhsal sağlığı ile ilgili sorunu olan kişilerin önce psikiyatri hekimine gitmeleri gerekmektedir. Ülkemizde hastalıkları tedavi yetkisi yasalarla sadece hekimlere tanınmıştır. Bu tür uygulamalar yasa dışı ve suçtur. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmalı” denildi.

‘Böyle bir yaklaşım sahtekârlıktır’

Prof. Dr. Sinan Canan (Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi): “Metin Hara’nın uyguladığı yöntemler sorun yaratabilir. Öncelikle teşhisin nasıl yapıldığı belli değil. Yanlış teşhis, gerçek hastalıkların gözden kaçırılması riskini artırabilir. Birisi çıkıp ‘doğal güçleri’, aslı astarı olmayan frekans, enerji, aura, manyetik alan gibi terimlerle süsleyerek açıklamaya ve akılcılaştırmaya çalışıyorsa biz buna bilim insanları olarak tabii ki itiraz ederiz. Böyle bir yaklaşım aslında sahtekârlıktır.”

Haberin Devamı

‘Suç duyurusunda bulunulmalı’

Prof. Dr. Tanju Sürmeli (Psikiyatri uzmanı):”Kişisel gelişim olarak şifacılar ortaya çıkıp bu aletleri kullanmaya başladı. Bunlar genelde tıptan olmayan kişiler. Modern tıbbın tedavilerini alternatif olarak sunduklarını iddia edebiliyorlar. Sağlık Bakanlığı’nın bu tür yöntemleri inceleyen biriminin olmaması, mevzuatın hazırlanmasını engelliyor. Sağlık müdürlüklerinin bu tür yerleri kapatması ve suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Vatandaşların çaresiz kalıp bu kişilere gitmemesi yasal olarak da engellenmelidir.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler