Gündem Askerlikte ‘yeni dönem’ başlıyor

Askerlikte ‘yeni dönem’ başlıyor

03.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda “tek tip askerlik” olarak öne çıkan yeni askerlik sistemi, birçok köklü değişikliği beraberinde getirecek.

Askerlikte ‘yeni  dönem’ başlıyor

12 ay askerlik süresinin, 9 aya inmesi ve bunun 3 ayının zorunlu olması, geri kalan 6 ay içinse, belli miktarda para ödenerek terhis olunması öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Ruh devam edecek’

İlgili bakanlıklarla yapılan görüşmeler sonucu, doktor, öğretmen, hâkim gibi meslek sahiplerine, hangi dönemde askerlik yapacakları konusunda da tercih hakkı getirilmesi bekleniyor. Üç aydır çalışmalarını yürüten bakanlığın, en önemli kriteri ise güvenlik ve terörle mücadelenin sekteye uğratılmayacağı bir sistem olması. Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeler göz önüne alındığında zorunlu askerliğin sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada ordudaki tam profesyonelleşmenin, TSK’daki ruhu zedeleyebileceğini söyledi. Akar, “Herkesin uzman olması, herkesin para için yapması oradaki bakış açısı ve ruhu değiştiriyor. Şu anda yıllık 400-500 bin civarında erbaş ve ere ihtiyacımız var. Bizim bunlardan bir miktar almamız lazım ki, bu karşıladığımız ihtiyaçla bizim toplumla ilişkimizin devam etmesi lazım, silahlı kuvvetlerin bu ruhunun devam etmesi lazım” dedi. Mevcut sistemde “uzun dönem” 12 ay, “kısa dönem” olarak 6 ay askerlik yapılıyor. Lisans mezunları 6 ay askerlik yaparken; ilkokul, ortaokul, lise ve önlisans mezunları ise 12 ay askerlik yapıyor.

Haberin Devamı

Kulislerdeki iddialara göre bakanlığın üzerinde çalıştığı taslak, tek tip askerlik getiriyor. Buna göre, herkes 9 ay askerlik yapacak. 9 ayın, ilk 3 ayı temel askerlik eğitimini içerecek ve zorunlu olacak. Kalan 6 ayda ise askerlik için belli bir bedel ödenerek, terhis olunabilecek. Son 6 ayı askerlikte tamamlamak isteyenlere ise belli bir ücret ödenecek. Ücretin her ay için asgari ücret tutarı olacağı ileri sürülüyor.

Askerlik şubeleri bugün de açık

Bedelli askerlik başvurularının son gününün hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle askerlik şubelerinin bugün de açık olacağı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bedelli askerlik hizmeti için son başvuru tarihinin 3 Kasım 2018 olduğu hatırlatıldı. Son başvuru gününün hafta sonu tatiline denk geldiği belirtilen açıklamada, “Vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi amacıyla askerlik şubelerinde hafta sonu mesaiye devam edilecek” ifadesi kullanıldı.