Gündem 2020 Aşure günü hangi güne denk geliyor? Muharrem ayı ne zaman, Muharrem ayında oruç tutulur mu?

2020 Aşure günü hangi güne denk geliyor? Muharrem ayı ne zaman, Muharrem ayında oruç tutulur mu?

10.08.2020 - 15:20 | Son Güncellenme:

Aşure günü ne zaman? 2020 yılında Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Ramazan ayının geçmesinin ardından Ramazan ayı gibi faziletli bir ay olan Muharrem ayı ile ilgili aramalar da çoğaldı. Peki, Muharrem ayı ne zaman başlıyor, Aşure günü hangi güne denk geliyor?

2020 Aşure günü hangi güne denk geliyor Muharrem ayı ne zaman, Muharrem ayında oruç tutulur mu

2020 yılı Muharrem ayının başlamasına az kaldı. Bu ay içerisinde yer alan Aşure günü ile ilgili aramalar da sıklaştı. Peki, Muharrem ayı nedir, bu ayda oruç tutmak gerekir mi? İşte merak edilen ayrıntılar...

Haberin Devamı

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Muharrem ayının başlangıcı bu yl 20 Ağustos 2020 tarihine denk geliyor. Hicri Yılbaşı kabul edilen Muharrem ayının başlangıcı bu yıl perşembe günü.

2020 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü bu sene 29 Ağustos Cumartesi 2020 gününe denk geliyor.

MUHARREM AYININ ÖNEMİ - MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye gelince, yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.

Haberin Devamı

Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.”buyurmuştur.

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi; bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.