Gündem Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir?

Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir?

29.09.2017 - 17:55 | Son Güncellenme:

Aşure gününe özel en güzel aşure nasıl yapılır? sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. 30 Eylül Aşure gününe özel en güzel aşure tarifini haberimizde bulabilirsiniz.

Aşure nasıl yapılır Aşure malzemeleri nelerdir

Müslümanlar için önemli aylardan biri olan Aşure (Muharrem) ayı 21 Eylül'de başladı. Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kabul edilir ve aşureler pişirilerek dağıtılır. Bu önemli güne az bir zaman kala sizler için en güzel aşure tariflerini derledik.

Aşure Günü neden önemlidir?

Muharremin 10. günü yani Aşure Günü tarihte bir çok olayın meydana geldiği gün olarak rivayet edilir.

Bu olaylardan bazıları;
-HZ. İbrahim bugün doğmuştur;
-HZ. Musa ve kavmi aşure günü Frevun'dan kurtulmuştur,
-HZ. Nuh'un gemisi bu günde Cudi Dağı'na oturmuştur,
-HZ. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi.

Aşure için malzemeler:

Yapacağımız aşure 8-10 kişiliktir.

500 gr. Buğday veya yarma buğday (gendime)
1 su bardağı kuru fasulye
½ su bardağı nohut
½ su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuru üzüm
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
½ su bardağı fındık
1 adet orta boy elma
1 adet orta boy portakal
4 adet karanfil
1,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı (1 lt) sıcak su

Süslemek için

1 adet nar ( taneciklerini ayırın )
½ su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı tarçın

Aşure nasıl yapılır?

Bol suda yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine üç parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde su ilave edin ve orta ateşte haşlamaya başlayın.

Başka tencerelerde yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde kesin ve yine ayrı kaplarda sıcak su ile haşlayın.

Portakal kabukları ve elmayı küçük küpler halinde doğrayın ( portakalın posalı kısımlarını kabuklarından ayrı soymaya özen gösterin bu güzel bir koku katacaktır.)

Buğdayı tüpte sakın unutmayın ve arada bir karıştırın. Haşlanan diğer malzemelerin suyunu süzdükten sonra buğdayın tenceresine koyun ve aynı tencerede pişmeye başlayan bakliyatlara 5 su bardağı sıcak suyu ekleyin.

Haşladığınız meyvelerin suyunu süzün ve aşure tencerenize alın. Soğuk suda yıkadığınız pirinci elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Karanfili ve fındığı da ekledikten sonra karıştırarak 20 dakika daha pişirin.

Soğuk sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırın, tencereye dökün ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırmaya devam edin.

Dibinin tutmaması için sıkça karıştırdığınız aşureyi kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın, ılınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.

Servis kaselerine aldığınız aşureleri nar ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.