Gündem Atamaların yüzde 67’si Doğu ve Güneydoğu’ya

Atamaların yüzde 67’si Doğu ve Güneydoğu’ya

16.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MEB, 103 branşa 35 bin 563 öğretmenin atamasını yaptı. Atamaların çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu’ya yapıldığını vurgulayan Eğitim-Sen Genel Başkanı, yeni öğretmenlerin güvenlik kaygısı yaşadığını söyledi...

Atamaların yüzde 67’si Doğu ve Güneydoğu’ya

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 37 bin kadro için öğretmen atamalarını dün gerçekleştirdi. Hatalı sorular nedeniyle alan sınavları mahkemeye taşınan ve davaları henüz sonuçlanmayan coğrafya ve sosyal bilgiler öğretmenliklerine atama yapılamazken; açıklanan diğer 103 branşa 35 bin 563 öğretmen atandı. Başvuran adayların yalnızca yüzde 22’si “aday” öğretmen olmaya hak kazanırken, atamaların yüzde 67’si neredeyse her gün yoğun çatışmaların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu’ya yapıldı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, öğretmen adaylarının çoğunun büyük zorlukları aşarak atanabildiği illere gideceklerini ancak eğitim öğretim yılına can güvenliği endişesi taşıyarak travma içinde başlayacaklarını savundu. Karaca, bölgeye ilk kez gidecek genç öğretmenlerin çoğunun 1 yıllık aday öğretmenlik sürecini tamamlar tamamlamaz, çeşitli gerekçelerle batı illerine tayin isteyeceklerini düşündüklerini de kaydetti.

Haberin Devamı

Dev ekrandan izlediler

MEB’in Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen atama törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bakanlık bürokratları ile öğretmen adayları ve aileleri katıldı. Avcı, atama butonuna bir öğretmen adayının annesi ile bastı. Atama sonucunda, salondaki ekranda atandıkları illeri ve okulları gören adaylar, sevinç çığlıkları attı ve mutluluklarını yakınları ile sarılarak paylaştı. Salona giremeyen adayların töreni izleyebilmeleri için Bakanlık merkez binada dev ekran kuruldu. Bazı adaylar da töreni buradan izledi.

MEB, dünkü törenle 103 branşa 35 bin 563 öğretmen atadı. Hatalı sorular nedeniyle alan sınavları mahkemeye taşınan ve davaları henüz sonuçlanmayan coğrafya ve sosyal bilgiler öğretmenliklerine atama gerçekleştirilemedi.

Haberin Devamı

Yüzde 22’si atandı

Başvuran adayların yalnızca yüzde 22’si “aday” öğretmen olmaya hak kazanırken, atamaların yüzde 67’si neredeyse her gün yoğun çatışmaların yaşandığı Doğu ve Güneydoğu’ya yapıldı. En çok öğretmen ataması gerçekleştirilen iller ise sırasıyla Şanlıurfa, Van, Ağrı, Şırnak ve Diyarbakır oldu. En çok atama yapılan branşlar ise sınıf, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, ilköğretim matematik ve okul öncesi öğretmenlikleri oldu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Karaca, çatışmaların yoğun yaşandığı illerde öğretmenlerin, kendi can güvenlikleri ile ilgili ciddi endişeler taşıdığını belirterek, “Bugünkü atamayla öğretmenlerin üçte ikisi o bölgelere gidecek. O illerde öğretmen ihtiyacı olduğu doğru ama ilk kez atanan ve bu illere gidecek öğretmenleri bekleyen sıkıntılar olacak” dedi. Öğretmen adaylarının çok zorlu bir süreçten geçerek öğretmen olabildiklerini belirten Karaca, şunları kaydetti:

‘Geç başlayamayabilir’

“Bu öğretmenlerimiz, atandıkları illere gidecek ancak büyük endişelerle, bir travma içinde göreve başlayacaklardır. 1 yılı doldurduktan sonra yani aday öğretmenlik süreci tamamlanır tamamlanmaz da herhangi bir gerekçe ile ya da ücretsiz izin kullanmak suretiyle bölgeden ayrılmak için girişimlere başlayacaklardır. Hakkâri’de geçtiğimiz özür grubu tayinleri döneminde ilde çalışan 2 bin 500 öğretmenin 760’sının bir başka şehre tayin istediğini biliyoruz. Ancak öğretmenlerin bölgeye gitmemesi, tayin istemesi değil, bu çatışma ortamının bir an önce sona erdirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde aileler de güvenli bir ortam sağlanmazsa çocuklarını okula göndermeme eğilimi içerisine girecektir.”