Gündem Ata’ya armağan özlenen vals...

Ata’ya armağan özlenen vals...

19.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuleli Askeri Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi öğrencilerin 19 Mayıs kutlamalarında sergilediği ve Atatürk’ün en sevdiği danslardan valsin de arasında bulunduğu gösteriler hâlâ hafızalarda... Her 19 Mayıs’ta akıllara gelen o gösterilerin mimarı ve kahramanları Milliyet’e konuştu: “Büyük titizlik ve disiplinle hazırlanıyorduk. Coşkusuluyduk, bayramlar bayram gibi kutlanıyordu...”

Ata’ya armağan özlenen vals...

Çiğdem Yılmaz - İstanbul / 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nda Kuleli Askeri Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi öğrencilerinin yaptıkları vals ve tango gösterileri hâlâ hafızlarda. Topluluğun katıldığı ilk 19 Mayıs kutlaması, 1999’da İstanbul İnönü Stadyumu’nda yapıldı. Bugün hâlâ konuşulan o görkemli gösterilerin fikri ise Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun olan ve daha sonra aynı okulda öğretmenlik yapan Albay Asım Yalnız’dan çıktı. Yalnız, öğrencilerin hem dans öğrenmeleri hem de sosyalleşmeleri gerektiğini düşünüyordu. Yalnız’ın dans kulübü kurmasında etkili olan unsurlardan biri de, Atatürk’ün hem cephede hem de dans pistinde olan fotoğraflarıydı. Böylelikle, 1996 yılında Kuleli Askeri Lisesi Dans Kulübü kuruldu. Kulüp, 1997 yılından itibaren de Kandilli Kız Lisesi öğrencileriyle çalışmaya karar verdi. Ama her şeyin kusursuz olması isteniyordu ve alanında en iyi dans eğitmenleri araştırılmaya başlandı. Bu işi Asım Yalnız üstlenmişti ve bu arayışlarının sonunda Kuleli Askeri Lisesi’nden mezun olan ünlü dansçı Ümit İris’e ulaşıldı. İris, Kuleli Askeri Lisesi ve Kandilli Kız Lisesi öğrencilerine dans eğitimi vermeye başladı. Büyük bir tizlikle hazırlanan o görkemli dans gösterileri, 2004 yılına kadar devam etti. O gösterilerin mimarı olan öğretmenler ve dans ekibinde yer alan öğrenciler o günleri Milliyet’e anlattı...

Haberin Devamı

‘Kıymetli bir projeydi’

Kuleli Askeri Lisesi Dans Kulübü’nün kurulmasına öncülük eden emekli albay Asım Yalnız o günleri şu sözlerle aktardı:
“Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının çok zor koşullarda, imkansızı başardıkları bir çalışma hayatları vardır. Dağ, tepe demeden zor arazi koşullarında dayanması zor iklim şartlarında, ölüm tehlikesi altında çalışırlar. Ancak, lider pozisyonunda olanların yalnızca savaşçı olması isabetli karar vermeleri için yeterli değildir. Liderlik vasfı genel kültür, felsefe, beşeri bilimler, fen bilimleri ve sanat anlayışı üzerinde yükselir. Dans da bu sanatlardan biridir ve her yerde icra edilebilir. Biz de bu danslarla bunu gösterdik. Bu büyük ve kıymetli bir projeydi. Önce bolero ile başlandı, sonra 1999 senesinde vals gösterisi yapıldı. İlk dans gösterimizi de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda İnönü Stadı’nda yaptık. Ondan sonraki senelerde de bu gruplar vals ve tango gösterisini yaptılar. Her iki okul adına da çok güzel bir çalışmaydı. Kuleli’deki öğrenciler yatılı okuyordu, Kandilli’deki öğrencilerin de büyük bir kısmı yatılıydı. Bu çalışmalar sosyalleşme açısında da çok iyi oldu. Çok iyi dostluklar, arkadaşlıklar kuruldu. O yıllar bu gösterilere çok yüksek halk ilgisi ve desteği vardı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlik için önemini öğrenciler bilirdi. Bir saygı ve disiplin vardı.”

Haberin Devamı

 ‘Çağdaş Türk gençliğine yakışan gösteri’

Kandilli Kız Lisesi’nde müdür yardımcılığı yapan Rüçhan Sin, o yılları büyük bir özlemle andığı belirterek şunları söyledi:
“Tango fikrini ilk olarak o dönem Kuleli Askeri Lisesi’nde müzik öğretmenliği yapan Saliç Sezer’den duydum. Saliç ile aynı mahallede otururduk ve sık sık bir araya gelirdik. Yine bir gün birlikte otururken tango fikrini söyleyip, ‘Böyle bir şey yapsak sence nasıl karşılanır?’ diye sordu. Ben de okul müdürümüzün bu konularda son derece ileri görüşlü olduğunu söyledim. Müdürüm ve Saliç’in görüşebileceği bir randevu ayarladım. Tango fikrini müdürümüze aktardı ve fikir beğenildi. Hemen öğrenciler seçildi ve bu seçilen öğrenciler Kuleli Askeri Lisesi’ne gidip orada çalışıyorlardı. Kuleli Lisesi’ne giden öğrencilerimize ben eşlik ediyordum. Tango derslerini de Ümit İris veriyordu. Ümit Bey’den ders alan öğrenciler ilk gösterilerini hem Kandilli hem de Kuleli Lisesi’nde yapıyordu. Daha sonra ise vals eğitimi ile birlikte 19 Mayıs gösterilerine taşındı ve orada da vals yapıldı. İlk 19 Mayıs gösterisine çıktığımızda, öğrencilerin sergilediği dans çok büyük bir ilgi gördü. Çok güzel ve görkemli bir gösteriydi. Çağdaş Türk gençliğine yakışan bir gösteri oldu.”

Haberin Devamı

‘O günleri büyük özlemle anıyorum’

Kimya öğretmenliği yapan Reşan Yıldırım Göktaş (41) da Kandilli Kız Lisesi mezunu ve o görkemli dans gösterilerinde yer alan öğrencilerden biriydi. Göktaş da o yıllarla ilgili şunları aktardı:

“İlk hazırlıkta yer alan öğrencilerden biriydim. Dans eğitimi için Kuleli’ye gidiyorduk. Öğrenciler bizi kapıda karşılıyordu ve çalışma yapacağımız salona kadar eşlik ediyorlardı. Kuleli disiplini diye bir şey vardı ve bu disiplini sonuna kadar gördük. Çalışma için Kuleli’ye gittiğimiz günler bile çok heyecanlıydı. Kuleli’ye gittiğimizde kendimizi prenses gibi hissediyorduk. Erkekler çok kibar ve nazikti, her seferinde bize kapıya kadar eşlik ediyorlar. O günleri büyük özlemle anıyorum.”

Haberin Devamı

‘Heyecanlı ve coşkuluyduk’

Dans ekibinde yer alan öğrencilerden biri de Eda Temel Neçare (35) idi. Neçare, o günlerle ilgili, “Her çarşamba Kuleli Askeri Lisesi’ne gidiyorduk. Çalışmalarımız bittikten sonra mutlaka partnerlerimiz kapıya kadar bize eşlik ederdi. Bu gösteriler de çok heyecanlı oluyordu. Kostümlerimiz tüm titizliğiyle hazırlanıyordu, gösterilere de aynı şekilde büyük bir titizlik ve disiplinle hazırlanıyorduk. O kadar çaba ve emeğin coşkusu da büyük oluyordu” dedi.

‘Bayramı bayram gibi kutlardık’

Ömrünün 33 yılını Kuleli Askeri Lisesi’nde geçiren müzik öğretmeni Saliç Sezer (73) de o günleri anlatırken çok duygulandığını belirterek, “Bu dans fikri bizim okulda konuşulmaya başlayınca, kiminle yaparız diye düşündük ve partner olarak Kandilli Kız Lisesi ile çalışmaya istedik. Bu fikri okul müdürlülerine ben ilettim ve gayet olumlu karşıladı. Tüm bunlardan sonra da öğrencilerimiz çalışmaya başladı... O yılları bugün anlatırken bile tüylerim diken diken oluyor. Biz o okullarda çağdaş, Atatürkçü gençler yetişirdik. Milliyet Gazetesi’nin yarışmalarına çok girdik. Zeybek, karşılama gibi bir çok oyunla katıldık” dedi.

Haberin Devamı

‘Milliyet’in yarışmasında ikinci olduk’

Kuleli Askeri Lisesi mezunu tıp doktoru Engin Demir (39) de o yılların çok keyifli zamanlar olduğunu belirterek, “Biz dört çift Milliyet Gazetesi’nin Liselerarası Dans Yarışması’na katıldık. O dönem tango ve vals yapmıştık, bizim için de çok heyecanlı bir süreçti. İki okulun kısıtlı zamanlarda bir araya gelip, Türkiye’deki en başarılı dans hocalarından ders alması, onunla gösteriye hazırlanmak çok farklı bir deneyimdi ve bize çok şey kattı. 19 Mayıs’taki ilk gösterimizde valstı. 60 çiftten oluşan bir ekiple birlikte yapmıştık” diye konuştu.

Ata’ya armağan özlenen vals...

‘Anılarımız hâlâ canlı’

Kuleli Askeri Lisesi mezunu Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslan Yürekli (37) de, “Henüz 14 yaşında kişiliğimizin yeni oturmaya başladığı dönemlerde sosyal faaliyetlerin hayatımızdaki rolü tartışmasızdı. Tam da bu dönemde, sosyal faaliyetlerden biri olan dans kulübü ile tanışma fırsatı bulduk. Kardeş okul Kandilli Kız Lisesi ile yürüttüğü bu sosyal faaliyette sayısız gösteri yapma imkanımız oldu. Her birinin ayrı güzel anıları halen canlı bir şekilde anılarımda yaşıyor. Dans kişinin kendini ifade edebilmesinin en önemli yollarından biridir. İşte bu güzel kulüp sayesinde hem dans öğrendik hem de insanlar arası ilişkilerimizi geliştirme fırsatı bulduk. Halen burada öğrendiğim figürleri bazı ortamlarda sergileme fırsatı buluyorum ve o günleri özlemle anıyorum” dedi.

Samsun’da ‘Gençlik Festivali’

Özlenen 19 Mayıs coşkusu Vestel ile yeniden canlanıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için özel bir reklam filmi yayınlayan Vestel, aynı zamanda Milli Mücadele’nin ilk adımının atıldığı Samsun’da gençliğe armağan edilen bayrama özel festival düzenliyor. Birbirinden eğlenceli aktivite ve etkinliklerin düzenleneceği Batı Park’taki coşkulu festivalde ünlü sanatçı Yalın sahne alacak.