Gündem Ateş altında taşıma suyla ameliyat

Ateş altında taşıma suyla ameliyat

17.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şırnak Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Doktor Nevzat Erdoğan, PKK’lı teröristlerin su şebekesini havaya uçurması yüzünden susuz kalan hastanede, 8 ay boyunca çok zor koşullarda ve teröristlerin ateşi altında hastalara hizmet vermeye çalıştıklarını anlattı

Ateş altında taşıma suyla ameliyat

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Şırnak’ta terör örgütü PKK’nın şebeke suyunu imha etmesiyle Şırnak Devlet Hastanesi’nde 8 ay ateş altında taşıma suyla bin 115 ameliyat ve 460 doğum gerçekleştirildiği öğrenildi. Hastane Başhekim Vekili Doktor Nevzat Erdoğan, operasyonlar sırasında güç şartlar altında verilen hizmeti Milliyet’e, “Kovalarla su taşıyarak ameliyatlar gerçekleştirdik. Hastanede yerlere serdiğimiz yataklarda yattık. Ve tam kadro olarak 8 ay boyunca aralıksız çalıştık” diyerek anlattı.

Şırnak’ta sekiz ay boyunca devam eden terör operasyonları ve sokağa çıkma yasağı sonucunda hayat durma noktasına gelmişti. PKK, şehrin su şebekelerini de patlatarak zarar verince devlet hastanesi doktorları şehri terk etmek yerine kahramanca mücadele etti. Kente uzun süre su verilemeyince hastane de susuz kaldı. Ancak buna rağmen hizmete devam eden Şırnak Devlet Hastanesi doktorları, kovayla taşınan suyla ameliyat yaptı.

Ateş altında taşıma suyla ameliyat


Yer yatağında yattılar

Doktorlar, sokağa çıkma yasağı süresince hastanede yere serdikleri yataklarda yattı. Şırnak’ın savaş ortamına döndüğünü söyleyen Şırnak Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Nevzat Erdoğan, “Sokağa çıkma yasağının olacağını önceden biliyorduk. Hazırlıklarımızı yaptık. İlaç stoğu yaptık ve eksik branşlardaki doktorlarımızı tamamladık. Ve tam kadro 8 ay aralıksız çalıştık” dedi.

Sokağa çıkma yasağı ve terör operasyonlarında vardiya sistemine geçtiklerini belirten Dr. Erdoğan şunları anlattı:
“Şırnak’ta yasak başladı ama hastanede yasak yoktu. Biz çalışmalarımıza devam ettik. 8 aylık sokağa çıkma yasağında 40 bin poliklinik hastası, 30 bin acil hasta ve bin 115 ameliyat gerçekleştirdik. Ve 460 doğum gerçekleştirdik. 40 diyaliz hastasının tedavisini sağladıktan sonra evlerine biz ulaştırdık. Ambulansla hastanemize gelen 70 bin hastayı da evlerine ulaştırdık. Hastaları evlerine ulaştırırken araçlarımıza emniyet mensupları eskortluk yapıyordu.”

Operasyonlar sırasında PKK’lı teröristlerin hastaneye de saldırdığını belirten Erdoğan “Operasyonlarda hastanemize de saldırılar oldu. Camlarımız kırıldı, mermiler isabet etti. Çok şükür kimseye bir şey olmadı. Hastaneye en çok yaralı geliyordu. Sivil yaralı çok az geliyordu ama güvenlik güçlerinden bir çok yaralı geliyordu” dedi.

Bir süre sonra patlama seslerine alıştıklarını belirten Erdoğan, “Yasak boyunca hastanenin bütün personeli hastanenin odalarında yer yatağı yapıp geceyi öyle geçirdi. Tedavi gören hastalarımız odalarında yatıyordu biz de o odalarda yere yatak yapıp yatıyorduk. Hastanede tıraş oluyorduk. Bazı arkadaşlarımız refakatçi koltuklarında uyuyordu. Patlama sesleri ilk başta korkutucu geliyordu ama sonraları alışmıştık. Sürekli birbirimizi motive ediyorduk. Hastanede aktivitelerimizi sadece masa tenisi ve tavlaydı. Voleybol sahası da ayarladık. Bazen de işi olmayan arkdaşlarla film izliyorduk.”

Ateş altında taşıma suyla ameliyat


‘Kovalarla su taşıdık’

“Terör örgütü kentin su şebekesine zarar verince hastanenin suları da kesildi. Biz de tankerle su getirttik. Fakat bir nokta vardı, ameliyatlar. Ameliyatlara su gerekiyordu. Ameliyatlara kovalarla su taşıdık. Ameliyatlarımızı ve diyaliz tedavisini kova sularla gerçekleştirdik. Hastanenin çöpleri de dağ gibi birikmişti. Belediye hizmetlerini gerçekleştiremiyordu. Valilik, il özel idaresi ve başka bir ilçenin belediyesi bize yardım etti. Çöplerimizi kaldırdı.”

112 Acil hattına 4 milyon çağrı

Sağlık Bakanlığı, Huzur ve Güven Operasyonu sonrasında ortaya çıkan bilançoyu açıkladı. Buna göre, operasyonların sürdüğü Aralık 2015-Mayıs 2016 arasında Şırnak, Diyarbakır, Mardin ve Hakkâri’den 112 Acil Hattı’na 4 milyon çağrı geldi; acil servislere 1 milyon 769 bin 346 kişi başvurdu. Söz konusu dört ilde 1 yılda 933 kişi yaşamını yitirdi.

‘Acil serviste siper aldık’

“Hastane saldırıya uğradığında acil servise yaralı geleceği bilgisi de geldi. Işıkları söndürüp hastaneyi güvenli hale getirdik. Acil servisin önünde sedyelerle beklerken yerde siper aldık, o vaziyette yaralıları bekledik. Acilin önüne gelen yaralıları hızlı şekilde hastaneye alarak müdahale ettik. Ben bu anı unutamıyorum. Hastaneye saldırı var camlarımız kırılıyor patlamalar yaşanıyor ama biz hiçbir şey düşünmeden yaralılara müdahale ettik.”

‘Yemeklerimizi hastalarla yedik’

“Sokağa çıkma yasağı başlamadan önce gıda malzemelerini de stok yaptık. Hastanede hazırladığımız yemekleri hastane personelimiz, hastalarımız, güvenlik güçleri ve vatandaşlarla birlikte iç içe yiyorduk. O zaman anladım ki biz birlikteyiz, birlikte mücadele ediyoruz.”