Gündem Ateşi yükselen bebeğin ateşi nasıl düşürülür?

Ateşi yükselen bebeğin ateşi nasıl düşürülür?

26.04.2018 - 11:52 | Son Güncellenme:

Ateş, vücut ısısının normal seviyenin üstüne çıkması durumudur. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda sıkça görülen bu durum için doğru tedavi yöntemleri belirlemek çok önemlidir. Peki, bebeklerde ateşin yükselmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Ateşi yükselen bebeğin ateşi nasıl düşürülür

Bebeklerde ateş kaç derece olmalıdır?

Haberin Devamı

Bebeklerin vücut sıcaklığı günün belli saatlerinde farklılık gösterebilir. Uyandığında, oyun oynadığında veya uykusunun ortasındayken ateşi 1–2 derece kadar değişebilir. Bu gayet normal bir durumdur.

Bebekler için normal ateş 35.8 ºC-38.4 ºC arasında değişir. Bebekler için bu derece nadiren 41 ºC’yi geçebilir fakat 42 ºC’ye ulaşan ateş tehlike arz etmektedir.

Bebeklerde ateş neden yükselir?

  • En sık rastlanan sebeplerden biri bulaşıcı hastalıklardır. Soğuk algınlığı, menenjit gibi sebepler bebeklerde ateşin yükselmesine sebep olabilir. Orta kulak iltihabı, çocuk hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, ishal gibi rahatsızlıklar bebeklerde ateşlenmeye neden olan başlıca sebeplerdendir.
  • Bakteriyel hastalıklar da ateşin yükselmesine sebep olabilir. Bu durumda vakit kaybedilmeden doktora gidilmeli ve yapılacak müdahaleye doktorunuzun karar vermesini beklemelisiniz.
  • Yaz aylarında fark etmeden güneşe çok maruz kalmak bebeklerde ateşin yükselmesine neden olur. Özellikle havalar ısınmaya başlarken bebeği güneşin zararlı ışınlarından korumak amacıyla önlemler alınmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
  • Diş çıkartma sancılı bir süreçtir. Bebeğinizin bu dönemde ateşi yükselebilir. Fakat büyük bir dalgalanma olmaz. Ateş seviyesi en fazla 38 ºC’ye kadar çıkar.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş nasıl düşürülür?

Vücut ısısı birkaç derece arttığında bebekler titreme krizine girerler. Anneler kriz süresince titreyen bebeklerinin üstlerini örtmek isterler fakat bu oldukça yanlış bir davranıştır. Bu durumda olan bebekleri battaniye ile sarmamalı yahut daha sık giydirmemelisiniz. Ateşi yükselen bebekler için 4 adımda ateş düşürme;

Haberin Devamı
  1. Adım

Yapılacak en yanlış davranış çocuğunuzun üstünü örtmektir. Ateşi yüksekken bebeğinizi giydirmeniz daha çok ateşinin çıkmasına neden olur. Fakat hava yeterince sıcak ise o zaman bebeğinizin kıyafetlerini çıkartmalısınız.

2. Adım

Yüksek ateş sıvı kaybına sebep olur. Bu süreçte ateşi yükselen bebeğiniz için yapacağınız en mantıklı hareketlerden biri bol sıvı takviyesidir. Eğer ek gıdaya geçilmemişse anne sütü verilmelidir. Bu süreçte doktorunuza danışmadan ilaç verilmeniz önerilmez.

3. Adım

Ateş yükselmelerinde en çok kullanılan uygulamalardan biri ıslak bez tedavisidir. Bu süreçte bebeğinizi yatırın ve üzerine incecik bir örtü örtüp ıslak bezlerle vücudunu silmeye başlayın. Alnını, koltuk altını, boynunu, karnını, kasık bölgesini silin. Bu uygulamayı 20 – 30 dakika boyunca devam edin. Islak bez tedavisi yerine bebeğinizi yıkaya da bilirsiniz. Fakat bebeğinizi soğuk suyla yıkamak onun şoka girmesine sebep olabili. Bu nedenle ılık bir suyla duş almasını sağlamanız en iyisidir.