Gündem Atıklar Tuna'dan Ege'ye uzanıyor

Atıklar Tuna'dan Ege'ye uzanıyor

03.10.2008 - 00:42 | Son Güncellenme:

Orta Avrupa ülkelerinin endüstriyel ve evsel atıklarının Tuna Nehri’yle önce Karadeniz’e, sonra da İstanbul Boğazı yoluyla Marmara Denizi’ne ulaştığı, burada daha da yoğunlaşıp Kuzey Ege kıyılarına aktığı belirtildi

Atıklar Tunadan Egeye uzanıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) Yrd. Doç. Dr. Muhammet Türkoğlu, boğazlar sistemindeki kirliliğin büyük bir kısmının, Orta Avrupa ülkelerinin endüstriyel ve evsel atıklarından kaynaklandığını söyledi. 

Marmara’ya bırakıyorlar
Türkoğlu, "Eğer çeşitli kaynaklardan gelen kirlilik yükünü azaltabilirsek, Marmara’da akıntı nedeniyle yüzey suları yaklaşık 6-7 ayda, dip akıntısı nedeniyle de dip suları 6-7 yılda temizlenebilecektir" dedi.
Gemilerin de normal koşullarda kirli sularını yasal çerçevede belirli limanlarda boşaltmaları gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu şunları söyledi:
 "Ancak, bu gemi şirketleri tarafından önemli bir ekonomik gider olarak görüldüğünden, gemiler atık sularını kirlilik yükü fazla olan ve deniz suyu renginin bulanık olduğu Marmara Denizi gibi denizlere boşaltıyor. Böylelikle Marmara’daki ve sistemlerdeki kirlilik önemli oranda artıyor."