Gündem‘Atticus Finch’ artık ırkçı

‘Atticus Finch’ artık ırkçı

13.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Harper Lee’nin 55 yıl sonra çıkan ilk kitabı yarın İngilizce olarak raflardaki yerini alıyor. Okuyucuyu yeni kitapta bekleyen sürpriz ise ırkçılığa karşı mücadelede ikonlaşan ‘Atticus Finch’ karakterinin artık ırkçı olması

‘Atticus Finch’  artık ırkçı

Yayınlandığı 1960’dan beri okul müfredatlarında yer alan Harper Lee imzalı modern Amerikan klasiği ‘Bülbülü Öldürmek’in (To Kill a Mockingbird) devam kitabı ‘Go Set a Watchman’, yarın İngilizce olarak raflarda yerini alacak. Son yılların en büyük edebiyat olayı, 1926 doğumlu Lee’nin ikinci romanı ‘Go Set a Watchman’, Amazon’un ön sipariş listelerinde ‘Harry Potter’ın rekorunu zorladı ve ilk baskıda 2 milyon adet basıldı.

Haberin Devamı

Azizliğini yıkmak için

‘Go Set a Watchman’in en büyük sürprizi ise The New York Times tarafından açıklandı: ‘Bülbülü Öldürmek’in ırkçılık karşıtı kahramanı idealist avukat Atticus Finch, yeni romanda ırkçı.

1930’larda Alabama’da hayali kasaba Maycomb’da beyaz bir kadına tecavüz ettiği iddia edilen siyahi bir adamın yargılandığı davada, siyahi adamın avukatlığını Atticus Finch üstleniyor. Kasabanın büyük tepkisi ve toplumsal statüsünün yerle bir edilmesine rağmen siyahi adamı savunan Finch, modern bir Amerikan kahramanı. O kadar etkiliki, hukuk fakültelerine Finch’i örnek aldıkları için giden çok sayıda öğrenci var. The NY Times’ın haberine göre ‘Bülbülü Öldürmek’ten 20 yıl sonra geçen kitapta Finch, Ku Klux Klan toplantısına katılmış ve siyahlara verilecek hakların karşısında yer alıyor. Kızı Scout’a “Okullarımızda, kiliselerimizde ve tiyatrolarımızda bir dolu zenci istiyor muyuz?” gibi sorular soruyor. Finch’in geçirdiği değişim, The NY Times’ın görüş aldığı bir bölüm insan tarafından onun azizliğini yıkan ve derinleştiren bir hamle, diğerleri için ise uyum sağlanması çok zor şeklinde yorumlandı.

Haberin Devamı

Neden 55 yıl?

Aslında Harper Lee, ‘Go Set a Watchman’i 1950’lerde yazdı. Ancak editörlerin tavsiyeleri üzerine Scout’un geçmişini anlattığı bölümleri genişletti ve ortaya ‘Bülbülü Öldürmek’ çıktı. ‘Go Set a Watchman’, yıllar sonra Lee’nin avukat arkadaşı Tonja Carter tarafından bulundu. Lee, güvendiği insanlardan aldığı görüşlerin ardından bu romanı yayınlamaya karar verdi. 26 yaşındaki Scout’un New York’tan Alabama’ya dönmesini konu alan ‘Go Set a Watchman’ önümüzdeki aylarda Sel Yayıncılık tarafından Türkçede yayınlanacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler