Gündem Avrupa’da eğitimde öne çıkan ülkeler

Avrupa’da eğitimde öne çıkan ülkeler

09.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’da üniversite eğitimi düşünenlerin önünde İngiltere, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç gibi pek çok ülke seçeneği var. İngiltere tüm dünyada geçerli olan diploması nedeniyle en çok tercih edilen ülke Hukukta Fransa, mühendislikte Almanya, turizmde İsviçre öne çıkıyor. Bu ülkeler son yıllarda İngilizce eğitim de vermeye başladı. Öğrencilere güvenli yaşam koşulları sunan İsveç ise ‘ben de varım’ diyor

Avrupa’da eğitimde öne çıkan ülkeler

İngiltere en çok tercih edilen ülke

ABD’den sonra tüm dünyada olduğu gibi Türk öğrencilerin de en çok tercih ettiği ülke İngiltere. Köklü üniversiteleri, renkli sosyal hayatı, tüm dünyada geçerli diploması nedeniyle tercih edilen İngiltere ile ilgili Nil Uluslararası Eğitim Organizasyonu Başkanı Nilüfer Köylüoğlu şu bilgileri verdi:
BAŞVURU TARİHLERİ: Lisans programları 3 yıl olmakla birlikte bazı programların eğitim süresi 1 yıllık staj imkânı sağladığı için 4 yıla uzamakta. Tıp, diş hekimliği, mimarlık gibi programlar bu genellemenin dışında olup eğitim süreleri 5-6 yıla kadar uzayabiliyor. Eğitim programları her yıl eylül ayı sonu, ekim ayı başı gibi başlıyor. Bazı üniversitelerde ocak-şubat başlangıçlı programlar da sunuluyor. İngiltere’de hazırlık sınıfını atlayarak direkt birinci yıla yapılacak
başvurular UCAS adı verilen merkezi bir
sistemle lise son sınıfın başında yapılıyor.
Başvuru tarihi 15 Ocak, ancak yabancı öğrenciler 30 Haziran’a kadar başvuru yapabiliyor. Bu tarihler, Oxford Cambridge üniversiteleri programları ve tıp, diş hekimliği, veterinerlik programları için geçerli değil. Bu üniversiteler
ve bölümler için en son başvuru tarihi 15 Ekim.
TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: Yılda yaklaşık 2 bin Türk öğrenci lisans eğitimi için gidiyor.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: En fazla tıp,
hukuk, eğitim, sosyal programlar tercih ediliyor.
BAŞVURU KOŞULLARI: Üniversite ve bölümlere göre farklılık göstermekle birlikte lisans derecesine doğrudan başvuracakların iyi derecede lise diplomasına sahip olması gerekiyor. Hazırlık programları için başvurulan üniversite ya da kolejlere ve bölüme göre 100 üzerinden en az 50 olması gerekiyor. Lisans için üniversite ve bölüme göre 100 üzerinden 80 ve üstü veya A Level derecelerine eşdeğer kabul edilen SAT, ABITUR, Fransız ya da Uluslararası Baccalaureata’sı, Matura, Maturita gibi uluslararası sınav sonuçları skora bağlı olarak hazırlık yılını atlayıp direkt üniversiteye geçiş imkânı sağlıyor. İngilizce dil seviyesini gösteren dil sınavlarından IELTS, PASSWORD, TOEFL sonuçlarına bakılıyor. Hazırlık için 4,56,0 arası IELTS, 5380 arası TOEFL IBT almak gerekiyor.
Dil için 6,07,5 arası IELTS veya 80-107 arası TOEFL IBT almak gerekiyor. Adaylardan bir akademik referans, öğrencinin akademik hedefini, staj ve deneyimlerini anlattığı niyet mektubu isteniyor. İngiltere’deki üniversiteler, Türk adaylarda LYS’ye girme ve 4 yıllık bir üniversiteyi kazanma şartını aramasalar da özellikle özel üniversiteler için mezuniyetten sonra denklikle ilgili bir sorun yaşanmaması için sınava girilmesini tavsiye ediliyor.
ÖĞRENİM ÜCRETİ: Lisans eğitimi ücretleri üniversite ve bölüme göre yıllık £9000-£15.000 arasında değişiyor. Bu rakam konaklama ve diğer yaşam maliyetlerini içermiyor.

İSVİÇRE: TURİZMDE LİDER

Turizm ve otelcilik eğitiminde dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan İsviçre’de farklı dillerde öğrenim görmek mümkün. Nil Uluslararası Eğitim Organizasyonu Başkanı Nilüfer Köylüoğlu, İsviçre’de eğitimi anlattı:
BAŞVURU TARİHLERİ: Üniversitelerin giriş şartları, kantondan kantona değişiyor.
Kış dönemi, ekim-şubat arasında, yaz ise mart-temmuz ayları arasında.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: Turizm ve otelcilik bölümleri öne çıkıyor.
BAŞVURU KOŞULLARI: Almanca konuşulan kantonlarda eğitim dili Almanca ve dil yeterliliği için istenilen belgeler üniversiteye giriş şartları arasında yer alıyor. Dil yeterliliği olmayanlar zorunlu hazırlık sınıflarına yerleştiriliyor. Bazı üniversitelerde İngilizce Yüksek Lisans programları da var. Bu bölümlere giriş şartı olarak İngilizce IELTS veya TOEFL belgesi isteniyor. Kendi sınavını yapan da var. Ayrıca lise mezuniyet ve transkript isteniyor. Devlet üniversiteleri LYS sonucu ve Türkiye’de 4 yıllık bir bölüm kazanma şartı arıyor.
ÖĞRENİM ÜCRETİ: Devlet üniversitelerinde 2000-4000 İsviçre Frankı arasında değişiyor. Özellerde 25.000 İsviçre Frankı’na kadar çıkıyor.

Mühendislikte rota Almanya

Mühendislik denilince akla ilk gelen ülkelerden biri Almanya. Önceki yıllarda Almanca eğitim konusunda katı olan ülke, artık İngilizce eğitim veren bölümler de açtı. Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten, Almanya’daki eğitimle şu bilgileri verdi:
BAŞVURU TARİHLERİ: Eğitimler ekim ayında başlıyor fakat bazı bölümler için kış döneminin dışında mart-nisan aylarında öğrenciler kabul ediliyor.
TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: Yaklaşık 7 bin.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: Mühendislikler başta geliyor. Elektrik Elektronik, Makina, Kimya, Mekatronik, Otomotiv, Üretim, Enerji en başta gelenleri. Lisansta işletme ve ekonomi öne çıkıyor.
BAŞVURU KOŞULLARI: Devlet üniversiteleri genellikle öğrencilerden LYS’de Almanya’da okumak istedikleri bölümle aynı ya da çok benzerine başvuruyor olmalarını istiyor. Dil yeterliliğinin belgelenmesi isteniyor. Ayrıca öğrencinin liseden iyi bir ortalamayla mezun olması gerekiyor.
ÖĞRENİM ÜCRETİ: Eski doğu Almanya kısmındaki birçok üniversite hiç eğitim ücreti almazken bazı üniversitelerin harç ücretleri 150-500 Euro arasında değişiyor. Bazı özel üniversitelerde İngilizce lisans veya master programlarının ücretleri var. Sömestr ücreti 2.000 ile 10.000 euro aralığında .
YAŞAM MALİYETİ: Büyük şehirlerde kira ücretleri ayda 900-1200 euro aralığında, küçük şehirlerde 600 euroya kadar düşüyor. Devlet üniversitelerinin yurtlarının maliyetleri ayda 250-350 euro arasında.

İsveç atakta

Yaklaşık 10 milyon nüfusuyla alanlarında dünya lideri olan şirketlere ev sahipliği yapan İsveç, güçlü eğitim sistemiyle de dikkat çekiyor. İsveç’te üniversite eğitimiyle ilgili SwedenEdu Danışmanlık Şirketi’nin Kurucusu Gülşah Bilen, şu bilgileri verdi:
BAŞVURU TARİHLERİ: Başvurular
ekimin ortasından ocak ayının ortasına kadar yapılabiliyor.
BURS OLANAKLARI: Üniversiteler ağırlıklı olarak yüksek lisans öğrencilerine burs veriyor. İsveç Enstitüsü’nün yüksek lisans programları için sadece Türk öğrencilere verdiği burs olanağı mevcut. İsveç’te öğrencilere çalışma izni veriliyor.
TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: Her yıl yaklaşık 500 ile 700 arasında öğrenci gidiyor.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: Sürdürülebilir enerji, bilgi teknolojileri, oyun geliştirme, mühendislikler, robotik, otomasyon, işletme, ekonomi alanları öne çıkıyor.
BAŞVURU KOŞULLARI: Üniversite programlarına başvurularda adayların lise diplomalarının olması ve yeterli İngilizce seviyesine sahip olmaları aranıyor.
ÖĞRENİM ÜCRETİ: Lisans ortalama yıllık 35,000-50,000 TL; yüksek lisans
27,000-50,000 TL arasında değişiyor.
YAŞAM MALİYETİ: Yıllık yaşam maliyeti ortalama 35,000-50,000 TL arasında. Öğrencilerin yaşam maliyetleri aylık
yaklaşık 2,800 TL.

Fransa’da İngilizce eğitim de var

Hukuk ve sosyal programlarıyla öne çıkan Fransa’da devlet üniversitelerinde öğrenim harçları çok düşük. Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Direktörü Olcay Erten, Fransa’da eğitimle ilgili şu bilgileri verdi:
BAŞVURU TARİHLERİ: Başvuru zamanları aralık-ocak ayları arasında değişiyor.
BURS OLANAKLARI: Fransa’da öğrencilere kira yardımı yapılıyor. Devlet üniversitelerinin harç bedelleri çok düşük. Bazı İngilizce master programlarında başarıya bağlı olarak burs veriliyor.
TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI: 2 bin 200.
TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER: Edebiyat, sanat, sosyal bilimler, hukuk, uluslararası İlişkiler, ekonomi, mühendislik ve yabancı diller programları öne çıkıyor.
BAŞVURU KOŞULLARI: Üniversiteler, başvurulacak bölüme, LYS sonucuna göre Türkiye’de aynı bölüme yerleşme şartı arıyor. Öğrencilerin akademik not ortalamaları başvurularda bakılan önemli kriterlerden. Ayrıca okunacak bölümün diline göre dil yeterliliği istiyor.
ÖĞRENİM ÜCRETİ: Devlet üniversitelerinde ortalama yıllık 200-600 euro arasında. Grandes Ecoles’ler yıllık 350-15.000 euro arasında.
YAŞAM MALİYETİ: Üniversite yurtları aylık ortalama 200-400 euro; büyük şehirlerde ev kiraları ayda 750-1000 euro aralığında; küçük şehirlerde daha uygun evler var.

MEF, Chromebook ile eğitim verecek

MEF Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa Google Chromebook bilgisayarlarını kullanmaya başlayan eğitim kurumu oldu. Google’ın Chrome işletim sistemiyle geliştirilen Acer Chromebook bilgisayarı dönem başından bu yana MEF Üniversitesi’nde uygulanan Flipped Learning öğrenme yöntemi ile öğrencilerle buluşturuldu. Uygulamanın tanıtım toplantısında konuşan MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Google’ın San Francisco’daki merkezini ziyaret ederek bu projeyi başlattık. Üç aya yakın deneyimlerimiz sonucunda ne kadar eğitim-öğretime uygun bir teknoloji olduğunu bir kez daha anladık.” dedi. Bilgisayarlar hakkında teknik bilgi veren Acer Türkiye Ülke Müdürü Sinan Kender ise “Türkiye’ye uygun sıfırdan bir Chromebook ürettik. Bu bilgisayarla öğrencilerin içerik üretimine katkı vereceğimize inanıyorum.” dedi.

14. Kitap Şenliği’nde 14 ünlü yazar Çevre’de

Çevre Koleji, 12-14 Aralık 2016 tarihlerinde Kitap Şenliği düzenliyor. Öğrencilerde kitap okuma alışkanlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen şenliğe, “Ahmet Ümit, İnci Aral, Süleyman Bulut, Büşra Küçük, Hafize Çınar Güler, Cihan Demirci, Görkem Arsoy, Burcu Aktaş, Naz Aydemir Akyol, Defne Ongun, Gamze Özkan, Gönül Sımpson, Bukle Ünaldı” gibi ünlü yazarlar katılacak. Şenliğin onur konuğu ise
usta şair Ataol Behramoğlu olacak.