Gündem Avrupa Gazeteciler Federasyonu: Ayrımcı tavır uygulanıyor

Avrupa Gazeteciler Federasyonu: Ayrımcı tavır uygulanıyor

19.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) da, Schengen ülkelerinin Türk gazetecilere yönelik vize uygulamalarına ilişkin sert eleştiriler içeren bir açıklama yayımladı.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu: Ayrımcı tavır uygulanıyor

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) da, Schengen ülkelerinin Türk gazetecilere yönelik vize uygulamalarına ilişkin sert eleştiriler içeren bir açıklama yayımladı. Türk gazeteci ve vatandaşlarının Schengen bölgesine dahil 27 ülkeye vize başvurularında giderek artan sınırlamalara maruz kaldığına işaret edilen açıklamada, vize uygulamalarındaki “sistematik engeller”den ciddi endişe duyulduğu belirtildi. EFJ, vize başvurularıyla ilgili incelemelerin sıkılaştırıldığını ve randevu alma sürecinde de uzun bekleme süreleri yaşandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa Gazeteciler Federasyonu: Ayrımcı tavır uygulanıyor

Yarısı reddediliyor

Vize başvurularında ret oranının 2022’de yüzde 15 iken 2023’te yüzde 50’ye yükseldiğine dikkati çeken EFJ açıklamasında, “İş için sıklıkla yurt dışına seyahat eden gazetecilere sadece kısa süreli vizeler verildiğini ve bu suretle gazetecilerin her seferinde yeniden vize başvurusu yapmak zorunda bırakılmalarını gözlemlemek alarm vericidir. Bu külfetli ve mali açıdan sürdürülebilir olmayan durumun ele alınması gereklidir” denildi. 

EFJ Başkanvekili Mustafa Kuleli de, “Schengen ülkelerinden, gazetecilere uygulanan fiili vize ambargosunu sona erdirmelerini talep ediyoruz” dedi.

‘Hak kaybı oldu’

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan emekli Büyükelçi Oktay Aksoy da Türkiye’nin vize uygulaması nedeniyle Avrupa Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Şahısların Serbest Dolaşımı Anlaşması’na dayalı olarak hak kaybının olduğunu belirterek, “Ama zamanında hükümetler bunun üzerinde tuhaf bir biçimde hiç durmadı. Bu anlaşmaya dayalı sonuç alınması için bugün artık çok geç” dedi.