Gündem Avukata ‘El Kaide’ cezası

Avukata ‘El Kaide’ cezası

16.02.2009 - 17:39 | Son Güncellenme:

.

Avukata ‘El Kaide’ cezası

EMNİYET Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen operasyon kapsamında İzmir'de gözaltına alınıp tutuklanan, kendisini ‘El Kaide'nin Türkiye Komutanı’ olarak tanıttığı belirlenen İzmir Barosu üyesi Avukat M.T. 13 yıl 4 ay; örgüt üyesi olmakla suçlanan özel güvenlik şirketi çalışanı A.K.K. ve elektrik teknisyeni T.Ç. 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, son kez görülen duruşmaya, tutuklu yargılanan avukat M.T. ile tutuksuz sanıklar özel güvenlik şirketi çalışanı A.K.K. ve elektrik teknisyeni T.Ç. ile avukatları katıldı. Haklarında, ‘El Kaide terör örgütünün amaçları doğrultusunda yönetici olarak faaliyette bulunmak, örgütün internet yoluyla propagandasını yapmak, disket bomba yapmak ve bulundurmak suçlarıyla Atatürk'ün manevi şahsına hakaret’ suçundan toplam 38 yıl hapis cezası istenen sanıklardan avukat M.T. (28) ile ‘El Kaide terör örgütüne üye olmak ve faaliyetlerde bulunmak, internet yoluyla propagandasını yapmak’ suçlarından 33'er yıla kadar hapse mahkum edilmeleri talep edilen A.K.K. (31) ve T.Ç. (33) suçlamaları kabul etmedi.
Sanıklardan M.T. savunmasında, 11 internet sitesi yaptığını, bunlardan ikisinin, konu itibariyle söz konusu örgüte ait bilgiler içerdiğini belirterek, “El Kaide'yle ilgili kurduğum sitelerdeki bilgi, belge ve fotoğrafların yüzde 97'si, diğer sitelerden alıntıdır. Örneğin, silahlarla ilgili fotoğraf ve bilgiler, jandarmanın resmi sitesinden alınmıştır. Bomba, patlayıcı ve güvenlik tedbirleri de farklı sitelerden. Sitelerin geri kalan yüzde 3'lük kısmı da benim tarafımdan yapılmıştır. Bunlar, El Kaide'yle ilgili asılsız, gerçekdışı, uydurulmuş belgelerdir. Zaten yaptığım sitelerin yaygınlığı yoktur. Bu tip işlerle ilgilenenler girebilirler. İnterneti sosyolojik anlamda bir laboratuvar olarak kullandım. Örgüte üye olsaydım, yalan yanlış bilgiler de vermezdim” dedi. Avukat M.T. hayatı boyunca yasal veya yasa dışı hiçbir siyasi faaliyette bulunmadığını, kanlı bir terör örgütünün üyesi olamayacağını söyledi. Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını öne sürdü.
Yargılama sonunda mahkeme heyeti avukat M.T.'yi ‘örgüt yöneticisi olmak’ suçundan 12 yıl 6 ay, ‘Atatürk'e hakaret’ suçundan ise 10 ay olmak üzere toplam 13 yıl 4 ay, diğer iki sanığıda 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. Kararın adil olmadığını belirterek tepki gösteren M.T., jandarmalar tarafından salondan çıkarıldı. Yargıtay tarafından kararın onanması halinde, tutuksuz yargılanan iki sanık da cezaevine girecek.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Tempo Dergisinin 4 Ekim 2005 tarihli sayısındaki ‘50 canlı bombayla El-Kaide Türkiye’de’ başlıklı haberi üzerine savcılık talimatıyla soruşturma başlatılmıştı. Terör örgütü El-Kaide’ye yönelik yaklaşık 1 yıl süren araştırma ve takibin ardından, örgüt üyelerinin bomba yapımında kullanılacak malzemeler temin ettikleri iddiası üzerine operasyon yapılmıştı. İzmir, İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, kendisini ‘El Kaide’nin Türkiye komutanı’ olarak tanıttığı öne sürülen avukat M.T.'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi yakalanmıştı. Papa 16'ıncı Benedikt'in İzmir'e gelmesinden bir gün önce gerçekleştirilen operasyonda M.T.'nin evinde çok sayıda örgüt dökümanlarının bulunduğu CD ile disket bombası ve TÜPRAŞ'ın Aliağa'daki rafinerisinin krokileri çıkmıştı. M.T.'nin internetten bomba tarifi isetdiği de belirlenmişti. Zanlılardan 7’si hakkında takipsizlik kararı verilmiş, diğer 3 sanık hakkında ‘El-Kaide terör örgütünün amaçları doğrultusunda yönetici olarak faaliyette bulunmak, örgütün internet yoluyla propagandasını yapmak, disket bomba yapmak ve bulundurmak ve Atatürk’ün manevi şahsına hakaret’ suçlarından dava açılmıştı.
Örgüt lideri olmakla suçlanan avukat M.T., terör örgütü El Kaide hakkında kitap hazırladığını iddia ederek, araştırmaları için örgütle bağlantı kurmak istediğini ve bu niyetle internet siteleri kurduğunu iddia etmişti.