Gündem Aydın Boysan’a son veda

Aydın Boysan’a son veda

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

5 Ocak’ta organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiren Aydın Boysan için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda bir tören düzenlendi. Boysan, Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazının ardından toprağa verildi

Aydın Boysan’a son veda

Dün sabah saatlerinde Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ndeki kalabalık Aydın Boysan’ı son yolculuğuna uğurlamak için toplanmıştı. 97 yıllık yaşamına çok sayıda kitap, gazete yazıları, önemli mimari projeler ve onu tanıyan herkesi gülümseten bir hatıra bırakarak veda eden Boysan, yakınları ve sevenleri tarafından uğurlandı. Tören öncesinde Aydın Boysan’ın yaşamına dair görüntüler paylaşıldı ve videolar gösterildi.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Karaköy binasında düzenlenen törene Boysan’ın oğlu Burak Boysan ve karısı Mine Boysan, Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk’ün de aralarında bulunduğu meslektaşları, Boysan ile aynı gün vefat eden unutulmaz oyuncu Münir Özkul’un kızı oyuncu Güner Özkul, tiyatro ve sinema oyuncusu Mustafa Alabora ve sevenleri katıldı.

Aydın Boysan’a son veda

Törende meslektaşları ve yakınları Aydın Boysan’ı anlattıkları kısa konuşmalar yaptılar. Son konuşmada sözü alan Burak Boysan, “Babam 97 yaşındaydı ve 100 yaşını geçmesini ummuştuk. Fakat hayatındaki diğer sayılarının ne kadar acayip olduğunu söylemek istiyorum. Yaklaşık 1.5 milyon metrekare tasarladı. Mimarlar odasında 64 yıllık hukuku var, ayrıca 2016’da kaybettiğimiz annemle 67 sene evli kaldı. Sayıları tekrar düşündüğümüzde 97, 1.5 milyon metrekare, 67 sene evlilik. 43 tane de kitabı var. Kitaplarını yazmaya 63 yaşında başladı. Bütün bu sayıları bir araya getirdiğinizde 97, 100 arasındaki üç yaş fark önemsizleşiyor. Çok dolu dolu bir hayat yaşadı. Bizler onu yaşatmaya devam edeceğiz. İstanbul’u daha iyi koruyarak daha iyi yaşatabiliriz onu” dedi.

Haberin Devamı

Gülen yüzü ve sohbeti

İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise törende yaptığı konuşmasında, “Bir kaybın ardından bir acı çöker içimize. Her ölüm erkendir. Aydın Abi hiç ölmeyecek gibi gelmişti. 17 Haziran 2017 tarihinde burada 96 yaş gününü kutladık hep birlikte dostlarıyla. O gün Aydın abinin 100’üncü yaşını kutlayacağımızı konuşmuştuk. Aydın abinin 100 yaşında belki fiziki olarak belki birlikte olamayacağız ama onun gülen yüzünü, sohbetini her yıl 17 Haziran’da tekrar tekrar hatırlayacağız” dedi.

Yılmaztürk, ayrıca “Kent, mekan ve insan konusundaki çalışmalarını belgeleyip kamuoyuna sunmak için çalışma yapıyoruz. Orada şunu fark ettim. Daha önceki çalışmalarını da izliyordum. 1956-57 İstanbul Menderes yıkımlarımda, 1985 ve sonrası, 1989 Dalan yıkımlarında ve 2005 sonrası kentsel dönüşüm adı altında sadece İstanbul’da değil tüm Türkiye’de doğal, tarihi ve kültürel değerler ile insan ve mekan ilişkisi yok edilirken; Türkiye’nin gerçekten insan hakları konusunda her daim öne çıkmış isimleri yıkımlara destek verirken; insan ve mekan ilişkisini anlayamamışken, Aydın Boysan insan hakları mücadelesinde o kadar iddialı olmadığı halde tavır koydu. Bunun onun ayrı bir özelliği olduğunu düşünüyorum” dedi. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu da konuşmasında Boysan’ın Mimarlar Odası’na ve mesleğe sahip çıkmasının önemini vurguladı.

Haberin Devamı

“Beyaz üzerine siyah”

Mimarinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Ruhi Kafesçioğlu da törende konuşma yapanlar arasındaydı. Kafesçioğlu, “Mimarlık ve yazarlıkta iki ayrı alanda ustaydı. Bir sözünü hatırlıyorum. ‘Mimarlıkta da ve yazarlıkta da insan beyaz kağıdı önüne koyar onun üzerine bir şeyler karalar, bir farkı yoktur’ derdi. Evinde çok iyi bir bilgisayar sistemi olmasına rağmen yazılarını kitaplarını muhakkak karalayıp düzelterek yazardı, beyaz üzerine siyah olan ne varsa, kıymetli olan o derdi” dedi.

Haberin Devamı

Törenin ardından Aydın Boysan, Teşvikiye Camii’nde kılınan öğle namazıyla, Ortaköy mezarlığına defnedilerek son yolculuğuna uğurlandı.

Aydın Boysan’a son veda

Alkışlarla uğurlandı

Teşvikiye Camii’ndeki törene Boysan’ın oğlu Burak ve gelini Mine Boysan, CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Akif Hamzaçebi, Gülay Yedekçi, Şişli Belediye Başkanı Hayrı İnönü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Rutkay Aziz, Bedri Baykam, Mustafa Alabora, Suna Selen, Altan Öymen, Yazgülü Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu iş, sanat, medya dünyasından çok sayıda isim meslektaşları ve sevenleri katıldı. Boysan’ın ailesi avluda taziyeleri kabul etti.

Aydın Boysanın naaşı öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde cenaze aracına konuldu. Törene, Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda isim çelenk gönderdi. Taner YENER-Akın ÇELİKTAŞ-Harun UYANIK/İSTANBUL,(DHA)

Yazarlar