Gündem Azeri sismoloğun kehaneti tuttu!

Azeri sismoloğun kehaneti tuttu!

26.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Depremi önceden tahmin etmek için ‘Atropatena’ isimli bir cihaz geliştiren Azeri profesör, San Francisco depremini bildi. Profesör Halilov’un 2013-2015 yılları arasını kapsayan tahminlerinde İstanbul da var...

Azeri sismoloğun  kehaneti tuttu

ABD’nin California eyaletindeki San Francisco kentinde meydana gelen 6.0 şiddetindeki deprem dört yıl önce yapılan bir tahmini akıllara getirdi. Azeri sismoloji uzmanı Profesör Elçin Halilov, 2013 ila 2015 yılları arasında İstanbul, İzmir, San Francisco, Los Angeles, Endonezya, Japonya, Çin ve Meksika’nın deprem açısından en riskli bölgeler arasında olacağı tahmininde bulunmuştu. San Francisco önceki gün son 25 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı. 6’sı ağır 130 kişinin yaralandığı depremi yaklaşık 106 bin kişi şiddetli şekilde hissetti. 25 ila 30 saniye süren deprem ev, işyerleri ve şarap üretimi yapan bağlarda hasara yol açarken yollarda da çatlaklara neden oldu. Şehre su sağlayan ana su vanalarında kırılmalar ile doğalgaz borusu hatlarında sızıntılar tespit edildi. Depremin meydana geldiği bölgede tehlike oluşturan bölgelerden vatandaşlar tahliye edildi.

Depremi yüzde 85 oranında önceden tahmin eden “Atropatena” isimli bir sistem geliştiren Halilov, 2010 yılında yaptığı açıklamada üç yıl sonra dünyada büyük bir sismik hareketliliğin başlayacağını belirtmişti. Dünyanın yüzde 80’inde depremler yaşanacağını söyleyen Halilov’a göre en riskli bölgeler arasında İstanbul da bulunuyor. San Francisco’nun altındaki San Andreas Fay Hattı ile Türkiye’deki Kuzey Anadolu Fay Hattı arasındaki benzerlik ise Halilov’un tahminlerini doğrular nitelikte. San Francisco’da yaşanan bu son deprem Türkiye’de de deprem endişelerinin yeniden doğmasına sebep olabilir.

Yüzde 85 başarı
Halilov mevcut deprem cihazlarının aksine, yüzde 85 oranında depremin yer, zaman ve şiddetini bildiğini belirterek, 2000 yılında yaşanan büyük Bakü depremi ile 2008 yılında Çin’in Şicuan eyaletinde meydana gelen büyük depremi önceden bildiğini iddia etmişti. Başarılı bilim adamı geliştirdiği cihazla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Deprem tahminlerim yüzde 85 oranında kesinlik taşıyor. Cihazın Cenevre’de uluslararası patenti alındı. Bu, yeni bilimsel bir keşif. Dünyada 2010’da başlayarak sismik aktiflik artacak. Bu hareketlilik 2013-2015 döneminde kritik noktaya ulaşacak. Dünyadaki bütün gerginlik merkezleri boşalacak. Bu da pek çok noktada deprem olması demek. Manyetik sahada ciddi değişimler olmaya başladı. Bu hareket son 15 yılda yüzde 500 arttı. Bu da yerkürenin merkezindeki aktiflenmeyi gösteriyor. Güneş aktifliği de artacak.”