Gündem Azez’de 3 mobil klinik hizmette

Azez’de 3 mobil klinik hizmette

19.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de yaşam mücadelesi veren halkın sağlık sorunlarnıı gidermek için Azez kırsalında bulunan bin 500 mültecinin kaldığı Kızılay Dostluk Kampı’nda 3 mobil klinik açıldı...

Azez’de 3 mobil klinik hizmette

Suriye ’de 8 yıldır devam iç savaşta bölgede yaşayanlara yardım elini uzatan en önemli kuruluşlardan biri de Türk Kızılayı. Muhaliflerin denetiminde bulunan Azez ve İdlib bölgesinde yaşayanlara yardım için giden Türk Kızılayı’nın yolculuğunda MİLLİYET de vardı. Kızılay’ın Azez ve İdlib’deki yardım seferine 30 kişilik gazeteci grubuyla katıldık. Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçip, muhaliflerin kontrolündeki Azez kırsalında bulunan Kızılay Dostluk Kampı’na vardık. Kampta Kızılay 2 diş, 1 göz olmak üzere 3 mobil kliniğin açılışını yaptı.

Haberin Devamı

Günde 500 hasta

Açılan kliniklerde günde 500 civarında hasta bakılacağını anlatan Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, “İçerisinde uzman hekimlerimiz çalışacak. Suriye sağlık sistemi maalesef ki çökmüş. 90’ı aşkın devlet hastanesinin 80’den fazlası işlevsiz durumda ve çalışmıyor. Savaştan önce 31 bin olan hekim, sayısı şu an 5 binlerde. Ülkede ilaç sıkıntısı var, hastanelerin enerji sıkıntısı var. Sağlık Bakanlığı ve Kızılay iş birliğiyle Suriye’de, yaklaşık 34 sağlık merkezi işletiyoruz. 6 hastane, 29 tıp merkezi hizmet veriyor. Burada 2 bin 252 tane Kızılay sağlık personeli çalışıyor” dedi. Azez’den ayrılıp Hatay’a geçtik. Hatay Cilvegöz Sınır Kapısı’ndan yine muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in Sarmada kasabına gittik. Kızılay tarafından açılan Sevgi Butik Mağazaları’ndan birine gittik. İhtiyaç sahibi Suriyelilerin hiç ücret ödemeden kıyafet alabildiği butiklerin sayısı altıya ulaşmış. Bugüne kadar 438 bin 597 ihtiyaç sahibine 2 milyon 115 bin 198 adet kıyafet yardımı yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Azez’de 3 mobil klinik hizmette

Savaş hepimizin hayatını bitirdi

Azez’deki Kızılay Dostluk Kampı’ndakilerin en büyük dileği ise savaşın bir an önce bitmesi.

15 yaşında evli ve bir çocuk annesi olan Rahman Nazir, “Halep’te yaşıyorduk. Savaş çıkınca bütün aile farklı bir yere gitti. Biz de Azez’de başka bir yerde kalıyorduk. Şimdi buraya geldik” diye anlattı. 50 yaşındaki Muthaz Mahmut. Mahmut ailesiyle birlikte 1948 yılında Arap İsrail Savaşı’nda Filistin’den mülteci olarak Şam’da bulunan Yermük Kampı’na geldiğini ve şimdi de burada olduğunu belirterek “Ömrüm kamplarda geçti” dedi. 62 yaşındaki Rahman Ali de kampa 7 ay önce gelmiş. 7 çocuk babası Ali, “Bu savaş nereye kadar sürecek. O kadar insan öldü ve ölmeye devam ediyor. Herkesin iyi kötü bir düzeni vardı savaş hepimizin hayatını bitirdi” diye konuştu.

İki çocuk annesi Cevza Şebli ise kampta yaşamanın çok zor olduğunu anlatarak, “Biz yıllardır yaşamak için oradan oraya gidiyoruz. Çocuklarım çok küçük, bu savaş devam ederse bu çocuklar bu kamplarda büyüyecek” dedi.