Gündem Azgın sular hayattan kopardı

Azgın sular hayattan kopardı

07.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şiddetli yağışlar Türkiye’nin pek çok ilinde sellere neden oldu; yollar kapandı, evleri su bastı, mahsur kalanlar güçlükle kurtarıldı. Çankırı’da iki çocuğuyla sele kapılan Urfalı bir çoban kızını kurtardı ama 9 yaşındaki oğlu Ali’yı azgın sular yuttu

Azgın sular hayattan kopardı

Türkiye, şiddetli yağışlarla birlikte meydana gelen sellerle boğuşuyor. Seller kimi yerlerde felakete dönüştü; Çankırı’da sele kapılan bir çocuk öldü, pek çok ilde mahsur kalanları itfaiye ekipleri kurtardı, Adana Sarıçam’da evini su basan Tahsin Tek, kalp krizi geçirdi.
ÇANKIRI: Çankırı’nın Atkaracalar ilçesinde Şanlıurfa’dan gelerek çobanlık yapan Salih Kılıç, kızı ve oğlu ile birlikte Karadere Mevkii’nde dün şiddetli yağmur sonrası sele yakalandı. Azgın sulardan bir ağaca tutunarak kurtulan baba Salih Kılıç, 7 yaşındaki kızı Hülya’yı elinden tutarak sel sularından korurken, tüm çabalarına rağmen 9 yaşındaki oğlu Ali Kılıç’ı kurtaramadı. Ekipler Ali Kılıç’ın cesedini çalılara takılmış halde buldu.

Haberin Devamı

DÜZCE: İlçe girişindeki Maraşal Fevzi Çakmak Köprüsü kapandı. Düzce-Akçakoca karayolunun dere taşması nedeniyle ulaşıma kapandı, Dutlar Köyü mevkiinde kısmi yol çökmesi meydana geldi.
ZONGULDAK: Zonguldak-Ankara Karayolu’nun 5. kilometresinde Asma Deresi’nin taşması sonucu karayolu ulaşıma kapandı. Çocuk parkında mahsur kalan 3 kişi ise kepçe yardımıyla kurtarıldı. Zonguldak Valisi Ali Kaban, 19 kişinin kurtarıldığını söyledi. Kaban “Ereğli’nin bir köyünde karakolumuzu ve iki okulumuzu su bastı” dedi.
ADANA: Şiddetli yağış sele döndü, yüzlerce araç yolda kaldı, ev ve işyerlerini su bastı. Adana Valiliği, krizi masası oluşturdu. Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın, “Bir daha su birikmeyecek” sözü verdiği, gazetecileri çay içmeye davet ettiği Adana Valiliği civarındaki demir köprünün altı yine göle dönüp kapandı. Adana Sarıçam İlçesinde 58 yaşındaki Tahsin Tek’in tek katlı evi de yağmur suyuyla doldu. Kalp krizi geçiren Tek, hastaneye götürülerek tedaviye alındı.
Ameliyat parası gitti
DENİZLİ: Denizli’de yıllardır bağ-bahçede gündelikçi olarak çalışarak torununun kalp kapağı ameliyatı için 3 bin lira para biriktiren 55 yaşındaki Hatice Bodur’un birikimleri, sel suyuna kapıldı. Bodur, 10 yaşındaki kalp hastası torunu Hatice Ertan’ın tedavi masrafları için para biriktirdiğini anlattı. Bodur “Torunum 3 yaşında kalbi delik diye ameliyat oldu. Ne yapacağız bilmiyorum” diye konuştu.
KAYSERİ: Kayseri’nin İncesu ilçesinde etkili olan sağanak, su baskınlarına neden oldu. Subaşı Mahallesi’nde evini su basan görme engelli Barış Tangıç, eşinin ve çocuğunun da engelli olduğunu, evlerindeki suyu kendi çabalarıyla çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.
SAKARYA: Mudurnu, Kargalıhanbaba, Uludere ve Mesudiye çaylarının taşmasıyla geçtiği yerlerdeki evler ve ekili alanlar su altında kaldı. Bölgede 10’un üzerinde köyde evlerin sel sularından etkilendi. Hendek ilçesinde ise dere aniden taşınca Kargalıhanbaba Mahallesi’nde oturanlar canlarını güçlükle kurtardı. Mahsur kalan 10’u çocuk 37 kişi kurtarıldı.

Haberin Devamı

Barajlar yine de dolmadı
İstanbul’da bir haftadır etkisini hissettiren sağanak yağış, trafik kazalarının artmasına yol açarken, barajlar için istenilen etkiyi yaratmadı. İSKİ’den yapılan açıklamada İstanbul’da aralıklarla bir haftadır devam eden yağışların, barajların doluluk oranını önemli ölçüde artırmadığı ancak mevcut su hacminin azalmasını önlediği belirtildi. Her gün yaklaşık 2 milyon 400 bin metreküp suyun kullanıldığı megakentte barajların yağışlar öncesi yüzde 27,77 olan doluluk oranı ise 27,87’ye yükseldi. İstanbul’a su sağlayan ve toplam 863 milyon 770 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip barajlardaki mevcut su hacmi dün itibariyle 242 milyon 2 bin metreküp oranına ulaştı. Yağış nedeniyle kayganlaşan yollarda 5 ölümlü kaza meydana geldi. Bir hafta içinde 158 yaralamalı, 340 ağır hasarlı maddi kaza meydana geldi.
İSTANBUL Milliyet

Haberin Devamı

Ankara’da yol çöktü
Yoğun yağış nedeniyle önceki gün metro istasyonlarının su bastığı Ankara’da dün aniden bastıran kuvvetli yağış, yol çökmelerine neden oldu. Batıkent İlkyerleşim mahallesindeki 1237. sokakta çökme meydana geldi. Yenimahalle Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, çökmenin meydana geldiği sokağın Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yenimahalle Belediyesi’nin kesiştiği alan olduğu ifade edildi. Yolun daha önceki asfaltının ise Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını, ancak çökmenin asfaltla bir ilgisi olmadığını belirten yetkililer, çökmenin logar kapağının suyu çekememesi nedeniyle meydana geldiğini savundu.
ŞENAY GÜNER Ankara