Gündem Azmettirici ajan iddiası

Azmettirici ajan iddiası

29.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da öldürülen Çeçen Medet Ünlü soruşturmasında suikastla ilgili 3 kişi gözaltına alındı. Azmettirici ‘Ruslan’ın Rus istihbaratıyla irtibatlı olduğu öne sürüldü

Azmettirici ajan iddiası

Türkiye’de Çeçenler lehine yaptığı yardım çalışmalarıyla bilinen ve geçen çarşamba Ankara’daki ofisinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Çeçen asıllı işadamı Medet Ünlü (63) ile ilgili soruşturmada önemli bilgiler gün ışığına çıkıyor. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, Medet Ünlü cinayetini soruşturan Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde oluşturulan özel ekip önemli bilgilere ulaştı.
Ünlü’nün ajandasına kaydettiği “Ruslan”, “Kemal”, “Ruslan’ın selamıyla gelen Kemal”, “emaneti alacak” şeklindeki ifadelerden yola çıkan özel ekip soruşturmayı derinleştirdi. İlk etapta güvenlik kamerası görüntülerini ve ajandadaki notları mercek altına alan polis, Ünlü’yü öldüren zanlının “Ruslan Kemal” olduğunu değerlendirdi. Ancak daha sonra güvenlik kamelarına yansıyan kişinin “Ruslan Kemal” değil, organize suç örgütü üyeliğinden sabıkası bulunan “Dayı Murat” lakaplı Murat A. olduğunu tespit etti. Kamera görüntülerinin basına yansımasının ardından, polise gelen çok sayıda ihbar da zanlının Murat A. olduğunu kesinleştirdi.

Ünlü ile Ruslan tanıştırdı
Murat A.’nın bağlantılarını araştıran özel ekip, çeçen uyruklu “Ruslan” isimli bir kişiyle irtibatını tespit etti. Ruslan’ın olayın azmettiricisi olduğu saptandı. “Ruslan” isimli kişinin Rus gizli servisleriyle irtibatlı olduğu öne sürüldü. Rus ajanı olduğu iddia edilen Ruslan’ın Çeçen diasporasının arasına sızarak, diasporanın etkisiz hale getirilmesi yönünde faaliyet yürüttüğü değerlendirildi. Çeçen diasporası içinde faaliyet yürüten Ruslan’ın, öldürülen işadamı Ünlü ile daha önceden tanışıklığının olduğu belirlendi. Ruslan, Ünlü ile Murat A.’nın bağlantısını bu tanışıklık sayesinde kurdu. Ruslan’ın, Murat A.’yı “vize alma” bahanesiyle Ünlü’nün yanına gönderdiği değerlendirildi. Ünlü’nün ajandasındaki, “Ruslan’ın selamıyla gelen Kemal” ve “emaneti alacak” şeklindeki ifadeler de bu ihtimali güçlendirdi.
Murat A.’nın, suikast öncesinde Ünlü ile ofisinde farklı zamanlarda 3 kez görüştüğü tespit edildi. Suikastin azmettiricisi olduğu iddia edilen Ruslan’ın, Murat A.’yı, Ünlü’yü öldürmesi konusunda ikna ettiği iddia edildi. Ruslan’ın Murat A.’ya 30 bin TL verdiği öne sürüldü.