Gündem ‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

23.04.2009 - 01:22 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesinin ÇYDD ile birlikte kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla yürüttüğü ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası, önceki akşam düzenlenen törenle dördüncü yaşını kutladı

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

Türkiye bu kampanyayı çok sevdi
Milliyet gazetesinin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla yürüttüğü ‘Baba Beni Okula Gönder’ (BBOG) kampanyası, önceki akşam düzenlenen törenle dördüncü yaşını kutladı.
     Gecede BBOG kampanyasından burs alan ya da kampanya kapsamında yaptırılan yurtlarda kalan kız öğrenciler arasında düzenlenen “Geleceğim” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu.
Doğan Medya Center konferans salonunda önceki akşam düzenlenen törende konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, 23 Nisan 2005’te Milliyet’in ÇYDD ile işbirliği içinde yola çıkarken, hangi sonuçlara ulaşacaklarını bilmediklerini, ancak bugün artık rakamlarla konuştuklarını söyledi.
Ergin, “Bu yurtlar yapılmasaydı, bugün o yurtlar açık olduğu için okula gidebilen kız çocuklarımızın bir bölümü belki de tarlada çalışıyor olacaktı, bir bölümü muhtemelen evlendirilmiş olacaktı, hatta çocuk yaşta anne olacaklardı. Oysa içlerinde bugün üniversite öğrencisi olanlar var. Bizi çok sevindiren bu yurtlarda okuyan ya da burslardan yararlanan öğrencilerin sağladıkları başarı düzeyi” diye konuştu.

‘Kimliğimizin bir parçası’

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

Türkiye’nin gelişmesinin, ileri gitmesinin en temel unsurlarından biri olarak kadınları gördüklerini, bu yüzden bu projeyi başlattıklarını belirten Ergin, “Biz daha ilk günden bu yana Milliyet gazetesi olarak bu kampanyaya desteğimizin okula gitmeyen tek bir kız çocuğu kalmayana dek süreceğini söyledik. Bu haliyle bizimkisi ucu açık bir taahhüt. Bu, bizim gazete olarak kimliğimizin, var oluş nedenimizin ayrılmaz parçası. Bunu sadece yurt yapma ve burs dağıtma etkinliği gibi algılamadık. Gazete olarak yaptığımız yayınlarla, konuyu sürekli gündemde tutarak, toplumsal farkındalığın yaratılmasına çalıştık, fark yarattık. Diyebilirim ki, Türkiye bu kampanyayı çok sevdi” diye konuştu.
Ergin, ödül alan resimlerden birinde ormanın karanlığını aydınlatan bir güneşten söz ettiğini de anımsatarak, “Güneş bilgiyi temsil ediyordu. Bizler, kız öğrencilerimizle birlikte bilginin ve onun yaydığı aydınlığın peşinden gitmeye devam edeceğiz.  Hiç kimsenin gücü o güneşin yaydığı ışığı kesmeye yetmeyecektir” ifadesiyle konuşmasını noktaladı.

Haberin Devamı

Seçici kurul üyeleri
Şiir Yarışması: Emre Altuğ, Nail Güreli, Birhan Keskin, Sadettin Pircioğlu, Prof. Dr. Türkan Saylan, Cahit Tekindor, Yalvaç Ural.
Resim Yarışması: Deniz Alphan, Selin Çınar, Erdem Demirci, Günseli Kato, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Haslet Soyöz, Nurdan Tümbek Tekeoğlu.
Kompozisyon Yarışması: Filiz Aygündüz, Mustafa Baysal, Hülya Koçyiğit, Ata Özer, Elif Şafak, Meral Tamer, Serpil Yılmaz.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

Mergen: Yılmayacağız

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen de, “Geçen hafta şahsen içinde bulunduğum talihsiz olaydan sonra tekrar burada sizlerle olmak hakikaten çok güzel. Hep BBOG’nin profesyonel olarak bir insanın içinde olabileceği en güzel proje olduğunu düşünüyor ve kendimi çok şanslı hissediyordum. Geçen hafta yaşananlardan sonra yılmayacağız, daha da kamçılandık.
Eğitimin ne kadar önemli olduğunu, eğitimin eksik olduğu yerlerde neler olabileceğini çok daha net gördük. Yolumuza devam” dedi. Mergen’in bu sözleri salonda büyük alkış aldı. BBOG’nin birçok ödül aldığını hatırlatan Mergen, “En önemlilerinden biri Birleşmiş Milletler’den, UNICEF’ten aldığımız onur ödülü. 3 senedir halkın en çok beğenilen, en çok takdir ettiği kampanya seçildik” dedi.

‘Her kuruşu çocuklara harcadık’
Kampanyada, her kuruşun çocuklar için harcanmasının ilke edinildiğini vurgulayan Mergen, “Ne reklam, ne bu işin şatafatını yapmak için para harcadık. ÇYDD ile bu anlamda çok iyi anlaştık. Ajanslarımız bize çalışmalarını hediye etti. Kanallar filmlerimizi bedelsiz oynattı. Gazetelerimizi kullandık. Gerçekten baktığımızda sene sonunda şaşacağımız kadar az rakamlarla çok işler başardık, ama hiçbir tanıtım geçen haftaki kadar başarılı olamadı” diye konuştu.
BBOG’ye 4 yılda 110 bin bağışçının verdiği desteği hatırlatan Mergen, “Geçen hafta 5 günde 143 bin bağışçımız bize destek oldu ve 1 milyon 800 bin lira bağış toplandı. Bununla bin kızımız daha 3 sene boyunca okuyacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Bunların da üstesinden geleceğiz’
ÇYDD 2. Başkanı Filiz Meriçli de, “ÇYDD olarak ülkemizin her köşesinde tüm çocuklarımızın, gençlerimizin ve yetişkinlerimizin çağdaş eğitim olanaklarından yararlanması için çabalıyoruz. Özellikle kızların okullaşmasının önemini toplumda yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Milliyet’le yürüttüğümüz BBOG’nin bu anlamlı ve güzel toplantısında derneğimi temsilen sizlerle olmaktan çok mutluyum. Özellikle kızlarımıza ve bütün konuklara Türkan Saylan’ın sevgilerini iletmek istiyorum. Ülkece zor günlerden geçiyoruz, ama bu zor günlerin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Aklı selimle, ortak akılla çözüm üreterek mutlaka bunların üstesinden geleceğiz ve bütün kızlarımız okuyuncaya kadar da el ele çalışacağız. İyi ki BBOG var ve iyi ki birlikte çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

“Geleceğim” adlı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenler, Milliyet gazetesini de ziyaret etti.
/ Fotoğraflar: BÜNYAMİN AYGÜN-OZAN GÜZELCE

Kızlar için görev başındayız
Bugün, 250 bini aşkın bağışçı sayesinde 32 milyon TL kaynak oluşturan “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası, 8 bine yakın kıza burs verilmesini sağlayarak eğitim sorununun çözümüne destek oldu. Kampanya ile 28 kız öğrenci yurdu, 10 ilköğretim okulu açıldı


“Bugün büyük kurtarıcı Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı. Bu vesileyle şehirlerimizde, kasabalarımızda düzenlenecek etkinliklere katılacak olan çocuklarımızın yaydığı coşku havası bütün Türkiye’yi kaplayacak.
Ama onlar, okula gitmeleri engellenen yüz binlerce kız çocuğu, bu törenlerin coşkusunu evlerinde penceresinin gerisinden ya da yol kenarından izleyecekler. O coşkunun dışında kalmanın hüznünü yaşayacaklar. (İçleri neşe dolmayacak.)
Bugün bütün okurlarımızı kendilerini o kız çocuklarının yerine koymaya ve onların hislerini duymaya davet ediyoruz. Onların çığlığına kulak vermeye ve yardım elinizi uzatmaya hazır mısınız?”

4 yıl önce bugün
Milliyet, tam 4 yıl önce, 23 Nisan 2005’te, “Onlar İçin Görev Başına” başlığıyla yayımlanan yazıda, ‘Baba Beni Okula Gönder’ (BBOG) kampanyasını okuyucusuna bu sözlerle duyurmuştu...
Milliyet, çığlıklara kulak verdi, okula gönderilmeyen kızların derdine derman oldu. Aradan geçen yıllar içinde birçok ilde yurtlar, ilköğretim okulları açıldı, kızlara burs verildi, sosyal aktivite odaları kuruldu.
Bugün, 250 bini aşkın bağışçı sayesinde 32 milyon TL kaynak oluşturan kampanya, 8 bine yakın kıza burs verilmesini sağlayarak eğitim sorununun çözümüne destek oldu. Kampanya ile 28 kız öğrenci yurdu, 10 ilköğretim okulu açıldı.

Kampanyanın kısa öyküsü
Öncülüğünü Doğan Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner ile Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen’in yaptığı kampanya, yurt yapımı ve kız öğrencilere burs verilmesi taleplerine ağırlık verdi.
Bugüne dek İstanbul’dan Artvin’e, Gümüşhane’den Tekirdağ’a, Denizli’den Mardin’e, Türkiye’nin 28 ilinde öğrenci yurtları yapıldı, 27’si hizmete açıldı. Yakın bir zamanda da Kars’taki dördüncü kız öğrenci yurdu hizmete açılacak.
Yurtlarda toplam öğrenci ka-pasitesi 3 bin 185’e ulaştı, hatta pek çok yurda ihtiyaç fazlalığı nedeniyle kapasitenin üzerinde öğrenci alındı.
BBOG kapsamında acil ihtiyaç duyulan bölgelerde ise köy okulları ve ilköğretim okulları yapıldı. Tamamlanan okul sayısı 10’a ulaştı.
Kampanya kapsamında bugüne kadar 7 bin 732 kız öğrenciye burs verildi. Halen 7 bin 156 öğrenci kampanya kapsamında burs alıyor.
2008-2009 eğitim öğretim döneminin ilk yarı yıl karneleri dağıtıldığında, kampanya kapsamında burs alan ve yurtlarda kalan kız öğrencilerin, 2 bin 331’i teşekkür, 1182’si takdir ve 88’i onur belgesi aldı.

Haberin Devamı

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

Haberin Devamı

Kütüphane, müzik ve bilgisayar odaları açılıyor
BBOG kapsamında ekonomik yardımların yanı sıra sosyal konularda da pek çok faaliyet gerçekleştirildi. Kızlara 19 bin kitap dağıtıldı, bilgisayar ve müzik odaları açıldı, geziler düzenlendi.
Şimdiye kadar kampanya kapsamında gerçekleştirilen bazı eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetler şöyle:
-  Anne Baba Eğitimleri: AÇEV’le işbirliği içinde 5 ilde yaklaşık 500 anne babaya “Çocuğum ve Ben” seminerleri.
-  81 YİBO ve PİO yöneticisine Özel Okullar Birliği Derneği’yle birlikte 2 günlük özel bir yatılı okul yönetimi semineri. 
-  Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı (TAPV) ile birlikte yurtlarda kalan kız öğrencilere ve yurtlardan sorumlu öğretmenlere “Ergenlik Dönemi ve Hijyen” eğitimi.
-  Kampanya kapsamında yaptırılan tüm yurtların sorumlu müdürlerine ve öğretmenlere Milli Eğitim Bakanlığı, TAPV ve Turizm Otelcilik Okulu öğretim elemanlarıyla İstanbul’da 4 gün süren hijyen, yurt yönetimi, ergenlik dönemi, sorunlu öğrenciler vb. konuları içeren eğitim.
-  Sabancı ve Işık üniversiteleriyle işbirliği yapılarak üniversite öğrencilerinin Kars Merkez, Sarıkamış ve Mardin Merkez’de bulunan kız yurtlarına iki haftada bir ziyarete gitmeleri; yapılan ziyaretlerde öncelikle öğrencilerin ilgi alanlarının belirlenmesi ve bu doğrultuda derslerine destek verilmesi. 
-  Kamil Koç Otobüsleri sponsorluğunda kampanya kapsamında yaptırılan 12 kız öğrenci yurdunun sosyal odalarının bilgisayar, müzik ve resim araçlarıyla donatılması.
-  Kız öğrenci yurtlarımıza kütüphaneleri için kitap gönderilmesi. 
-  Talepte bulunan köy okullarına toplam 19 bin kitap dağıtılması. 
-  Sunexpress firması işbirliğiyle Kars Sarıkamış ve Erzurum Merkez’de yer alan yurtların son sınıf öğrencilerine 3 günlük bir İzmir gezisi. 
-  Eczacıbaşı işbirliğiyle Muş Bulanık’ta yer alan kız öğrenci yurdunda kalan kız öğrencilere 4 günlük bir İstanbul gezisi.
-  Yurt yöneticilerine ve öğretmenlerine İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı, Masters Training, TAP Vakfı işbirliğiyle 5 günlük iletişim teknikleri ve ergenlik dönemini konu alan ve 38 yöneticinin katıldığı eğitim.

‘Baba Beni Okula Gönder’ 4 yaşında

2008-2009 eğitim öğretim yılının ilk yarısında, Erzurum’da Nenehatun Kız Lisesi bahçesine yaptırılan Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan 199 öğrenciden 78’i teşekkür, 23’ü de takdir belgesi aldı.

Nasıl destek olursunuz?
AKBANK: Bankalar Caddesi Şubesi 0042353 3 (TL) - 42417 (USD) - 42418 (EURO)
FİNANSBANK: Tarabya Şubesi 13287194 (TL)
FORTİS: Bankalar Caddesi Şubesi 304250001 (TL)
GARANTİ: Etiler Şubesi 6298640 (TL)
TÜRKİYE İŞ BANKASI: Kuledibi Şubesi (1078) 250469 (TL) - 78247 (USD) - 78271 (EURO)
YAPI KREDİ BANKASI: Etiler Özel Bankacılık Merkez Şubesi (915) 60806485 (TL)/Galatasaray Şubesi 46370684 (TL)

YURTDIŞINDAN YATIRILACAK BAĞIŞLAR İÇİN:
TÜRKİYE İŞ BANKASI:
İş Bankası Frankfurt Şubesi Hesap No: 23 01 60 60 Banka Kodu: 50230600

KIZ YURDU İÇİN HESAP NO:
TÜRKİYE İŞ BANKASI: Kuledibi Şubesi(1078) 250514 (TL) - 78252 (USD) - 78285 (EURO)
ULUSLARARASI TRANSFERLER İÇİN SWİFT KODU: ISBKTRISAINT
AYRICA TÜM FATURALI HAT SAHİPLERİ 5414’E MESAJ ATARAK 5 TL BAĞIŞTA BULUNABİLİRLER.

Teşekkürler 
BBOG kızları arasında düzenlenen “Geleceğim” konulu yarışmanın ödül törenini gerçekleştirmemizde katkıda bulunan, kızlarımızı güvenle İstanbul’a getiren Pegasus Havayolları’na ve büyük bir özenle ağırlayan Ağaoğlu My City Otel’e teşekkür ederiz.  
BBOG AİLESİ

TED’den eğitime hizmet ödülü
TED Bilim Kurulu’nca 1978’den bu yana verilen Eğitim Hizmet Ödülleri önceki gece düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Milliyet gazetesi, ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasıyla eğitime katkı sağlamasından dolayı ödüle layık görülürken, yazar Ayşe Kulin, Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) ortaklaşa yürüttüğü Kardelenler Projesi’ne verdiği destek dolayısıyla ödüle değer bulundu. Hürriyet gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı da hizmet ödülü alanlar arasındaydı.
Ödülünü TED Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sunullah Salırlı’dan alan Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila, “Milliyet, kızlar ‘Baba, beni okula gönder’ demeyecek hale gelene kadar kampanyayı sürdürmeye kararlı, ne tür engeller konulursa konulsun” dedi.
Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında evinde arama yapılan ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan ile gözaltına alınan ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasının Koordinatörü Tijen Mergen’i selamladığını söyleyen Bila, salondan büyük alkış aldı. 

Kulin Saylan’a adadı
Ödülünü Saylan’a adadığını söyleyen Ayşe Kulin de “Kardelen” kitabını, karları yararak, töreleri delerek okula gitmeye çalışan kız çocukları için yazdığını söyledi. Kulin, “Saylan’dan insan sevgisini, memleketimin en büyük sorununu, cehaleti ve tek çözümü eğitimi öğrendim” dedi. 
ANKARA Milliyet