Gündem Baba iliğiyle hayat savaşı

Baba iliğiyle hayat savaşı

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İlik nakledilmeyi beklerken donörün vazgeçmesiyle çaresiz kalan 1 yaşındaki Alpaslan’a, babasının yarı uyumlu iliği nakledildi. İlik naklinden sonra Alpaslan bebeğin yaşam savaşında yeni bir zorlu süreç başladı.

Baba iliğiyle hayat savaşı

Uşak’ta Yemliha (47) ve Rukiye Cidan (40) çiftinin çocukları Alpaslan’a anne karnındayken immün (bağışıklık sistemi) yetmezliği teşhisi konuldu. Doktorlar, 1 yaşındaki Alpaslan’a ilik nakli gerektiğini söyledi. Bir çocuklarını 17 yıl önce aynı hastalıktan kaybeden Cidan çiftinin iliği Alpaslan’a uymayınca aile bebeğe ilik bulunabilmesi için Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (TÜRKÖK) başvurdu.

Yapılan incelemede, TÜRKÖK’e kayıtlı 30 yaşlarındaki bir erkeğin iliğinin Alpaslan’a yüzde 90 uyumlu olduğu saptandı. Detaylı testin de olumlu çıkmasının ardından, ilik naklinin geçen mayıs ayında yapılması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Ancak donör son anda ilik vermekten vazgeçti. Anne Rukiye Cidan, kendisi ya da bir yakını görür umuduyla sosyal medyadan bağışçıya “Donörümüzün vicdanına sesleniyoruz, Alpaslan’ı evladı yerine koysun, Allah rızası için geç olmadan geri dönsün” diye seslendi. Ancak bu çağrıya yanıt alınamayınca Alpaslan’ın ailesi, babadan alınacak yüzde 50, bir başka ifadeyle yarı uyumlu iliğin nakli için hastaneye başvurdu.

Baba Yemliha Cidan’dan alınan ilik 2 hafta önce Alpaslan bebeğe nakledildi. Anne Rukiye Cidan nakilden sonra şunları söyledi: “Oğlumun 1 yaşına kadar nakil olması gerekiyordu. Bağışıklık sisteminin çökmemesi için uygun ilik bulunamayınca eşimden alınan yarı uyumlu ilik nakledildi. Önümüzde 6 aylık bir süreç var.”

Haberin Devamı

‘İliğin yarısı hastaya uymuyor’

Milliyet’in ulaştığı Acıbadem Altunizade Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Siret Ratip, son çare olarak görülen yarı uyumlu ilik nakliyle ilgili şu bilgileri verdi: “Sağlık Bakanlığı yarı uyumlu nakli hemen kabul etmiyor. Öncelikle yabancıdan tam uyumlu donör aranmalı. Uygun ilik bulunamazsa yarı uyumlu ilik nakledilir. Yarı uyum nakillerinde iliğin yarısı hastaya uymuyor. Bu yüzden hastanın vücudunun, kendisine uymayan iliğin yarısına reaksiyon göstermemesi gerekiyor. Yapılan nakilde ilik uyum sağlamazsa, farklı bir yarı uyumlu donörden ilik alınır. O durumda da hastanın şansı azalır. Çünkü verilen ilaçlar çok ağır. Bu operasyonların deneyimli ve yetkin merkezlerde yapılması gerekir. Çünkü teknik yeterlilik isteyen riskli operasyonlar bunlar. Yurt dışından da uyumlu ilik beklemek 4-5 ay sürüyor. İlik gelene kadar hastalığın dönüş riski oluyor.”