Gündem Bağımlılık riski yüksek sektörler

Bağımlılık riski yüksek sektörler

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çalışma hayatında bağımlılıkla mücadelede, başta çağrı merkezleri olmak üzere stresli meslekler ve kimya ve ilaç gibi kimyevi maddelere ulaşımın kolay olduğu sektörler öne çıktı. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, “Özellikle çağrı merkezleri gibi stresin yoğun olduğu alanlarda bağımlılık ilişkisi için araştırmalar yapıyoruz” dedi.

Bağımlılık riski yüksek sektörler

“Çalışma Hayatında Bağımlılıkla Mücadele Sempozyumu”, ilgili kurum ve kuruluşlardan yönetici ve uzmanları bir araya getirdi. Edinilen bilgiye göre, sempozyumda konuşan Orhan Koç, güvenli iş yeri kavramıyla iş kazalarının yanı sıra bağımlılıkla mücadelenin de önemsendiğini belirterek, şunları söyledi: “İş ortamının stresi, mesai kavramının yükü ve ekonomik diğer parametrelerin bağımlılıkla ilişkisi varsa, bunları kesmeye yönelik tedbirler almamız lazım. Sektörel olarak kimya sanayii, ilaç endüstrisi ve belli alanlarda riskler olduğunu biliyoruz. İş sağlığı ve güvenliği profesyonellerimiz ve işverenler konuya bu açıdan bakmalı ve belki bir sosyolog ve psikoloğu da işin içine katmalı.

Haberin Devamı

Özellikle çağrı merkezleri gibi stresin yoğun olduğu alanlarda bağımlılık ilişkisi için araştırmalar yapıyoruz. Burada üniversitelerimize büyük roller düşüyor. Sağlık Dernekleri Federasyonu ve Genel Müdürlük arasındaki bir projeyle Kocaeli-Dilovası’nda çalışanlarda bağımlılık konusunda araştırma yapacağız. Bu örnek olacak.”

Sigara içmeme şartı

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti de bağımlılık denilince akla önce uyuşturucunun geldiğini ancak sigaranın da bir bağımlılık olduğunu, hatta cep telefonu ve internetin de birer bağımlılık çeşidi olduğunu kaydetti. Serdengeçti, “HAK-İŞ olarak sigara konusunda hassasız. Yeni işe aldığımız çalışanlarımızın sigara içmemeleri konusunda şart getiriyoruz. Mevcut çalışanlarımıza da sigarayı bırakırlarsa 2 bin 800 TL brüt ikramiye veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa’dan daha fazla

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, uyuşturucuyla mücadelenin güvenlik boyutuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “Uyuşturucuyla mücadele ederken, terörle mücadele ettiğimizi de bilmemiz gerekiyor. Bu mücadelede attığımız her adım, Mehmetçiğimize sıkılan bir kurşunun engellenmesi demektir. PKK-KCK terör örgütü uyuşturucudan yılda 1,5 milyar dolar gelir elde ediyor. 2006’dan bu yana Türkiye’de, tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla eroin yakalandı. Uyuşturucu kullanım sıklığı dünyada 240 milyon, Avrupa’da 88 milyon, Türkiye’de ise 1,3 milyon. Ortalama kullanma yaşı ise 20.”