Gündem Bak postacı geliyor

Bak postacı geliyor

04.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

PTT Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde hayata geçirdiği proje ile artık posta dağıtıcıları, postalarını yürüyerek değil elektrikli scooterlar ile teslim ediyor.

Bak postacı geliyor

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Osmanlı’da Tanzimat döneminde başlayan posta dağıtıcılığı mesleği, günümüzde de hala varlığını sürdürüyor. Postacılar, bazen yürüyerek bazen bisikletle bazen de toplu taşıma araçlarıyla postaları götürüyordu. Teknolojinin gelişmesiyle postacıların kullandığı ulaşım araçları da yenileniyor. 1840 yılında kurulan Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) dağıtım görevlileri, teslimatlarını bundan sonra elektrikli scooter ile yapacak. Projenin ilk aşamasında pilot bölge olarak Kadıköy ve Üsküdar ilçeleri seçildi. Elektrikli scooterların tercih edilmesinde en büyük neden ise çevreci olması. Milliyet, elektrikli scooterlar ile dağıtım yapan posta dağıtıcılarıyla konuştu. Posta dağıtım görevlileri, uygulamadan çok memnun olduklarını belirterek postaları daha hızlı sürelerde teslim ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Yaygınlaştıracağız

Pilot uygulamayı İstanbul’da başlattıklarını söyleyen PTT AŞ Genel Müdürü Hakan Gülten, şu an 100 elektrikli scooterlı postacının dağıtım yaptığını söyledi. Gülten, “Bu, müşterimize aynı zamanda hız olarak yansıyacak. Tüm yaya dağıtıcılarımızın, daha hızlı dağıtım yapabilmesi için hem çevreci yaklaşımı olan, hem de teknolojiyi takip ettiğimiz, elektrikli scooterlarla dağıtıma başlıyoruz. Bu bölgede, Üsküdar ve Kadıköy bölgesinde başlattığımız uygulamayı tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Cihazlarımız saatte 25 kilometre hıza çıkabiliyor, 60 kilometre menzilleri var. Bu da bizim yaya dağıtıcılarımızın, dağıtım bölgelerinin tamamını kapsayabiliyor. Bu anlamda yaygınlaştırılabilecek bir cihaz”  şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Elektrikli scooterın üzerinde kendisini gören vatanların fotoğraf çektirmek istediğini söyleyen Münire Çalışkan, yedi yıldır yaya olarak posta dağıtımı yapıyor. Vatandaşlardan gelen pozitif yorumlar karşısında çok mutlu olduğunu söyleyen Çalışkan, “Elektrikli scooterın bize çok fazla olumlu yönü var. En başta zamandan tasarruf ederek teslimatlarımızı daha erken yapıyoruz. Bu durumdan vatandaşlarımız da memnun olduğu için pozitif dönüşler alıyoruz. Bu da bizi aşırı mutlu ediyor. Eskiye göre çok fazla yorulmuyoruz. Scooterı kullanırken gören vatandaşlarımız fotoğraf çektirmek istiyor. Biz memnunuz, vatandaşımız da memnun” diye konuştu.

Çevreci bir araç

Zamandan yarı yarıya tasarruf sağladıklarını söyleyen Hakan Şen ise, daha fazla teslimat yapmaya başladıklarını belirtirken şöyle konuştu: “En başta elektrikli scooterlar, çevreci bir araç. Biz kullanırken vatandaşlarımız PTT’nin geliştiğini söylüyor. Trafikte de pek zorluk ile karşılaşmıyoruz. Genelde ara sokaklardan ilerlediğimiz için. Başka şubelerdeki arkadaşlarımız pilot uygulamanın ardından scooterların kendilerine de bir an önce ulaştırılması konusunda heyecanlarını dile getiriyor.”

‘Postacı işin kolaylaştı’ diyorlar

29 yıldır yaya posta dağıtan Cemal Ayaz (52), bir gün postalarını elektrikli scooterla dağıtacağının aklına gelmediğini belirterek, “Emekliliğimiz geldi, işimiz kolaylaştı. Kullanırken çok dikkat gerektiren bir araç. Eskiden günlük 12 kilometre yol yaparken artık o kadar yorulmuyorum. Bana ‘Postacı işin kolaylaştı. Artık postalarımızı daha hızlı getirirsin’ diyorlar” diye konuştu.  Hüseyin Özkalkan da, kendisini görenlerin şaşırdığını söyledi. Mesleğini severek yaptığını söyleyen Burak Sül ise yaya olarak dağıtım yaptığı dönemlerde böyle araçlarla dağıtım yapmak istediğini, bu projenin hayata geçmesine de çok sevindiğini söyledi.