Gündem Bakan emriyle ‘kurban’ oldu

Bakan emriyle ‘kurban’ oldu

26.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kurban’ adlı oyun, Kültür Bakanlığı’nın salonu Türkmenistan Topluluğu’na tahsis etmesi nedeniyle iptal edildi. İptale, oyuna toplu bilet alan savcılar tepki gösterdi

Bakan emriyle ‘kurban’ oldu

Erkek egemen toplumların baskısı altında ezilen kadın figürü olan Zehra’nın töreye ve geleneklere direnişini konu alan ‘Kurban’ adlı tiyatro oyununun İzmir Konak Sahnesi’ndeki 3 Aralık tarihli gösterimi programdan çıkarıldı.

Haberin Devamı

Tüm biletleri satılan oyunun programdan çıkarılması önceden bilet alan izleyicilere de bildirilirken, birlikte oyuna gitmeye hazırlanan İzmir’deki 50 hakim ve savcı da iptali, İzmir Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’nden gelen telefonla öğrendi.

‘Özürleriyle belirttiler’

Oyuna adliye çalışanları için toplu bilet alan İzmir hakimi Murat Aydın, hakim ve savcıların üyesi olduğu ‘adalet.org’ta duruma şöyle tepki verdi: “Meslektaşlar ve ailelerimizle birlikte güzel ve keyifli bir gece geçirmek hayaliyle tüm organizasyonu tamamladık. Biletleri aldık ve oyun gecesini beklemeye başladık. Bu sabah, Devlet Tiyatrosu İzmir Müdürlüğü’nden aradılar. Kültür Bakanı’nın ‘emri’ ile 3 Aralık’ta yapılacak temsilin iptal edildiğini, temsilin yapılacağı Konak sahnesinde Bakanlığın başka bir etkinliğinin yapılacağının kendilerine ‘bildirildiğini’ özürleriyle ilettiler.”

Haberin Devamı

Bakan Yardımcısı gelecek

Hakim Aydın’ın dile getirdiği bakanlığın etkinliğinin ‘Mutluluk Sahilinde-Türkmenistan’ adlı bir gösteri olduğu öğrenildi. Devlet Tiyatroları’nın programında 3 Aralık günü ‘Kurban’ın yerini alan gösterinin, Türkmenistan Tiyatro Topluluğu’nun turnesi kapsamında sahneleneceği öğrenilirken, gösterime Bakanlık yetkililerinin yanı sıra Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı’nın da katılacağı belirlendi. Bileti bulunan hakim ve savcılara 8 Aralık’taki başka bir oyun için bilet verildiği öğrenildi.

‘Bir bakan emri yok’

Temsilin iptal edilmesine yönelik bir bakan emri bulunmadığını belirten İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Tayfun Erarslan da, ‘tamamen organizasyon hatası’ olarak nitelendirdiği durumu şöyle anlattı: “Türkmenistan Topluluğu’nun Konya ve İzmir’de gerçekleştireceği turneyle ilgili Kültür Bakanlığı’nın Dış İlişkiler Dairesi’yle bir görüşmesi oluyor. Topluluk bakanlıktan turne kapsamında oyunları için kendilerine sahne tahsis edilmesini isteyince, bakanlık da Devlet Tiyatroları’nın sahnelerini öneriyor. Bakanlığın 3 Aralık için tarihi öneminden dolayı Konak Sahnesi’ni önerdiğini biliyorduk. Ancak topluluk bu sahneye sığamayacağını belirtmiş. 3 Aralık’ı opsiyonlu tutuyorduk ama bakanlıktan salona ilişkin kesin bir talep gelmeyince, devamlı izleyicimiz olan yargı çalışanlarına o günkü temsil için toplu bilet satışı yaptık. Fakat pazartesi günü, topluluğun başka bir salon bulamadığından ötürü Konak Sahnesi’nde karar kıldığı haberi bize ulaştı. Bilet sattığımız izleyicilerimizi arayarak oyunu ertelediğimizi belirttik.”