Gündem Bakan Koca: Aşı 3-4 güne geliyor, ay sonu başlıyoruz

Bakan Koca: Aşı 3-4 güne geliyor, ay sonu başlıyoruz

10.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının 14-21 gün arayla 2 doz olarak uygulanacağını ve HES kodu ile e-nabız’a işleneceğini söyledi. Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmediklerini belirten Koca, “Vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yapma hedefindeyiz” dedi.

Bakan Koca: Aşı 3-4 güne geliyor, ay sonu başlıyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

POZİTİF VAKA 1,5 MİLYONU AŞTI: Pozitif vaka sayımız 1,5 milyonu aştı. Bunların 550 bini belirgin hastalık geçirdi. 15 bini aşkın insanımızı kayıp verdik. Yarından (bugün) itibaren geçmişe dönük, 29 Temmuz’dan itibaren bugüne kadar olan vaka sayılarını da tabloda toplu bir şekilde vereceğiz. Ülkemizde bundan önce zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.

6 İLDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR: Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu’da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te vaka artışı düşmeye başladı.

Haberin Devamı

HES KODUNA İŞLENECEK: Aşı 3-4 gün içerisinde ülkemize gelebilir. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. İlk gelecek partide 20 milyonun ilk 3 milyonu gelmiş olacak. Bütün izinleri alınmış oldu. Geldikten sonra da iki hafta halk sağlığı ve Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumlarımızın laboratuvarlarında testleri yapıldıktan sonra kullanıma geçmiş olacak. Aşıya ay sonu itibariyle sağlık çalışanlarımızdan başlamış olacağız, daha sonra kademeli 65 yaş üstü, kronik hasta, dört basamakta gerçekleşecek. Bununla ilgili kimlere, ne zaman nerede yapılması gerektiğini açıklamış olacağız. 18 yaş altı, gebeler ve muhtemelen 4 veya 6 ay içinde geçirmiş olanlar haricinde kişilere yapılması düşünülmüş olacak. Aşı 14-21 gün arayla 2 doz halinde uygulanacaktır. Aşı vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek ve başta aile sağlığı olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacaktır. Biz aşı yapılan kişinin HES koduna, e-nabız’a işlemiş olacağız.

100 MİLYON İHTİYACIMIZ VAR: İnsanda ilk kez denenen mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Alternatif aşılar için de görüşmelerimiz devam ediyor. Yerli aşılarımızdan en önemli aşımızın faz-1 çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Çalışmalar sonuç verirse nisan ayında faz-3 ve yaygın uygulamaya geçebilmeyi umuyoruz. Sinovac aşısı içinse; çocukluk aşılarımızı da üretip geliştiren, 6 farklı aşıyı bu zamana kadar üreten 10 yıldan fazladır bu aşı üretmeyle ilgilenen, inaktif aşı üretmede de başarısını ortaya koymuş bir firma. Ucuz olduğu için değil, güvenli olduğu için inaktif aşıda ısrar ettik. Doğal, bilinen yöntem olduğu için. 3 aylık zaman diliminde bizim 100 milyona yakın aşıya ihtiyacımız var.

Haberin Devamı

ŞİMDİLİK ZORUNLU DEĞİL: Bilim Kurulu’nda tartışıldı. Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz. Süreçte vatandaşımıza aşının güvenilirliği ve etkinliği net izah edilirse, birçok kimsenin bu noktada farklı yaklaşacağına inanmıyorum.

YILBAŞI GECESİ: Yılbaşı gecesi kısıtlamaya tabi. Yılbaşını içine katarak, gün sayısını 4 güne çıkarabilir miyiz, bunu gelecek haftaki sonuçlar belirleyecektir.

216 SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜ: PCR’ı pozitif olan, enfekte olan sağlık çalışanları içinde vaka sayımız 120 bini geçti. Hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise bu dönemde 216 kişi oldu. Bu dönemin hepsi görev şehidi oldu.

Haberin Devamı

ÖLÜMLER DAHA YÜKSEK İDDİASI: Ölüm sayılarının siyasetin konusu yapılmasına gerçekten çok üzülüyorum. Ölüm şekli defnedilirken erken dönemde doğal mı, adli mi, bulaşıcı hastalıklar anlamında tedbir alınması gereken ölüm mü, sadece bunu belirtir. Bunu ilk hekim doldurur. Bulaşıcı hastalıklar başlığı var, bir tanesi de Kovid. Mart’tan sonra her enfeksiyon bulgusu olan, her ateşi olan, parametrelerinde enfeksiyon bulgusu olan akciğer enfeksiyonu olan herkes Kovid olmasın diye yıkanırken tedbir alınsın diyerek bulaşıcı hastalıklar diye yazılıyor. Bulaşıcı hastalıklar arttığı için yazılmıyor.

217 can kaybı, 31 bin 712 vaka

Türkiye’de dün 217 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 204 bin 411 test yapıldı, 31 bin 712 kişinin testi pozitif çıktı. 6 bin 213 kişiye hastalık tanısı konulurken, 5 bin 846 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 447 bin 361’e çıktı.

Toplam test sayısı, 20 milyon 294 bin 377’ye ulaştı. Hasta sayısı 558 bin 517, vefat sayısı 15 bin 531, ağır hasta sayısı 5 bin 846, aktif hasta sayısı 95 bin 625 oldu.