Gündem Bakan Koca: Mardin’e 'yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

Bakan Koca: Mardin’e 'yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

01.09.2023 - 20:52 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Mardin’de Kasımiye Medresesi'nde gençlerle bir araya geldi. Bakan Koca burada yaptığı konuşmasında "Mardin’e 'yedi dilin, yedi dinin başkenti' denmektedir." dedi.

Bakan Koca: Mardin’e yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

Bir ziyaret kapsamında Mardin'e gelen Sağlık Bakanı Koca, Kasımiye Medresesi'nde gençlerle bir araya geldi. Koca, burada yaptığı konuşmasında, Mardin’de tıp eğitimi alanın aynı zamanda tarih eğitimi aldığını söyledi. Burada mühendislik, iktisat ve edebiyat okuyanın tarih de okuduğunu belirten Bakan Koca, İslami İlimler Fakültesi’ni Mardin’de okuyan bir genç için Mardin’in adeta dinler tarihi kitabı olduğunu, turizm okuyan genç için şehir, fakültenin mimarlık öğrencisinin ise bin yılların ustalardan ders aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

“Mardin’e bir açık hava müzesi denebilir ama kanaatimce bu hakikati tam olarak yansıtmaz” diyen Bakan Koca, “Mardin, tarihin kendini tarih olmaktan çıkarıp, yaşayan zamanda ebedileştirdiği şehirdir. Burada yerleşik hayatın 6500 yıllık bir geçmişi var. Şimdiki zaman; Sümerler, Akadlar, Babiller; Asur ve Pers, Roma ve Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı’dan bir zarla ayrılıyor. Bu zarı kaldırmak gözün dikkatine, kulağın refleksine bağlıdır. Bir ormana uzaktan bakan kişi için görülen, teke indirgenmiş şeydir. Ormanı tanımak ağaçları seçmekle mümkün.” diye konuştu.

Bakan Koca: Mardin’e yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

'MARDİN’E 'YEDİ DİLİN, YEDİ DİNİN BAŞKENTİ' DENMEKTEDİR.'

Şehrin genel intibakının fikir vereceği bir şehir değil, her ayrıntısı ile eğitici bir dikkat talep ettiğini aktaran Bakan Koca, “Hangi dalda eğitim görürseniz görün, kendisi bir fakülte olan Mardin’den çok kültürlülük diplomanızı da alın. Mardin’e 'yedi dilin, yedi dinin başkenti' denmektedir. Yedi dil, yedi din; insanlık ağacının Mardin üzerindeki dallarıdır. Dini inanış açısından Müslüman, Süryani, Keldani, Ezidi, Yahudi veya etnik köken olarak Kürt, Arap, Çeçen, Ermeni olmak, bir kimseyi diğerine göre öteki yapmaz Mardin’de. Mardin insandaki inanma arzusunun vücut bulmuş şeklidir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Gelecek kaygısı veya gelecek endişesi. Kaygı ve endişe, iki kelime de kullanılıyor. İki kelime arasındaki farkı tıp eğitimim sırasındaki bir bilgimle belirtmem gerekiyor. Endişe genellikle, nedeni belli bir durumdan duyulan huzursuzluktur. Kaygı ise nedeni bilinmeyen bir durum karşısında duyulan huzursuzluk ve güvensizlik olarak tanımlanır. Hatırlayabildiğim kadarı ile psikiyatrinin yaptığı ayrım bu şekilde. Bu ifadelerden biri ne kadar kullanılıyorsa diğeri de o kadar kullanılıyor ve kaygıda duygunun mantıksal dayanağı bulunmuyor. Bu durumda meselenin ciddiyeti yüzde 50 azalmış demektir. Genç insan içinde yaşadığı zamandan memnuniyetsizliğini çeşitli şekillerde ifade ederken ve hatta bunu kendini toplumun vicdanı yerine koyarak yaparken kendisi için bir gelecek endişesi de taşır. Dünyayı olduğu gibi bırakmayan, değiştiren bu gençlik çabalarıdır. Bilimde, sanatta her nesil kendi devrimini getirir.”

Haberin Devamı

'SİZLER, TÜRKİYE YÜZYILININ İLK GENÇ KUŞAĞISINIZ'

Geleceğin insana sunacaklarını hiç kimsenin bilemeyeceğini dile getiren Bakan Koca, “Ancak bugünden bize görünenlere göre tasarılarda bulunabiliriz. Eylem içinde olabiliriz. Gelecek endişesi belli düzeyde makuldür, fakat bu endişe insanı edilgenleştirmemeli. Sizler, gençliklerini, Türkiye tarihinin dönüm noktasında yaşayan insanlar olduğunuzu asla unutmayın. Sizler, Türkiye Yüzyılının ilk genç kuşağısınız. Bu yüzyılında ülkenizin sizlere verecek çok şey şeyi var. Sizden bekledikleri de aynı derece büyük. Ve bunların hepsi işinizi en iyi şekilde yapıyor olmanızdan, eğitimlerinizi en iyi şekilde tamamlamanızdan geçiyor.” dedi.

Bakan Koca: Mardin’e yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

BAKAN KOCA’NIN EV TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

Mardin’e gelen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, valilik ziyaretinin ardından cuma namazını Yedikardeş Camii’nde kıldı. AK Parti İl Başkanlığı ziyaretinin ardından yapımı süren Şehir Hastanesi inşaatında incelemelerde bulunan Bakan Koca, kentin doğasına katkıda bulunmak amacıyla 20 yılı aşkın süredir kendi imkanlarıyla satın aldığı fidanları diken ve ‘Şeyhmus Amca’ ismiyle tanınan Şeyhmus Erginoğlu ile hastane bahçesinde ağaç dikti. Bakan Koca, bahçeyi Erginoğlu’na emanet ederek, “Fidanların babası Şeyhmus amcamız, Allah sizden razı olsun. Şehir Hastanesi’nin ormanını da size emanet ediyoruz. Hem üniversite gençliği, hem hastane çalışanları ve hasta yakınları için geniş bir alanı ağaçlandıralım istedik. Buralar size emanet. Burada istersen 3 odalı, 4 odalı, 2 odalı ne kadar istersen bir ev de yapmak istiyoruz. Ben yapacağım, devletin kesesinden olmaz” dedi. Erginoğlu ise Bakan Koca’nın teklifini reddederek, “Buraya da bakacağım, oraya da bakacağım. Gece 1 de bile kalkıp gidiyorum. Sıhhatim yerinde, 20 kişi bile benim kadar çalışamaz. Benim evim var, devlete zarar vermek istemiyorum. Dualarımız sizinle" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Koca: Mardin’e yedi dilin, yedi dinin başkenti denmektedir

Haberin Devamı

SAĞLIKÇILAR VE HASTALARLA İLE BİR ARAYA GELDİ

Bir dizi programa katılmak üzere Mardin’de bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yatan hastaları ziyaret edip sağlıkçılar ile bir araya geldi. Bakan Koca, sağlık çalışanlarına gayretlerinden dolayı teşekkür etti ve sağlık hizmetlerinin daha etkili sunulmasına yönelik öneri ve istekleri konusunda istişarelerde bulundu.

Yazarlar