GündemLeman Dergisi'ndeki skandal karikatüre tepki yağdı: Saygısızlığı lanetliyoruz

Leman Dergisi'ndeki skandal karikatüre tepki yağdı: Saygısızlığı lanetliyoruz

30.06.2025 - 21:36 | Son Güncellenme:

Leman dergisinde Hazreti Muhammed'e yönelik karikatür yayımlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatıldı. Siyasilerden dergiye tepkiler peş peşe geldi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, inançlara yönelik saygısızlığın asla kabul edilemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti: "Bir mizah dergisi tarafından Peygamber Efendimizin karikatürünün çizilmesiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi gereğince 'dini değerleri alenen aşağılama' suçundan adli soruşturma başlatılmıştır. Hiçbir özgürlük, bir inancın kutsallarını çirkin bir şekilde mizah konusu yapma hakkı tanımaz. Peygamber Efendimizin karikatürize edilmesi ya da herhangi bir şekilde görsel olarak temsil edilmeye çalışılması sadece dini değerlerimize değil, aynı zamanda toplumsal barışa zarar vermektedir. Milyonlarca Müslüman'ın inançlarını hiçe sayan bu provokasyon girişimine karşı gerekli hukuki adımlar gecikmeksizin atılacaktır."

Haberin Devamı

BAKAN TUNÇ: 6 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VAR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk'e konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 6 kişi hakkında gözaltı kararı alındığını duyurdu. Bakan Tunç, suç teşkil eden yayının toplatılmasının mümkün olduğunu açıkladı.

Gözaltı kararı verilen 6 kişinin derginin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, müessese müdürü, grafikerler ve karikatürü çizen kişi olduğu belirtildi.

GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Yerlikaya "Peygamber Efendimizin (S.A.V) karikatürünü yaparak nifak tohumları ekmeye çalışanları bir kez daha lanetliyorum. Bu alçak çizimi yapan D.P. adlı şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Bir kez daha yineliyorum: Bu hayasızlar hukuk önünde hesap verecektir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yerlikaya bir önceki paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı:  Peygamber Efendimizin (S.A.V) karikatürünü yaparak nifak tohumları ekmeye çalışanları bir kez daha lanetliyorum. Bu alçak çizimi yapan D.P. adlı şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Bir kez daha yineliyorum: Bu hayasızlar hukuk önünde hesap verecektir.

DERGİNİN GRAFİKERİ DE YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'in karikatür çiziminin yayımlanmasına ilişkin derginin grafikerinin gözaltına alındığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hadsiz derginin grafikeri C.O. adlı şahıs da yakalanarak gözaltına alındı. Sevgili Peygamberimize (S.A.V.) yönelik gerçekleştirilen bu alçaklık hukuk önünde hak ettiği cezayı görecektir." ifadelerini kullandı.

DERGİNİN YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'in karikatür çiziminin yayımlanmasına ilişkin derginin Yazı İşleri Müdürü'nün gözaltına alındığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Emniyet güçlerimizden de adaletten de kaçamayacaksınız. Peygamber Efendimizi (S.A.V.) çizme hadsizliğini yapan derginin Yazı İşleri Müdürü Z.A.adlı şahıs da yakalanarak gözaltına alındı.' ifadelerini kullandı.

DERGİNİN MÜESSESE MÜDÜRÜ YAKALANDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'in karikatür çiziminin yayımlanmasına ilişkin derginin Müessese Müdürü'nün gözaltına alındığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Emniyet güçlerimiz tarafından, Peygamber Efendimizi (S.A.V.) çizme hadsizliğini yapan derginin Müessese Müdürü A. Y. adlı şahıs da yakalanarak gözaltına alındı.' ifadelerini kullandı.

DERGİ HAKKINDA TOPLATMA KARARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, derginin bahse konu sayısının toplatılmasına karar verildi. Ayrıca, dergiye ait sosyal medya hesaplarına erişim engellenmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'e yönelik karikatür yayımlanmasına ilişkin başlatılan soruşturmada 4 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Başsavcılıkça, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'e yönelik karikatür yayımlanmasına ilişkin "dini değerleri alenen aşağılama" suçundan resen başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında, karikatürü çizen kişi ile derginin 2 genel yayın yönetmeni ve sorumlu yazı işleri müdürü hakkında gözaltı kararı verildi.

 AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, "Bir mizah dergisi tarafından Peygamber Efendimize yapılan saygısızlığı lanetliyoruz. Bu yapılan çirkinliğin sanatla ya da fikir özgürlüğüyle ilgisi yoktur. Kutsallarımıza yapılan saygısızlık nefret suçudur ve lanetli bir eylemdir. Avrupa’daki faşistlerin kutsallarımıza dönük saygısızlığıyla nasıl mücadele ediyorsak, bu lanetli eylemlerle de öyle mücadele edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN

Bakan Fidan, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye tepki gösterdi.

Fidan, paylaşımında şunları kaydetti:

"Mizah maskesi ardına saklanarak Peygamber Efendimize (S.A.S.) yönelik gerçekleştirilen ahlaksız ve provokatif saldırıyı en ağır şekilde kınıyorum. İnançlarımıza, kutsallarımıza ve asırlardır yaşattığımız temel değerlerimize yönelik bu nefret suçunu işleyen ve toplumsal huzurumuzu hedef alanlar, adalet önünde mutlaka hesap vereceklerdir. İslam’a ve Müslümanlara yönelik kin ve düşmanlığı körüklemeye çalışan her türlü zihniyete karşı yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla, tavizsiz şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz."

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MURAT KURUM

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Hazreti Muhammed'in karikatürünü yayımlayan dergiye tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Karikatür adı altında Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e, Hazreti Musa'ya, kutsalımıza, inancımıza saygısızlıkta bulunanları şiddetle kınıyorum. Leman adlı derginin hadsiz tutumu asla mizah olamaz. Provokasyon amacı taşıyan karikatür basın özgürlüğüyle kesinlikle bağdaşmaz, bu ancak ve ancak onların köhnemiş zihniyetlerinin bir yansımasıdır."

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ

Bakan Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Leman isimli sözde derginin başrolünde olduğu rezaletin adı ne mizah olabilir ne de ifade özgürlüğü. Alemlere rahmet olarak gönderilen yüce önderimiz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ve Hz. Musa'yı tasvir cüreti sınırları aşmış, milletin canından aziz bildiği kutsalına saldırıya varmıştır. Milyarlarca insanın kutsalına saldırmak marifet, rezilliği sanat diye pazarlamak cesaret sanılıyor. Bu alçak provokasyonu yapanların iyi bilmesi gerekiyor ki, bu aziz millet ifade özgürlüğü kisvesi altında Peygamberine dil uzatılmasını asla sineye çekmez. Bu çürümüş zihniyetin temsilcileri yaptıkları terbiyesizliğin ve hadsizliğin hesabını hem vicdan hem de hukuk önünde verecektir."

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU

Bakan Uraloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Bir dergide yayımlanan, alemlere rahmet ve insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (S.A.V) ve yine peygamberimiz kabul ettiğimiz Hz. Musa Efendimize yönelik yapılan saygısızlığı şiddetle kınıyorum. Bu ne basın özgürlüğüdür, ne mizahtır. Bu, insanlık için en güzel örnek olan Peygamberi'ne sevdalı Müslümanlara karşı yapılan provokasyon ve edepsizliktir, had bilmezliktir, suçtur. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devleti olarak bu paçavra ve şahıslar hakkında gerekeni yapacaktır. Bu tür alçak hareketlere asla sessiz kalmayacağız."

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye tepki gösterdi.

Ersoy, açıklamasında şunları kaydetti:

"Sözde bir karikatür dergisinin Peygamber Efendimize ve Hz. Musa'ya yönelik yaptığı alçakça saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Buna ifade özgürlüğü de denmez mizah da. İnsanların inancına yönelik bir nefret eyleminin mizah olarak adlandırılması imkansızdır. Türkiye bir hukuk devletidir ve bu ahlaksızlığa en güçlü yanıtı hukuk çatısı altında yargı verecektir."

SAĞLIK BAKANI KEMAL MEMİŞOĞLU

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimize (S.A.V) ve Hz. Musa’ya yönelik yapılan hadsiz ve alçakça saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum.

İfade özgürlüğü kisvesi altında kutsallarımızı hedef alan bu hayâsızlık, ne mizah ne de fikir beyanı olabilir.

Bu hastalıklı zihniyetle mücadelemiz ebediyete dek sürecek.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY

Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan dergiye tepki gösterdi.

Memişoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimize ve Hz. Musa'ya yönelik yapılan hadsiz ve alçakça saldırıyı en güçlü şekilde kınıyorum. İfade özgürlüğü kisvesi altında kutsallarımızı hedef alan bu hayasızlık, ne mizah ne de fikir beyanı olabilir. Bu hastalıklı zihniyetle mücadelemiz ebediyete dek sürecek."

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ'TAN TEPKİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, karikatürü yayımlayan dergiye tepki göstererek, şunları kaydetti:

"Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.s) ve Hazreti Musa (a.s.)'a karikatür yoluyla saygısızlık yaparak nefret suçu işleyen Leman Dergisini şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Yapılan bu alçakça saygısızlığın hesabı hukuk çerçevesinde en kısa zamanda sorulmalı, sorumlulara hak ettikleri ceza verilmelidir. Geçmiş yayınlarında da aynı şekilde Müslümanları rencide eden, kutsallarımızla alay eden çizimlere yer veren sözde karikatür dergisinin bu tutumu hiçbir şekilde basın ve ifade özgürlüğü ile gerekçelendirilemez."

İSTANBUL VALİSİ DAVUT GÜL

Vali Gül, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: İnancımıza, Peygamber Efendimize (s.a.s.) yönelik yapılan her saygısızlık, hepimizin yüreğinde derin bir yara açmaktadır. Bu çirkin saldırılar asla fikir ya da mizah değil; doğrudan inançlarımızı hedef alan bilinçli ve sistematik provokasyonlardır.

Devletimiz, hukuki süreçleri kararlılıkla yürütmektedir. Hemşehrilerimizin bu kirli oyuna gelerek sokaklarda ya da dijital mecralarda hukuki sorunlara yol açacak davranışlarda bulunmasını istemiyoruz. Haklı olduğumuz bir meselede haksız duruma düşmek; işte provokatörlerin tam olarak istediği şey budur.

Lütfen sağduyunuzu koruyun, vakarla hareket edin. İnancımızı savunurken hukuk zemininden ayrılmayın.

'BU HASTALIKLI ZİHNİYETTEN HUKUK ÖNÜNDE MUTLAKA HESAP SORULACAKTIR'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir mizah dergisinde Hazreti Muhammed'e yönelik karikatür yayımlanmasını kınayarak, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimizin yüksek değerlerine ahlaksızca saldıran bu aymazlara fırsat vermeyecektir." ifadesini kullandı.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Karikatür ve mizah dergisi olduğunu iddia eden birtakım kendini bilmez güruhun yönettiği ahlaksız neşriyatın Alemlerin Efendisi Hz. Peygamberimize (s.a.s.) yönelik saygısızlık içeren karikatürlerini şiddetle kınıyoruz. Müslümanların biricik rehberi Efendimize yönelik bu hakaret ve saygısızlık, basın özgürlüğüyle maskelenemez. Bu hastalıklı zihniyetten hukuk önünde mutlaka hesap sorulacaktır. Bu sistematik tahriklere karşı provokasyonlara mahal vermeden sağduyuyu kuşanarak hareket etmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimizin yüksek değerlerine ahlaksızca saldıran bu aymazlara fırsat vermeyecektir."

"TAHRİKLERE KAPILMAYIN"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Leman adlı neşriyatta Peygamber Efendimizin (s.a.s.) ahlaksızca çizilmesi kabul edilemez bir provokasyondur. Devletimizin tüm birimleri, inanç ve değerlerimize yönelik bu çirkin saldırıya karşı gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Vatandaşlarımızın sükunetini koruması ve tahriklere kapılmaması büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Altun, sosyal medya hesabından, Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan bir mizah dergisine ilişkin açıklama yaptı.

"Leman adlı neşriyatta Peygamber Efendimizin (s.a.s.) ahlaksızca çizilmesi kabul edilemez bir provokasyondur. " ifadelerini kullanan Altun, "Devletimizin tüm birimleri, inanç ve değerlerimize yönelik bu çirkin saldırıya karşı gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Vatandaşlarımızın sükunetini koruması ve tahriklere kapılmaması büyük önem arz etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Altun, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklaması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi gereğince "dini değerleri alenen aşağılama" suçundan adli soruşturma başlatıldığını belirtti.

Altun, açıklamasında şunları kaydetti:

"İçişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü birimlerinin hızlı operasyonu neticesinde, bu hayasız çizimi yapan D.P. ile birlikte Z.A. ve C.O. adlı şahıslar da soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştır. Bazı dergi yöneticileri hakkında da gözaltı kararı bulunmaktadır. Dergiye ait bina şu anda tamamen emniyet güçlerimizin kontrolü altındadır ve boş durumdadır. Olayın tüm sorumlularının adalete teslim edilmesi için devletimiz çalışmaktadır. Konunun üzerine kararlılıkla gidilmektedir. Emniyet güçlerimizin aldığı önlemler sayesinde, dergi çevresinde oluşabilecek istenmeyen olayların önüne geçilmektedir. Unutmayalım ki, bu tür olaylarda hedef, toplumsal birliğimize ve kardeşliğimize zarar vermektir. Vatandaşlarımızdan sükunetlerini korumalarını ve tahriklere kapılmamalarını önemle rica ediyoruz."

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Başkanı İbrahim Beşinci, "Bu milletin kalbinde hicretten bir iz, Bedir'den bir ruh, Medine'den bir terbiye vardır. Biz, O'nun (s.a.v) adını yüreğimize ve hayatımıza nakşeden bir nesiliz. Bu memlekette 'mizah' adı altında değerlerimize kin kusan bir dergi çıkacaksa ya kapısına kilit vursun ya da gerçek amacına dönsün. Bu topraklarda inancımıza hakaret edenlere yer yok, hesabını vereceklere yol çok." ifadelerini kullandı.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), "Toplumun inancını 'mizah' kisvesi altında hedef alan, dini değerleri küçümsemeyi marifet sayan Leman Dergisi ve benzeri yapıların provokasyon peşinde olduğunu gayet iyi biliyoruz! Ortaya çıkarmak istedikleri iklimin kime, nasıl hizmet edeceğinin de farkındayız. Fakat seviyesiz ironileri ve edepten nasibini almamış karikatürleri ile bunu başaramayacaklar. Tarih, ismini kimsenin hatırlamadığı nice yetenekli şarlatanla doluyken hafife aldıkları değerler daima yaşayacak!" paylaşımını yaptı.

İletişim Platformu, "İfade ve basın özgürlüğü, İslam'a ve İslami değerlere saldırmak için silah olarak kullanılamaz. Özgürlük sınırsızlık, sorumsuzluk, aklına her geleni sayfalara boca etmek demek değildir. Bu tahrik ve saldırıların tekrarlanmaması için gereken ne ise ivedilikle yapılmalı." paylaşımında bulundu.

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfından (TÜRGEV) yapılan paylaşımda, "Toplumun dini inançlarını hedef alan Leman Dergisi'ndeki seviyesiz içeriği reddediyoruz. Hiç kimsenin, mizah bahanesiyle kutsallarımıza dil uzatma hakkı yoktur. Toplumda nefret ve gerilim yaratmaya hizmet eden bu anlayışı asla kabul etmiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler