Gündem‘Bakanlığın uygulaması bir fişleme skandalıdır’

‘Bakanlığın uygulaması bir fişleme skandalıdır’

31.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın, aile hekimlerinden psikiyatri hastalarının bilgileri istemesi tartışma yarattı...

‘Bakanlığın uygulaması bir fişleme skandalıdır’

Sağlık Bakanlığı’nın, illere gönderdiği bir yazı ile, aile hekimlerinin psikiyatri hastalarının ad-soyad, kimlik numarası, adresi ve tanısının yer aldığı bilgileri bildirmelerini istemesi tepki topladı.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, 8 Mayıs’ta toplum sağlığı merkezlerine bir yazı göndererek, aile hekimlerinin psikiyatri hastalarının ad-soyad, kimlik numarası, adresi ve tanısının yer aldığı bilgileri bildirmelerini istedi. Yazıda aile hekimlerine kayıtlı hastalardan kaçının Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM) kaydı bulunduğunun tespit edilmesi amacıyla bilgi istendiği ifade edilerek, “Kayıtlı kronik psikotik bozukluğu (şizofreni, paranoid bozukluk, psikotik bozukluk, bipolar-duygu durum bozuklukları vb.) olan hastaların bilgilerinin olduğu dosyaları doldurarak gönderilmesi gerekiyor” denildi. Bakanlığın talebine Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği tepki gösterdi:

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın, aile hekimlerinden psikiyatri hastalarının bilgilerini istemesinin bu hastaları fişlemek anlamına geleceğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Beyazıt İlhan şunları söyledi:

‘Utanç verici’

“Bu açıkça, psikiyatri hastalarının en doğal hakkı olan sağlık verilerinin gizli kalması hakkının ihlâl edilmesidir. Sağlık hizmetlerinin sunumu açısından bir skandaldır. Sağlık Bakanlığı açısından utanç verici bir tablodur. Umuyoruz en kısa zamanda bu uygulamadan vazgeçerler ve hasta haklarına riayet etmek konusunda daha titiz davranırlar.”

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Doç. Dr. Burhanettin Kaya ise, “Bunun bir yanı kişisel bilgilerin mahremiyetinin korunması ile ilgili konu. Kişinin rızası dışında bilgilerinin aktarılması onu fişleyen, damgalayan bir noktaya dönüşecektir. Ama bunun altında ticari bir mekanizma olduğunu akılda tutmamız gerekir” dedi.