Gündem Bakanlıktan bayram tavsiyeleri! ‘Güne kavurma ile başlamayın’

Bakanlıktan bayram tavsiyeleri! ‘Güne kavurma ile başlamayın’

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı’nda en sık yapılan yanlışları hatırlatan Sağlık Bakanlığı, “Güne kavurma ile değil kahvaltı ile başlayın. Bol tatlı, çay, kahve tüketmeyin, hareketsiz kalmayın” uyarısı yaptı

Bakanlıktan bayram tavsiyeleri ‘Güne kavurma ile başlamayın’

Sağlık Bakanlığı bayramda beslenme konusunda yapılan yanlışları sıraladı. Güne kavurma ile başlamak, bol tatlı tüketmek, yoğun biçimde çay ve kahveye içmek, hareketsiz kalmak kurban bayramlarında en sık yapılan hatalar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, bayram sofralarının vazgeçilmezi kavurma konusunda vatandaşları uyardı. Bayramda sağlıklı beslenme konusunda vatandaşların yaptığı hataları açıklayan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden diyetisyen Melek Atabey, güne kavurma ile başlamanın hata olduğunu söyledi. Güne mutlaka kahvaltı ile başlamak gerektiğinin altını çizen Atabey, kahvaltıda domates, salatalık, tam tahıl ekmek gibi sindirimi kolaylaştıran besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

‘Eti 12 saat bekletin’

Atabey, bayramda vatandaşların beslenme konusunda en sık yaptığı hataları şöyle sıraladı:

“Bayramda en sık yapılan hatalardan ilki güne kavurma ile başlamak oluyor. Kahvaltıya kavurmayla başlamak iyi bir tercih değil. Güne kavurma ile başlamayın. Etleri bir süre bekletmemiz gerekiyor. Etleri vatandaşlarımızın 12-24 saat beklettikten sonra tüketmelerini önerebiliriz. Mutlaka kahvaltı yapmalılar.

Haberin Devamı

Kahvaltı öğününde domates, salatalık, tam tahıl ekmek gibi sindirimi kolaylaştıran besinlerle kahvaltıya başlamalarını önerebiliriz. Ancak, ‘Ben taze etten vazgeçemiyorum. Eti mutlaka tüketeceğim’ diyenler de az miktarda, iyi pişirdikten sonra sonra et tüketebilirler. Öğlen küçük porsiyonda et tüketilebilir.”

Çikolata ve tatlılar

“Etler, C ve E vitamini içermediği için salata yada bir bardak ayran ile tüketilebilir. Bu dönemde olabildiğince pirinç pilavı ve makarnadan uzak beslenmeliyiz.

Yaptığımız ikinci hata bol tatlı tüketimi. Şerbetli tatlıların oldukça yoğun tüketimi. Eti hem yoğun şekilde tüketip hem de tatlı tüketimi yaptığımızda vücudumuza fazla yüklenmiş oluyoruz. Dolayısıyla olabildiğince tatlı, şekerleme, çikolata gibi ikramlıklardan bu dönemde uzak durmamız gerekiyor. Sık yaptığımız hatalardan biri de yoğun şekilde çay kahve tüketimi. Bu bir takım uyku problemlerine, çarpıntı gibi bir takım sorunlara yol açabiliyor. Bayramda kahve ve çay tüketimi yerine az şekerli limonata ya da ayran gibi içecekler tercih edilebilir.”

Bakanlıktan bayram tavsiyeleri ‘Güne kavurma ile başlamayın’

‘Porsiyon kontrolü yapın, bol su için’

Kurban Bayramı boyunca hareketsiz kalındığına dikkat çeken Atabey “Fazla miktarda yemek yiyebiliyoruz. Bu bize birkaç günde birkaç kilo olarak dönebiliyor. Burada dikkat edeceğimiz nokta, sağlık beslenme alışkanlıklarımıza aynen devam edeceğiz. Porsiyon kontrolü yapacağız. Küçük porsiyonlarda tüketeceğiz. Bol bol su içeceğiz. Bayram boyunca da yürüyüşlerimize çok fazla dikkat edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kronik hastalara kurban eti uyarısı

Kronik hastalığı bulunanları uyaran diyetisyen Melek Atabey. “Kurban Bayramı dönemi yoğun et tüketiminden dolayı protein, yağ ve kolesterol bakımından zengin beslendiğimiz bir dönem. Dolayısıyla bu besin öğelerinin fazla alımında en çok risk altında olan bireyler, kronik hastalığı olan bireyler. Kolesterol rahatsızlığı, kalp damar rahatsızlığı, ya da şeker gibi kronik hastalığı bulunan bireylerin bu dönem boyunca da hastalıklarının gerektirdiği beslenme düzenlerine devam etmeleri,porsiyon kontrolü noktasında daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.