Gündem Bakanlıktan ‘gizli nakil’ uygulaması

Bakanlıktan ‘gizli nakil’ uygulaması

15.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Toplumda giderek artan boşanmaları araştırmak üzere TBMM’de oluşturulan Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu’nda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner, şiddet mağduru olup kimlik değiştirmek isteyen kadınlar için sürecin nasıl işlediğine dair yaptığı sunumda, dikkat çeken ayrıntılar açıkladı.

Bakanlıktan ‘gizli nakil’ uygulaması


Hayati tehlikesi bulunan kadınların “aydınlatılmış rızasına” dayanarak haklarında kimlik değişikliği kararı verilebildiğini kaydeden Çetiner, özetle şunları kaydetti:
ÖNCE NÜFUS CÜZDANI DEĞİŞİYOR: Öncelikle TC kimlik numaralı bazlı olduğu için nüfus cüzdanında değişiklik yapıyoruz ve sonrasında eğer şiddet mağdurunun pasaport, diploma, öğrenci, kimliği sürücü belgesi, tescil trafik belgesi, okul kaydı, SGK kayıtları -özellikle sosyal güvenlik kayıtları- manasında bilgileri varsa bunların hepsinin en kısa süre içerisinde değiştirilmesini sağlıyoruz.
KADININ İSTEMESİ GEREKİYOR: Mağdur kadının kendinin de istemesi gerekiyor çünkü yeni bir kişi ortaya çıkıyor yani isim değişikliği, çevre değişikliği. Aynı yaşadığı il içerisinde kimlik değişikliğinin verilmesi çok da uygulanabilir bir karar değil aslında ama farklı bir ile yerleştirilen kadın yeni hayata başladıysa bununla ilgili gerekli kimlik değişikliği ve bilgi değişikliğinin yapılması doğru bir karar diye düşüyoruz.
SORUNLAR VAR: Uygulamada tabii ki birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz özellikle bazı belgelerin değiştirilmesi sürecinde şahsın kendi beyanıyla belgeleri bildirmiyor ya da sonrasından diğer belgeleri de ekleme durumu söz konusu olabiliyor. Son anda mesela üniversite sınavına gireceğini söylüyor. Kısa sürede yeni belgesinin o yeni ismine göre düzenlenmesi gerekiyor. İlk değişikliğe başladığımız anda böyle bir şeyden bahsetmiyor bize, sonrasında bulunduğu ilden böyle bir talep geldiği zaman yine ilgili kurum ve kuruluşlarla koordine içerisinde bu işlemleri hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.
KADIN ‘ACABA’ DİYOR: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne kimlik değişimiyle ilgili belgeler hazırlanmasının öncesinde kadına ulaşıyoruz yani karar elimize geçiyor. Sabah geçince en geç akşama kadar ilgili formların doldurulması için ilgili il emniyet müdürlüğüne yazıyoruz, sonuçta merkezi yapıyla tek elden bu işi takip ediyoruz. İle gönderildikten sonra kadına ulaşılır ulaşılmaz o formlar dolduruluyor, tabii bu kadına ulaşma mesafesi var, kadın kimliğinin değişmesine karar verildiğini biliyor ama o süreçte de bazen bir ikilem yaşayabiliyor ‘acaba’ diye.
Her ne kadar mahkeme aşamasında aydınlatılmış rızası olsa da sonrasında bunun değişikliğini yapmak istemiyor diye bilgi geliyor bize. Hâkimin takdirinde tabii bununla ilgili tekrar değişik karar verebiliyor.
BİR HAFTADA YENİ KİMLİK: Kadına ulaşma anımızdan sonra diğer kurum ve kuruluşlara yazılma işlemiyle birlikte öncelikle değişmesi gereken belgeler manasında en geç bir haftalık süre içerisinde kimlik bilgileri değişiyor. Sonrasında tabii SGK kayıtları varsa onların aktarımı, üniversite diploması varsa YÖK’le iletişime geçilmesi ya da kendisinin lise mezunuysa, ortaokul mezunuysa ya da herhangi bir meslek edindirme kursunda eğitim gördüyse o ilgili Millî Eğitim Bakanlığı birimlerine ulaşarak oradaki belgelerin de tekrar yeni isme göre düzenlenmesini sağlıyoruz. Bu, iş yoğunluğu ya da evrakların hızlılığıyla birlikte en geç bir ay içerisinde kendisiyle ilgili tüm bilgi ve belgeler değişiyor.

Haberin Devamı

Okul bilgisi gizli

Komisyona Milli Eğitim Bakanlığı’nı temsilen katılan Hasan Biçer de çok ağır vakalarda ikameti değişen kadına şiddet uygulayanın çocukları üzerinden “ebeveyn” sıfatıyla ulaşma ihtimalinin önüne geçildiğini belirterek, “Koruma kapsamına alınan çocuklar var. Bu çocukların okullara nakilleri gizlilik kararı çerçevesinde sağlanıyor. Hiçbir şekilde çocuğun velayeti kimin adınaysa sadece o bilebiliyor yani anne veya babası neyse” dedi.