Gündem Banu Cennetoğlu’nun listesine ikinci saldırı

Banu Cennetoğlu’nun listesine ikinci saldırı

18.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güncel sanatçı Banu Cennetoğlu’nun Avrupa’ya ulaşmak isterken hayatını kaybeden 34 bin 361 kişinin isminin yer aldığı çalışması ‘The List’ 28 Temmuz’da Liverpool Bienali’nde sergilendiği alandan kimliği belirlenemeyen kişilerce kaldırılmıştı. Bu saldırının birkaç gün sonrasında liste, yeniden kamuya açık alandaki duvarlara asıldı. Ancak liste, geçtiğimiz gün yeniden yerinden söküldü.

Banu Cennetoğlu’nun listesine ikinci saldırı

Sanatçı Banu Cennetoğlu İngiliz gazetesi The Guardian’a yaptığı açıklamada bunun sistematik şiddet olduğunu söyledi. Cennetoğlu, “’The List’, 12 Temmuz 2018’de Liverpool’daki Great George Street üzerinde yer alan 280 metrelik bir duvara yerleştirilmişti. Ancak, yerleştirildiğinden bu yana tekrar tekrar zarar gördü, kaldırıldı ve saldırıya uğradı. Bu yüzden, insanlara yönelik gelişen sistematik şiddetin hatırlatıcısı olması amacıyla şu an olduğu haliyle bırakmaya karar verdik” diye belirtti.

Haberin Devamı

Banu Cennetoğlu tarafından yıllar önce sivil toplum örgütleri aracılığıyla temin edilen listede, 1993 yılından bu yana hayatını kaybeden, birçoğunun mezarı bile olmayan göçmenlerin ismi yer alıyor. 16 yıldan beri listeyi takip eden Banu Cennetoğlu, sadece resmi olarak açıklanan kişilerin isimlerini listede tuttuğunu özellikle belirtiyor. Bu durum listede yer alan rakamdan çok daha fazla kişinin hayatını kaybetmiş olabileceği ihtimalini hatırlatıyor. Cennetoğlu listeyi sanat eseri olarak tanımlamaya da karşı çıkıyor. Bunun yerine bir veri tabanından alınmış liste olduğunu vurguluyor.

Cennetoğlu, listeyi 2007 yılından bu yana sanatçı ve kuruluşların yardımlarıyla listeyi billboardlar, toplu taşıma araçları, gazeteler gibi farklı platformlarda kamuyla paylaştı. Bu kapsamda liste, Yunanistan, Bulgaristan, ABD, Almanya, İsviçre, İtalya ve Türkiye’de farklı formlarda gösterildi. 20 Haziran’da, Liverpool Bienali paralelinde, Chisenhale Gallery katkılarıyla The Guardian gazetesi de listeyi gazetenin eki olarak yayımlamıştı. Basılı versiyona ek olarak The Guardian listeyi, PDF formatında indirebilmeleri için okurlarına internet sitesi üzerinden de sunmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Liverpool Bienali, listenin ilk kez saldırıya uğrayışı sırasında yaptığı açıklamasında “Günümüzdeki mülteci krizi sırasında ‘The List’i kamusal alana taşımak önem taşıyor” demiş ve çalışmanın kaldırıldığını görmekten dolayı dehşete düştüklerini, durumu aydınlatmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirtmişti. Cennetoğlu listeyi, kaynakları olduğu sürece daha görünür kılmak için çalışmaya devam edeceğini söylüyor.