Gündem Başarının sırrı okul seçiminde

Başarının sırrı okul seçiminde

26.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Okul, hayatımızın en önemli aşaması, o nedenle çok iyi seçim yapmak gerekiyor. Birer mutlu bireyler olarak yetişmemiz için ise okulda alınan eğitimin aileler tarafından da desteklenmesi çok önemli...

Başarının sırrı okul seçiminde

BU DÖNEMDE pek çok aile, çocuğunu hangi okula göndereceği konusunda kararsız. Çünkü yanlış okul seçimi bir çocuğun tüm hayatını etkiliyor. Bu noktada karar verirken çok iyi araştırma yapmak önemli. Peki, nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili Halkalı 2 Doğa Koleji Sınıf Öğretmeni Burak Güveniş’ten çocukları okula başlayacak veliler için dikkat çeken öneriler aldık.

Okul seçerken aileler, nelere dikkat etmeli?
Okul hayatına merhaba demek, bir çocuğun hayatında attığı en önemli adımlardan biri. Çünkü okulun çocuk üzerinde sayısız alanlarda olan etkisi uzun yıllar boyunca devam eder. Anaokuluna başlamakla birlikte çocuk kendi bireyselliğini fark etmeye başlar, sosyal yönü güçlenir, zihinsel becerileri gelişir ve artık birey olma yoluna girmiş olur.
Çocuğunuzun gelişim süreçlerinin doğru bir şekilde ele alınması, okulda ve evde doğru bir şekilde yönetilmesi, okula karşı olumlu tutum göstermesi ve bu tutumu da devam ettirmesi adına büyük önem taşır. Bu durumda ailelere büyük görevler düşüyor. Hem gözünden bile sakındıkları çocuklarını güvenle emanet edecekleri bir kurum bulmaları hem de çocuklarına artık birey olmayı, başka bir yerde vakit geçirmeyi aşılamaları gerekiyor. Bu konuda velilerin profesyonel ve akıllıca adımlar atması büyük önem taşıyor.
n Çocukların okul hayatlarına adaptasyon sürecini kısaltmak adına evde uygulamalar yapılabilir mi?
Ailelere önerim: Ebeveyn rolünüzü koruyarak, çocuklarınızla gerçekleştireceğiniz etkinliklerle onların gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Onunla vakit geçirirken birlikte yaptığınız her şeyi anlatmak, onunla oyun oynamak ve oynarken de çevresini sorgulamasını sağlamak çok önemli. Ancak çocuğuna sürekli bir şeyler “öğretmek” isteyen ebeveynler olursak öğretmenlerden ne farkımız kalır?
Bu nedenle çocukların kas ve sosyal becerilerini destekleyebilmek için bir yandan onlarla “eğlenceli vakit’ geçirebileceğiniz, bir yandan da öğretmen kimliğine bürünmenize gerek kalmayacak çeşitli etkinliklerle onları okula hazırlayabilir, bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak geliştirebilirsiniz.

Eğitim kurumları öğrencilerin hayatında ne kadar etkili?
Her eğitim kurumunun kendine özgü bir mottosu olmalı. Bunun önceliğinin sevgi olduğunu düşünüyoruz. Bizler “Mutlu Bir Doğa Nesli” yetiştirmeyi hedefliyoruz. Burada yer alan “mutluluk” öğrencilerimizin başarmaktan duyduğu hissi temel alıyor. Öğrencilerimizin başararak mutlu olacağına olan inancımızı akademik başarıyla sınırlandırmıyoruz. Sosyal hayattaki başarılarının da önemli olduğunu düşünüyoruz.
n Okul hayatına ilk defa merhaba diyecek öğrencilerin velilerine neler öneriyorsunuz?
Öğrencilerin ve velilerin okula başlama sürecine doğru bir şekilde hazırlanması adına rehberlik edilmesi gerektiğini öneriyorum. Bizim eğitim kurumumuzda, rehber öğretmenlerimiz, bu sürece başlayacak öğrencilere “Metropolitan Testi” uygulayarak onların okula hazır olup olmadıklarını belirliyor.

İlkokula öğrencilerin alışması için neler yapılmalı?
İlkokulun özellikle ilk yıllarında öğrencilerin yaş grupları nedeniyle oyun ile öğrenmenin gerçekleşmesini ve öğrendiklerini deneyimleme imkanı bulmasını önemsiyoruz. Ders içi ve ders dışı etkinliklerde oyun oynamak, öğrencilerin akademik becerilerinin yanında sosyal gelişimlerini büyük oranda destekliyor. Oyun, öğrencilerin dikkatini daha uzun süre canlı tutmayı sağladığından öğrenmede etkili olan önemli bir öğretim tekniği.
Oyunun içinde öğrenen öğrenciler, öğrendiklerini hayatlarına daha kolay aktarıyorlar. Sınıf kurallarının, seslerin öğretilmesi, yazı çalışmalarının yapılması ve ders içi diğer süreçlerde oyunla öğretimle akademik becerilerini geliştiriyoruz.
Sosyal gelişimlerini de aynı oranda desteklediğinden özgüveni yüksek, kendini ifade etme becerilerini geliştiren bireyler olarak yetişiyorlar. Böylece okula ve öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştiren öğrenciler, eğitim öğretim hayatlarını yüksek bir öğrenme motivasyonu ve ne yaptığının farkında olan bireyler olarak devam ettiriyorlar. (EREN KUZEY - Halkalı Doğa Koleji 7. sınıf)

Haberin Devamı

Başarının sırrı okul seçiminde


Kendi şehrimi kurdum

Teknolojiye 4 yaşından itibaren meraklı olan ve evde kendi tasarımlarını yapan biri olarak, size Sketchup’la nasıl tanıştığımı anlatacağım. Bu yıl açılan teknoloji konseptli okulumuz, Intel katına sahip olduğundan yenilikçi teknolojileri de yakından takip edebiliyoruz. Okulun ilk günü bu katta bir gezintiye çıkmıştık ve gördüğümüz şeyler büyük teknoloji marketlerinde bile göremeyeceğimiz türden yeni veya ileride yaygınlaşacak ürünlerdi. Aynı gün seçmeli dersimiz vardı, ben de bilgisayar dersini seçtim. Öğretmenimle tanıştıktan sonra, yıl boyunca yapacağımız etkinlikler anlatıldı. İlk önce kullanacağımız program olan Sketchup ile ilgili bilgileri öğrendik ve çalışmaya başladık.
İlk işimi kaptım
Günlük hayatta kullanılan ama yamuk simetrilere sahip olan ürünleri kendi tekniklerimle daha çabuk çizebildiğimi fark ettim ve büyük tasarımlar yapmaya başladım. Şu anda kendi şehrimi oluşturdum denilebilir. Tabii bunları yaparken çok fazla zaman geçirdiğim için babam da neler yaptığımı merak ediyordu. İlerleyen zamanda Sketchup’un yeni eklentileri olduğunu fark ettim ve oyun tasarımları yapmaya başladım.
Babam yaptıklarımı gördükten sonra kendi şirketlerindeki bazı işlere yardım etmemi istedi. Ben de onlara uygun tasarımlar yaparak başladım. Bulduğum yeni eklentilerle de çok güzel ürünler ortaya çıkardım. Babam bana bir araba firmasıyla ilgili iş verdi, bende işi hemen kabul ettim. Beklenen projeyi piyasadaki fiyattan yüzde 70 daha ucuz ve istedikleri gibi değiştirme imkanıyla sundum ve şu anda bu işle uğraşıyorum. Bu benim ilk resmi işim. İleride belki de sadece bunun üzerinden para kazanacağım. Bana bu fırsatı sunan Ayşenur öğretmenime ve okuluma teşekkür ediyorum.
(ALPER UTKU CEYLAN - Tuzla Doğa Koleji 9. sınıf)

Haberin Devamı

İngilizce öğrenmenin keyifli yolları

İngilizce öğrenirken keyifli ve farklı yollar deniyoruz. Mesela İngilizce bölümümüzde her hafta “Teacher of the Week” öğrencilerini seçiyor ve seçilen öğrenciler arkadaşlarına ders sunumları yapıyorlar. Ben de bu deneyimi yaşadım. “Teacher Of The week” seçildiğimde çok mutlu oldum. Önce İngilizce öğretmenim bana neler yapmam gerektiğini anlattı. O hafta öğrendiğimiz kelimeleri evde aileme öğrettim. Okulda da hazırladığım kartlarla bu kelimeleri arkadaşlarımla tekrar ettik. İngilizce derslerinde öğretmenime yardım ettim ve etkinlikler yaptım. “Teacher of the Week” önlüğünü giydiğimde kendimi öğretmen gibi hissettim. İngilizce öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seviyorum. Bu şekilde dersler çok daha eğlenceli geçiyor, sıkılmadan öğreniyorum. Ayrıca, bu etkinliği normal zamanlarda arkadaşlar arasında da yapıyoruz. Böylece İngilizceyi normal hayatımızda da kullanıyoruz.

Haberin Devamı

(YAĞMUR YILMAZ - Acarkent Doğa Koleji 1. sınıf)

Başarının sırrı okul seçiminde

‘Çalışmak mutlu ediyor’

Okulumuzun ‘Ünlülerle Röportaj’ projesi kapsamında, şarkılarını çok beğendiğim ses sanatçısı Fettah Can ile görüşmeye karar verdim. Bizi evinde ağırlayan Fettah Can ile ‘hobi mesleği’ diye tanımladığı müzik üzerine konuştuk.
Fettah Can kimdir?
1975’te Bursa’da doğdum. Mesleğime babamın yönlendirmesiyle başladım. Bir yandan ud ve gitar çaldım, bir yandan şarkı söyledim. Sonunda müzik alanında daha etkili işler yapabilmek için İstanbul’a yerleştim.
Kaç yıldır müzikle uğraşıyorsunuz?
Yaklaşık 22 yıldır müzikle uğraşıyorum. Popüler müzik diyebileceğim içinde her çeşit enstrümanın olduğu bir müzik yapıyorum. Türk müziği ve Batı müziğinin harmanlanmış şekli de diyebiliriz.

Müzik hobi gibi

Mesleğinizin olumlu ve olumsuz yönleri neler?

Bizim mesleğimiz hobi mesleği olarak da adlandırılabilir. İnsanların hobi olarak yaptığı bir etkinliği biz meslek olarak yapıyoruz. Bu da işin en keyifli yanı. Olumsuz olarak değerlendirdiğimde ise hep “yeni” bir şeyler üretmenin işin en zorlayıcı kısmı olduğunu söyleyebilirim. Hep yeni şarkı, hep yeni müzik... Bunlar zamanla insanı yoruyor ve yeniyi bulmak zorlaşıyor. Tüm olumsuzluklarına rağmen işimi çok seviyorum.

Kitap okuyor musunuz? Sizin için özel bir kitap var mı?
Çok iyi bir okurum. Kitap okumaya başladığım zamanlarda “İnce Memed”, son olarak da Livaneli’nin “Serenad” adlı kitabı beni çok etkiledi.

Bizlere iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Müziğe yönelmek isteyen arkadaşlara, müziğin çok emek istediğini ve iyi bir ilerleme istiyorlarsa çok çalışmaları gerektiğini söyleyebilirim. Mutlu ve keyifli olmak istiyorlarsa yolun başında çok çalışmalarını öneriyorum. Başlardaki zorlukları aşarlarsa önlerine çıkacak olan dünya çok eğlenceli olacaktır.

Haberin Devamı

(DEFNE AKIN - Kemerburgaz Doğa Koleji 5. sınıf)

Haberin Devamı

Başarının sırrı okul seçiminde

DENEY

Yağmur nasıl oluşuyor?

Öğretmenlerimiz sayesinde Fen Bilimleri dersinde öğrendiğimiz bilgilerin sadece teorik bilgiden oluşmadığını yaptığımız deneylerle daha iyi anladık.
Bunu ispatlamak için Fen laboratuvarımızda her hafta eğlenceli ve ilginç deneyler yaparak yeni kazanımlar edinmeye başladık. Bu yıl çok soğuk geçen kış mevsiminde hava olaylarının nasıl oluştuğunu anlamak için deneyimize başladık. Beherlere koyduğumuz suları ısıtarak sıvının buharlaşmasını sağladık.
Buhar beherin soğuk kapağıyla karşılaştığında ısı vererek yoğuştu ve sonrasında su zerreciklerine dönüşerek yağmur oluşturdu. Katı iyodu sıcak su dolu behere döktüğümüzde ise ortaya çıkan mor gazların beherin soğuk kapağına çarparak ısı kaybetmesini ve aniden katı hale geçmesini sağladık. Yaptığımız bu deneylerle atmosferdeki hava olaylarının ani sıcaklık değişimleriyle nasıl oluştuğunu fark ettik.
Artık kış mevsiminde yağan kar ve yağmurun nasıl oluştuğunu daha iyi anlıyor ve biliyorum. Eğlenceli ve heyecan uyandırıcı deneylerle her seferinde hayatı yeniden keşfediyoruz.

EMRE BERK DURDU - Antalya Konyaaltı Doğa Koleji 6. sınıf