Gündem Başkan Yardımcısı ‘subay imamı’ çıktı

Başkan Yardımcısı ‘subay imamı’ çıktı

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

10 şehit verilen Beştepe’deki jandarma karargâhıyla ilgili iddianame tamamlandı. İddianamede, bir dönem BTK Başkan Yardımcılığı yapan Çöl’ün, jandarma subayların imamlığını yaptığı belirtildi

Başkan Yardımcısı ‘subay imamı’ çıktı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ender Coşkun’un tarafından FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında Beştepe’deki Jandarma Genel Komutanlığı’nda 10 kişinin şehit edilmesiyle ilgili hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi. İddianamede, 244 şüpheli hakkında darbe suçlamasının yanısıra şehit edilen birisi polis 10 kişiyi kasten öldürmek suçundan da cezalar istendi.
Yakalanamayan 11 şüpheli arasında, jandarma subayların imamlığını yapan ve bir dönem BTK Başkan Yardımcılığı yapan Muhterem Çöl’ün de olduğu belirtilen iddianamede, Çöl’ün ABD’de FETÖ’nün lideri Fetullah Gülen ile görüştüğü ve 14 Temmuz’da evinde bir toplantı yaparak “Yarın için önemli bir faaliyet olacak” dediği anlatıldı.
Karargâhtaki personelin darbeci personel tarafından rehin alındığı belirtilen iddianamede, karargâha intikal edilerek, darbeci oldukları anlaşılan personele yaptıklarının suç olduğu ve derhal eylemlerinden vazgeçilmesinin söylendiği, ancak darbeci personel tarafından silah doğrultulduğu ve bu sırada Albay Güven Şağban’ın yakalanarak karargah içinde alıkonulduğu belirtildi.
Kahraman albay
İddianamede, bu sırada Albay Aziz Yılmaz’ın darbeci personelle mücadeleye girdiği ve darbeye teşebbüs eden bir personeli yere yatırdığı sırada başka bir darbeci tarafından silah doğrultulduğu ve Albay Nurettin Alkan’ın sol kolundan yaralandığı, ateş eden kişiye Albay Yılmaz ve Albay Ali Demir’in müdahale ettikleri kaydedildi. Darbecilerin kışla içine kaçtığı, yaralı Alkan’ın hastaneye kaldırıldığı anlatılan iddianamede, albaylar Demir, Şağban, Yılmaz ve Alkan’ın büyük bir kahramanlık örneği göstererek darbecilerle mücadele ettikleri belirtildi.
İddianamede, karargah çevresine gelen ekipler ile darbeye kalkışan personel arasında silahlı çatışmaların yaşandığı, darbeye kalkıştığı belirlenen Abdulkadir Karadağ, Batuhan Zengin, İlyas Pekdemir, Ramazan Erdoğan, Şükrü Eğin, Yakup Başibüyük, Yasin Özdemir ve Zekeriya Açıkgöz’ün ölü olarak ele geçirildiği ifade edildi.
İddianamede, Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe karargâhında meydana gelen darbeye kalkışma eylemine katılan 11 şüphelinin yakalanamadığı da belirtildi.
İddianamede, yakalanamayan şüphelilerden Muhterem Çöl’ün 15 Temmuz’da jandarma personeli olan subayların imamı olduğu, darbe teşebbüsünün gerçekleşmesi için FETÖ üyesi olan diğer TSK personeli şüphelilerle irtibata geçtiği, kod adının “Turgut” olduğu, bir dönem BTK Başkan Yardımcılığı yaptığı ve 18 Ağustos 2014’ten itibaren “ByLock” kullandığı belirtildi. İddianamede Çöl’ün, planlayarak, organize ederek ve diğer FETÖ üyelerini azmettirerek suç işlediği kaydedildi.
Talimatı vermiş
İddianamede, yakalanamayan şüphelilerden Mehmet Yıldırım Ergider’in de jandarma subayların imamı olduğu, darbe teşebbüsünün gerçekleşmesi için FETÖ üyesi olan Erdal Karlıdağ ile görüştüğü ve darbe talimatını verdiği, 13 Ağustos 2014’ten itibaren ByLock kullandığının tespit edildiği anlatıldı.

‘Çitleri geçerlerse halkı da vurabiliriz’

İddianamede, 15 Temmuz gecesi nöbetçi olmamasına rağmen Jandarma Genel Komutanlığı karargâhına gelen şüpheli eski Jandarma Muhabere Üsteğmen Metin Yağcı’nın, “Polislerin zırhlı aracını helikopter biçti, eski başkan uzun adam televizyonda konuşma yaptı. Halkı galeyana getirdi ama sorun yok, her şey kontrol altında. Çitleri geçen olursa halkı da vurabiliriz, tereddüt yok” emrini verdiği de bildirildi.

Firari Çöl ABD’de Gülen’le görüşmüş

İddianamede, Binbaşı Haydar Hacıpaşalıoğlu’nun ifadesinde, kendisinden sorumlu firari Muhterem Çöl’ün ABD’de Gülen ile görüştüğünü, 14 Temmuz akşamı Çöl’ün evinde buluştuklarını, eve ismini Serdar olarak söyleyen birinin geldiğini söylediği belirtildi. Hacıpaşalıoğlu’nun, bu şahsın artık sürecin dayanılmaz boyutlara ulaştığını, cemaat ile ilişkili kişilerin tespit edildiğini, bu kişilerin tamamının meslekten atılacağını ve yıllarca hapiste yatırılacağını, bir şeyler yapmazsak cemaat mensuplarının tamamen tasfiye edileceğini söylediği kaydedildi.

Gergin duruşmada yumruklu arbede

Malatya’da terör örgütü FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2’nci Ordu Komutanı Adem Huduti ile Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun’un bulunduğu 28’sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın dün görülen oturumunda duruşmayı izlemeye gelen vatandaşlardan bazıları, salona getirildikleri sırada sanıklara tepki gösterdi.
Duruşmada, atama listesinde “Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı” gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz tanık olarak dinlendi. Darbe girişimini ilk kez televizyondan öğrendiğini ileri süren Yılmaz, Diyarbakır Valisi ile Adem Huduti’yi aradığını, olaylarla ilgili bilgilerinin olup olmadığını sorduğunu ve bilgilerinin bulunmadığı cevabını aldığını savundu.
‘Dikkate almayın dedi’
Saat 23.00 sıralarında evinden çıkarak Kolordu Karargahına gittiğini anlatan Yılmaz, sıkıyönetim emrinin kanunsuz olduğunu anlayınca “Kışladan hiçbir araç ve personel çıkmaması ve birliklere bu emri uygulamamaları emrini verdim” dedi. Daha sonra yine Huduti’yi aradığını ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen emirle ilgili bilgisi olup olmadığını sorduğunu dile getiren Yılmaz, “Bu emirleri dikkate almayın, mühimmat depolarına dikkat edin şeklinde emir verdi” dedi.
Öğle arasında duruşmayı izleyen Ak Partililer, sanık askerleri salondan çıkartılırken yuhaladı. Sanık yakınları da alkışlarla karşılık verdi. İzleyiciler salondan çıkarken, Ak Partililer ile sanık yakınları arasındaki tartışma yumruklaşmaya varınca Ak Parti yöneticileri salondan çıkarılıdı. Ara kararını açıklayan mahkeme, Adem Huduti’nin emir subayı eski Binbaşı Sedat Kaya’nın, tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 11 Eylül’e erteledi. l AA, DHA

Haberin Devamı