Gündem Başkent 'EKO iKLiM' için gün sayıyor

Başkent 'EKO iKLiM' için gün sayıyor

20.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın ilk iklim fuarı 'EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı' 30-31 Mart’ta Ankara'da gerçekleştirilecek. Fuarda Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobili TOGG sahne alacak, elektrikli bisiklet paylaşım sistemi görücüye çıkacak.

Başkent EKO iKLiM için gün sayıyor

MELTEM GÜNEŞ Ankara - "Dünyanın ilk iklim fuarı" olacak, "EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı" 30-31 Mart tarihleri arasında Ankara ATO Congresium'da gerçekleştirilecek. Yeşil dönüşüm için farkındalık etkinliklerine sahne olacak fuarda Türkiye'nin elektrikli ilk yerli otomobili TOGG sahne alacak. Kablo dahil herhangi bir elektronik atık teslim edilerek de girilebilecek fuarda katılımcılar "pedal çevir enerjiye katıl" organizasyonu ile stand aydınlatıp, cep telefonlarını şarj edebilecek. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı da, fuara bisiklet ile katılım sağlayacak. Organizasyonda, iklim krizi farkındalığı ile dikkati çeken Beren Saat-Kenan Doğulu çiftine "iklim elçisi" ödülü verilecek. Galatasaray'ın eski futbolcusu Cevad Prekazi de "Spor İklimi"ni anlatacak.
ATO Başkan Yardımcısı, Ankara Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda zirvenin koordinatörü olan Halil İbrahim Yılmaz, organizasyon öncesinde Milliyet'e değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, girişlerin elektronik atıklarla (kablo dahil) yapılabileceğini, bu sayede geri dönüşümden elde edilecek gelirin TÜBİSAD vasıtasıyla, eğitimde kullanılması için Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na aktarılacağını söyledi. Yılmaz, "karbon nötr" organizasyonun gereği olarak fuarın tanıtımında kullanılan bütün materyalin (broşür, afiş, reklam) geri dönüşüme sokulacağının da altını çizdi.

Haberin Devamı

Genç istihdama destek

Türkiye'deki genç işsizliği azaltacak, genç istihdamının konuşulacağı bir zirve planladıklarını söyleyen Yılmaz, "KOBİ'lerin, yeşil dönüşüm sürecinde bu konuyu hissetmiş olan, konuyla ilgili birikimi olan gençleri istihdam etmesinin önünü açacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Gelecek Yüzyılın Meslekleri' adlı bir konuşma yapacak. Gençler icatlarıyla Türkiye'deki sanayicilerle buluşacak" diye konuştu.

TOGG sahneye çıkacak

"Türkiye'nin otomobili yüzde 97 toplumsal desteği olan TOGG burada sahneye çıkacak" diyen Yılmaz, fuarda çevreci ulaşım aracı olan bisiklet kullanımına ilişkin de etkinlikler düzenleneceğini belirterek, "Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı bisikletle gelecek, bazı büyükelçilerin de bisikletle gelmesini bekliyoruz. Türkiye'de bisiklet kültürünün artması için orada oluşturacağımız büyük parkurda elektrikli bisiklet kullanımı yapılacak. Ankara'da denemesi yapılan elektrikli bisikletin ilk gösterimi de burada olacak" dedi.

Haberin Devamı

Pedal çeviren enerjiye katılacak

Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi, “Pedal Çevir Enerjiye Katıl Bisiklet Sürüş Simülasyonu” ile zirvedeki yerini alacak. Kullanıcılar Ankara ve diğer kentleri keşfetmek için pedal çevirirken üretecekleri elektrik enerjisi sayesinde fuar alanındaki standın aydınlatılmasını sağlayacaklar. Ayrıca katılımcılar elektronik aletlerini de şarj edebilecek.