Gündem Bathonea projesi bakanlıkta

Bathonea projesi bakanlıkta

29.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Küçükçekmece Gölü’nün kenarında keşfedilen Bathonea Antik Liman yerleşiminin İstanbul’un ilk ören yeri olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruldu. Bakanlık başvuruyu inceliyor.

Bathonea projesi bakanlıkta

İstanbul Küçükçekmece’deki Bathonea Antik Liman yerleşiminin kazı sonuçları bilimsel kitap haline getirildi. Viking izleri, 1500 yıllık ilaç şişeleri ve gölün altındaki deniz feneri gibi 10 tarihsel gerçeğin anlatıldığı, Marport’un desteklediği kitapta Bathonea’nın İstanbul’un ilk ören yeri olacağı müjdelendi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şengül Aydıngün, kitaptaki makalesinde arkeolojik izlerin Alt Paleotik Çağ’a (800 bin yıl) dayandığını açıkladı. İlk insan yerleşimlerinin Avcılar kıyılarında 12 bin yıl önce başladığını, M.Ö. 7’nci yüzyıldan sonra Byzantion şehir devleti idaresine girdiğini ve Roma döneminde Konstantinapolis içine alındığını yazan Aydıngün, “Antik kaynaklar, Roma İmparatoru 1. Constantinus’un Konstantinopolis’in sınırlarını Küçükçekmece’den başlattığını yazar. Bulunan, M.Ö. 17. Yüzyıl Hitit seramik parçaları ve ‘Geyikli Tanrıça’ figürleri yarımadaya eskiden yerleşildiğini gösteriyor” tespitlerinde bulundu.

Haberin Devamı

Açık hava müzesi

Kitapta, alanın İstanbul’un ilk ören yeri olması için Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Asuman Yeşilırmak tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurulduğu belirtildi. Küçükçekmece Göl Havzası Bathonea Antik Liman Yerleşmesi adlı avan projesinin, bakanlık bilim heyeti tarafından incelendiği öğrenildi. Ören yerinin sit alanı kapsamında Küçükçekmece Lagünü’nden, ilk insan yerleşimlerinin bulunduğu Yarımburgaz Mağarası’na kadar planlandığı belirtildi. Bathonea Ören Yeri Projesi’nin İstanbul’un ilk açık hava müzesi ve başka sosyal mekanları barındırabileceği bildirildi. Bölgenin Orta Çağ’da Vikinglerin konakladığı yer olduğu, onlara ait silah ve eşyalardan anlaşılmıştı.

Bathonea projesi bakanlıkta

Bathonea projesi bakanlıkta