Gündem Bayram onlar için çifte mutluluk oldu

Bayram onlar için çifte mutluluk oldu

03.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üç kentte organ nakli bekleyen 4 hasta, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarıyla bayram günü yeniden yaşama tutunmanın sevincini yaşadı.

Bayram onlar için çifte mutluluk oldu

Meltem Günay - İstanbul’da beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organları, nakil bekleyen 4 kişiye yeniden hayat verdi. Kalp, karaciğer ve 2 böbreğin nakledildiği, Ankara, Bursa ve İstanbul’daki hastalar ve ailelerin bayram sevinci katmerlendi.

Haberin Devamı

İstanbul’da yaşayan ve 20 yıldır kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren 37 yaşındaki Yeter Erdoğan bayram arifesinde gelen kadavradan böbrek bağışı ile çifte bayram yaşadı. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nde arife günü gerçekleşen nakil sonrasında Erdoğan’ın sağlık durumu iyi.

‘Hayalim tatile çıkmak’

Ortaokulda voleybol oynarken fenalaştığında böbrek yetmezliği çektiğinin anlaşıldığını ve 20 yıldır diyalize girdiğini anlatan Yeter Erdoğan nakil öncesinde, “Vücuduma sürekli kramp giriyordu. 20 yıldır diyalize giriyorum. Hayatımda ilk defa güzel bir haber aldım. Bana umut dolu bir haber verdiler. Organ nakli olabileceğim. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nde nakil için kayıt yaptırdığımda bana en kısa sürede kadavradan nakil çıktı. Çok heyecanlandım ilk duyduğumda. Bugün arife ve yarın bayram. İşte bu haberden sonra benim için bayram oldu. Verici ailesine de çok teşekkür ediyorum.
En çok yapmak istediğim şey tatil yapabilmek, artık bir şeye bağlı kalmak istemiyorum, diyalize girmeyeceğim için çok mutluyum. Umarım kadavradan bağışlar çoğalır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bağışlar artsın dileği

Nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Alp Gürkan ve Dr. Öğr. Üyesi Taner Kıvılcım da, son dönem böbrek yetmezliğinin günümüzde altın standart tedavi yönteminin böbrek nakli olduğu belirtirken, ülkemizde özellikle Kovid sonrası beyin ölümü sonucu organ bağışının azaldığı, bu sayıların ancak organ bağışı ile artabileceğinin altını çizdiler. Yıl başından bu yana üçüncü defa beyin ölümü sonrası böbrek nakli gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayan uzmanlar, bu sayıların artmasını ve nakil bekleyen binlerce insana umut olmak istediklerini dile getirerek organ bağışı çağrısında bulundu.