Gündem BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

13.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güneydoğu Anadolu’da BDP’nin desteklediği bağımsız adayların ortalama oyu 32.9 oldu. Ak Parti’nin oy kaybı yüzde 10’u buldu

BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

Seçim propagandasını “demokratik özerklik” tezi üzerine kuran BDP, 47 ilde desteklediği 64 bağımsız adayla girdiği seçimlerde büyük bir çıkış yaparak Meclis’e 36 milletvekili gönderdi. Ağrı, Kars, Mersin ve Adana’da ilk kez milletvekili çıkaran BDP, eski genel başkan Selahattin Demirtaş’ın aday olduğu Hakkâri’de 3 milletvekilliğinin tamamını aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmralı mahkumu Abdullah Öcalan için söylediği “Ben olsam asardım” çıkışı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da Ak Parti’ye ilk analizlere göre yüzde 10 dolayında oy kaybettirdi.
Ak Parti oyları 2007 seçimlerine oranla Diyarbakır’da yüzde 40,9’dan 32,9’a, Batman’da yüzde 46,4’ten 38,1’e, Mardin’de yüzde 44,1’den 32,5’e düştü. 20 yıl önce Kürtçe yemin nedeniyle Meclis’ten “yaka paça” atılan ve 10 yıl hapiste kalan Leyla Zana ile halen KCK davasından dolayı cezaevinde olan Hatip Dicle de Meclis’e girmeye hak kazandı.

Diyarbakır BDP’nin kalesi
BDP’nin 6 Diyarbakır adayı fire vermeden seçilirken, Kürt İslam politikalarıyla tanınan Altan Tan ile muhafazakar politikalarıyla dikkati çeken eski KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi de, 32 yıl aradan sonra yine Meclis’e girdi. BDP’nin 2007’de 4 milletvekili çıkardığı Diyarbakır’da, bu kez de Ak Parti hayal kırıklığı yaşadı. Ak Parti, Diyarbakır’dan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile eski Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu’nun aralarında bulunduğu 5 milletvekili çıkarabildi. BDP’nin Diyarbakır’daki gücü tescillenmiş oldu.

KCK’dan 6 vekil
BDP’nin desteklediği ve halen KCK davasından tutuklu olan 6 aday da milletvekili seçildi. Diyarbakır’dan Hatip Dicle, Van’dan Kemal Aktaş, Şanlıurfa’dan İbrahim Ayhan, Şırnak’tan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Mardin’den Gülseren Yıldırım cezaevinden Meclis’e girmeye hak kazandı.
Erol Dora da, seçilmek için yeterli oyu alarak, Mardin’den ilk kez Süryanilerin temsilcisi olarak Meclis’e girdi.

Öcalan tepkisi
Bölgede, Ak Parti’nin BDP karşısında gerilemesinin nedenleri arasında Başbakan’ın “Kürt sorunu bitmiştir” söyleminin yanısıra, açılım sürecinin kesintiye uğraması, KCK operasyonları ile YSK’nın veto kararının etkili olduğu belirtildi. En önemli nedenin ise Başbakan’ın seçimden iki gün önce Öcalan’ın asılması tartışmalarına yeni bir boyut getirerek, “Ben olsam asardım” sözlerinin etkili olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

BDP’liler tur attı
Diyarbakır’da BDP’liler destekledikleri 6 bağımsız milletvekili adayının seçildiği haberiyle kutlama yaptı. Uzun araç konvoyları düzenlenirken, havai fişek atıldı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan partililer de gruplar halinde cadde üzerinde toplanıp slogan atarak yürüdü. Çevik kuvvet ekipleri ise uzaktan önlem alırken, polis heliktopteri sürekli tur attı.

BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

DİYARBAKIR’DA BAĞIMSIZLAR 2 KAT OY ALDI
Diyarbakır’da BDP destekli bağımsız adaylar 461 bin 887 oy alırken Ak Parti’nin oyu 244 bin 772’de kaldı. Ancak, yaklaşık 2 kat yüksek oy alan bağımsızlar AKP’den sadece 1 milletvekili fazla çıkarabildi.
Diyarbakır’da bağımsızların 6, Ak Parti’nin ise 5 milletvekili oldu. CHP’nin 14 bin 708 oy, MHP’nin ise 4 bin 990 oyla 2007 seçimlerine göre oy sayısında düşüş yaşadığı görüldü.

BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

Haberin Devamı

Batman’da 2’ye 2
Batman’da yapılan seçimlerde Ak Parti ile BDP’nin desteklediği adaylar milletvekilliklerini bölüştü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ziver Özdemir, bağımsız adaylar Bengi Yıldız ile Ayla Akat, TBMM’ye girmeye hak kazandı. Bağımsızlar oylarını yüzde 12.42 yükselttiği kentte Ak Parti’nin yüzde 9.5 düşüş yaşadığı görüldü.

BDP G.DOĞU’DA BARAJI 3’E KATLADI

Şırnak’ta patlama
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde BDP’nin desteklediği 3 milletvekili adayının kazanması üzerine partililer sokaklarda halay çekerek kutlama yaptı. Şırnak kent merkezinde BDP’li bir grubun seçim sonuçlarını kutladığı sırada ses bombası nedeniyle meydana gelen patlamada bazı kişilerin yaralandığı bildirildi.
BDP destekli Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız’ın seçilirken, Ak Parti’den Cizre doğumlu doktor Mehmet Emin Dindar, Meclis’e girdi.

Eker’e polis kalkanı
Sandık sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından BDP’li kalabalık, Ak Parti İl Başkanlığı binasına saldırdı. Ak Parti’yi koruyan bulunan polis memurları atılan molotofların hedefi oldu. 3 polis memuru başına isabet eden taşla yaralandı.
BDP’nin kutlamasını takip eden basın mensuplarından bir grup ise taşlı saldırıya uğradı. Polis panzeri ile Ak Parti binası arasında sıkışan basın mensupları parti binası önünde bulunan sandalyeleri kalkan yaparak korunmaya çalıştı. Bu sırada parti binasında seçim sonuçlarını izleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve milletvekilleri adayları, güvenlik güçleri tarafından koruma altına alınarak partiden çıkarıldı. Bakan ve beraberindekiler Karayolları tesislerine geçti.
Polisin BDP önünde kutlama yapan gruba da müdahale etmesi olayları kent merkezine taşırdı. Kentin ara sokaklarında ve ana caddelerinde olaylar uzun süre devam etti. Kalabalık gruplar gaz bombaları ile dağıtıldı. Olayların ardından BDP’lilerin kutlaması gece geç saatlere kadar devam etti. Uzun araç konvoyu oluşturan BDP’liler, seçim zaferini kutladı.