28.04.2018 - 12:06 | Son Güncellenme:
Ek gıdaya geçiş sürecinde bebek çok fazla sıkılmamalı ve önce tadımlık daha sonra doyumluk porsiyonlar yapılmalı ve verilmelidir. Ek gıdaya geçtikten sonra bebek için mutlaka farklı menüler ve mamalar hazırlanmalı, bebeğin damak tadının gelişimi sağlanmalıdır. Yapılan ek gıdaların tadı kadar doyurucu olması ve vitaminli olması da önemlidir. Ek gıda sürecine ilk olarak yoğurt, taze meyve suları daha sonra ise sebze püresi ve meyve püresi ile devam edilmelidir. Ek gıda sürecinde verebileceğiniz birkaç tarifi yazıda bulabilirsiniz.
Bal kabağı veya havuç püresi
Havuç ve bal kabağı gibi turuncu renkli sebzeler bebeklerin gelişimi için önemli bir yere sahip olan A vitamini deposudur. Bebeğinizi bu sebzelerin püreleri ile tanıştırabilir ardından bu sebzelerin eklendiği harika sebze çorbaları hazırlayabilirsiniz. Püreyi hazırlamak için öncelikle 200 gr bal kabağı veya havucu güzelce temizleyiniz ve küp halinde doğrayınız. Ardından bir tencere içine malzemeyi koyup üzerine bir bardak su ekleyerek haşlayınız. Haşlanan sebzeleri bir kabın içine süzgeç ile alarak tahta kaşıkla eziniz ve ılık hale geldiğinde bebeğinize veriniz.
Patatesli yeşil sebze püresi
Patatesin doyurucu özelliği ile yeşil sebzelerin vitaminlerini harmanlayarak bebeğiniz için lezzetli püreler elde edebilirsiniz. Bunun için 50 gr kadar ıspanak, bezelye veya fasulye, 1 tane orta boy patates ve bir bardak su yeterlidir. Sebzeleri ufak, küp parçalar haline getiriniz ardından üzerine bir bardak su koyarak haşlayınız. Haşlanan sebzeleri kevgir yardımı ile bir kâse içine alınız, tahta kaşıkla eziniz. Ilımasını bekledikten sonra bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz.
Sebze ve meyve pürelerinin bebek için faydaları