Gündem ‘Beni satanist gibi gösterdiler’

‘Beni satanist gibi gösterdiler’

28.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yaptığı araştırma yüzünden komplo kurbanı olduğunu söyleyen Pınar Selek, "Beni satanist gibi gösterdiler. Suçlu 1-2 kişi değil, suçlu Türkiye" diyor

‘Beni satanist gibi gösterdiler’

‘Beni satanist gibi gösterdiler’

Yaptığı araştırma yüzünden komplo kurbanı olduğunu söyleyen Pınar Selek, "Beni satanist gibi gösterdiler. Suçlu 1-2 kişi değil, suçlu Türkiye" diyor

ÜMRAN AVCI, SEMRA PELEK İstanbul

‘Beni satanist gibi gösterdiler’
Mısır Çarşısı patlamasının tüpten kaynaklandığını ortaya çıkmasıyla 2,5 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan sosyolog Pınar Selek, Hayata Dönüş operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi'nde geçirdiği dehşet dolu saatleri Milliyet'e anlattı. "Her taraftan çığlıklar ve silah sesleri geliyordu. Korkunçtu" diyen Selek, sözlerine şöyle devam etti:

Hepimiz çok korktuk
Operasyonda acaba hayatta kalacak mıyız diye korktum. Oradan nasıl çıkacağız diye düşünüyorduk. Her şey birdenbire oldu, orada mahsur kaldık. Her yerde gaz bombaları vardı. Gazın etkisini azaltmak için yerleri ıslatmayı düşündük, ama iki gündür su olmadığı için yapamadık. Başka bir koğuşa gitmek istiyorduk, ama patlayan silahlar nedeniyle vurulma endişesi taşıyorduk.

Kürtçe öğrendim
Daha sonra seslenerek haber gönderdik. Bizi alıp başka bir koğuşa göntürdüler. Bakırköy Cezaevi'ndeyken Bayrampaşa'dan gelen tutuklulara yakma olaylarını sordum. Devlet tarafından yakıldıklarını söylediler. Görmediğim için bir şey söyleyemem. Koğuşta yaşlı analar vardı, Türkçe bilmiyorlardı, onlara okuma yazma dersleri verdim, ben de Kürtçe öğrendim biraz. Araştırma çalışmalarıma devam ettim. Tiyatro yaptık, folklor öğrendim.

Çaydan toprak yaptık
Koğuşu baştan sona sarmaşık çiçekleriyle donattık. En güzel koğuş bizimdi. Kadının ruhunu koğuşa yansıtmaya çalıştık. Cezaevinde toprak yok, toprağa ayak basamıyorsunuz. İçeri gelen patateslerin üzerindeki incecik toprağı kazıyıp, yumurta ve demlenmiş çayları karıştırıp toprak yapıyorduk. Bitki vermiyorlardı, ama biz suyun içinde kök verdiriyorduk. Bu sayede çiçeğimiz oluyordu. Kuşlarımız, balıklarımız da vardı.
Mısır Çarşısı ile suçlandığımı öğrendiğim an "Allah Allah, neler oluyor" dedim. Bu andan itibaren mahkeme ile ilgili gelişmeleri fazla okumamaya çalıştım. Yaptığım araştırmayla ilgili komploya kurban gittim. Beni toplumsal olarak yok etmek istediler. Beni satanist gibi göstermeye çalıştılar. Mahkemede gerçekleri anlatmak istedim. Araştırmalar bir deneydir, ben denek olmuştum artık. Suçlu bir veya iki kişi değil, suçlu Türkiye.

Dernek kurmaya hazırlanıyor
Mısır Çarşısı mağdurları çok olgun davrandı. Mağdurlar bizi hiç rahatsız etmediler. Ben onlarla ilişki kurup, konuşmak isterim. Onlar da mağdur, ben de mağdurum. Bir de mahkemede birlikte yargılandığım ve hiç tanımadığım arkadaşlar var. Belki ziyaretlerine giderim. Onlarla tanışmak istiyorum. Mağdur olanların hepsiyle tanışıp, Mısır Çarşısı Mağdurları Derneği kurabilirim.

Apo'yla görüşmek isterim
Suriye'de Öcalan'la görüşmek için randevu almıştım, ama olmadı. Şimdi de İmralı'daki Apo'yla görüşmek isterdim. Arkadaşlarımla görüşüp, sürekli konuşmak istiyorum. Henüz hayatının birinci sınıfında, arayış içinde, yaşamı anlamaya çalışan bir genç kızım. Sevgiyi yaratmak isteyen, çevresinde sevgi dolu insanlar olan biriyim. İnsan kendi düşlerine ihanet ettiği zaman mutsuz olur. İsa'nın çarmıha gerildiğinde mutsuz olduğunu zannetmiyorum. Belki acı çekiyordur, ama insanlık içindir.

Banyo yapıp çorba içti
Pınar Selek, 2.5 yıldan sonra evdeki ilk gecesinde önce bol ve sıcak suyla banyo yaptı. Ardından annesinin hazırladığı işkembe çorbasını içti. Geç saatlere kadar yakınlarıyla ve dostlarıyla sohbet eden Selek, dün de gazeteci ordusunun karşısına çıktı. Her gazeteciyle tek tek görüşen Selek, yaşadıklarını anlatırken, anne ve babası kendisini izledi. Anne Selek, "22 gündür yemek yemediği için yaptıklarımdan çok az yedi, bol bol çay içti" dedi.

Vicdanım son derece rahat!
İSTANBUL Milliyet

Pınar Selek'i "yargısız infaz yaparak terörist ilan etmekle" suçlanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, kendisine yönelik eleştirilere de "yargısız infaz yapılıyor" diye karşılık verdi. Ardahan Valisi Hasan Özdemir, Selek'in tahliye edilmesinin ardından da "Vicdanım rahat, şimdiye kadar vicdanımı sızlatacak bir şey de yapmadım. O zaman görevimin gereğini yerine getirdim. Mısır Çarşısı'ndaki patlamanın ardından yapılan çok titiz çalışmalarla elde edilen bulgular sonucu parmak izine rastlandı. Bunun için o açıklamayı yaptık. Kişilerle şahsi kinim olmamıştır, olamaz da" diye konuştu.



GÜNCEL