Gündem ‘Benim eşim eğitim şehidi’

‘Benim eşim eğitim şehidi’

04.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çankaya Üniversitesi’nde kopya çekerken yakaladığı öğrencisi tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar Şenel son yolculuğuna uğurlandı. Şenel’in eşi, “Bu olayla inşallah eğitim sistemindeki bazı yanlışlıklarda farkındalık oluşacak” dedi

‘Benim eşim eğitim şehidi’

Ankara’da Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi Ceren Damar Şenel (27) dördüncü sınıf öğrencisi Hasan İsmail Hikmet’i (23) sınavda kopya çekerken yakaladı. Hasan İsmail Hikmet önceki gün fakültedeki odasına gittiği Şenel ile bu nedenle tartıştı. Hikmet tartışma sırasında Şenel’i, önce babasına ait tabancayla 2 el ateş ederek, ardından 18 defa bıçaklayarak öldürdü. Cinayet kurbanı genç akademisyen için dün önce Çankaya Üniversitesi Balgat Kampüsü Hukuk Fakültesi girişinde tören yapıldı. Törene, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Haberin Devamı

‘Her zaman iyi olmalıyız’

Törende Ceren Damar Şenel’in annesi Feyzan Damar ve babası Mustafa Damar, kızlarının tabutunun başında gözyaşlarına hakim olamadı. Feyzan Damar, kızının Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak “Beni bırakıp nereye gittin? ‘Şaka yaptım’ de kalk annem. Sen kimsenin kalbini kırmazdın ama senin kalbini kırdılar” diyerek gözyaşı döktü.

Dışişleri Bakanlığı’nda meslek memuru olan Levent Şenel ise törende eşi Ceren Damar Şenel’i anlattı. Hayatın hiç umulmadık, tahmin edilemeyecek acılar yaşatabildiğini söyleyen Şenel, “Ben bu acıyı 28 yaşında yaşadım. Bu olay bana bir şey gösterdi. Ceren her zaman doğru bildiğini yapan, kurallara uyan, işini dört dörtlük yapmaya çalışan bir insandı. Kıymetli bir bilim insanıydı. Çok büyük bir acımız var” dedi.

Haberin Devamı

‘Benim eşim eğitim şehidi’

Feyzan-Mustafa Damar çifti kızlarının tabutunun başında gözyaşı döktü.

‘Benim eşim eğitim şehidi’

Bu tarz olayların kendisine kötülüğün kötülükle yenileyemeyeceğini hissettirdiğini belirten Levent Şenel, “Biz her zaman iyi olmalıyız, her zaman iyilikle hareket etmeliyiz. Benim eşim bir eğitim şehididir. Bunun altını çizmek istiyorum. Görevini hakkıyla yapmaya çalışırken hayatını kaybetmiştir bir azılı suçlu tarafından. Benim eşim bir eğitim şehididir” diye konuştu. “Benim genç arkadaşlarımdan tek bir istirhamım var” diyen Şenel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu söylemek belki bana düşmez ama iyi bir hukukçu, iyi bir mühendis, iyi bir doktor değil; iyi bir insan olmaya çalışın arkadaşlar. İnsanları sevin ve hiçbir zaman kötülüğe kötülükle cevap vermeyin. Bu olayla da inşallah bu ülkede eğitim sistemindeki bazı yanlışlıklar ve pek çok konuda bir duyarlılık farkındalık oluşacak.”

‘Tarif edilemeyen bir acı’

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da yaptığı konuşmada, “Üzerime düşen ne varsa yapacağız. Ceren bizim de öğrencimizdi. Üzüntümü tarif edecek söz bulamıyorum. Umarım böyle bir şeyi ülkemiz bir daha yaşamaz. Türkiye Cumhuriyeti çok önemli bir ilim insanını, cumhuriyet kadınını kaybetti” dedi.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun da “Ailesinin her zaman yanında olacağız. Çankaya Üniversitesi onun bir ailesidir” diye konuştu. Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Taha Gökberk Doğan da törende bir konuşma yaparak hukuk fakültesi öğrencileri adına aileden özür diledi. Doğan, “Çok mahcubuz, çok üzgünüz bir arkadaşımız böyle bir şey yaptığı için. Ailesi bizi bağışlasın” dedi.

Haberin Devamı

‘Benim eşim eğitim şehidi’

Bakanlar da törende

Ceren Damar Şenel için dün Ankara’da Karşıyaka Ahmet Efendi Camii’nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, akademisyenler, çok sayıda öğrenci, Ceren’in ailesi ve arkadaşları katıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da çelenk gönderdi. Cenaze, Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Fakültede 3 yıldır görev yapıyordu

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ceren Damar Şenel, 2015-2018 yıllarında Çankaya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisansını tamamladı. Aynı enstitüde doktora çalışmasına devam eden Şenel, 2015 yılından bu yana Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışıyordu.

Haberin Devamı

‘Benim eşim eğitim şehidi’
'KOMŞUMUZUN KIZIYDI'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ceren Damar Şenel ile ilgili Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Komşumuzun kızı ve Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar, dün (önceki gün) menfur bir saldırıda hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun. Olay bütün yönleriyle araştırılıyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Şenel için taziye mesajı yayımladı. Selçuk, Twitter hesabından Şenel için açılan #CerenDamar etiketi ile yaptığı paylaşımda, “Gencecik bir meslektaşımız olan Ceren Damar’ı hiçbir şekilde izah edilemeyecek korkunç bir saldırı sonucunda kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Ailemize ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Evladımızın mekanı cennet olsun. Başımız sağ olsun” dedi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç da mesajında, “Akademik teamüllere ve etik kurallara sahip çıktığı için elim bir hadise sonrasında aramızdan ayrılan araştırma görevlisi Ceren Damar Şenel’e Allah’tan rahmet, başta kederli ailesi olmak üzere Çankaya Üniversitemizin bütün hocaları ve öğrencilerine başsağlığı diliyoruz. YÖK Başkanlığı olarak, bizleri derinden üzen bu olayı şiddetle kınıyor, buna benzer menfur hadiselerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Benim eşim eğitim şehidi’
KATİL ZANLISI SAVCILIĞA İFADE VERDİ: ÖNCE İKİ EL ATEŞ ETTİM SONRA BIÇAKLA SALDIRDIM

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Hasan İsmail Hikmet, savcıya verdiği ifadesinde olayı şöyle anlattı: “2014’de Kıbrıs’ta hukuk fakültesi kazandım. 2015’te yatay geçişle Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geldim. Tarafıma haksızlık yapıldı. 2. sınıftan başlamam gerekirken 1. sınıftan başlatıldım. Ceren Damar Şenel danışman hocamdı. Bu sorunlarımı ona anlatıyordum. Ama bana ters cevaplar veriyordu. O gün 3 sınavım vardı. Derslerimin yoğun olması nedeniyle sınava hazır değildim. Geçmem için kopya çekmem gerekiyordu. Bu nedenle kopya hazırladım.

Babamın silahını aldım

Sınav salonuna girdiğimde Ceren Damar Şenel’i gördüm. Sınav başladıktan sonra hazırladığım kopyayı çıkardım ve kopya çekmeye başladım. Bir süre sonra Ceren Damar Şenel, beni kopya çekerken yakaladı. Hakkımda tutanak tutarak kopya çektiğim için işlem yaptı. Gün içerisinde birkaç kez onunla görüştüm. Odasına gittim ancak beni tersledi ‘çık git’ falan dedi. Sonra eve gittim babamın silahını aldım. Daha önceden de bıçak almıştım. Sonra tekrar Ceren Damar Şenel ile görüşmek için odasına gittiğimde kendime hakim olamadım. Babamın silahını doldur boşalt yaptım ve Ceren Damar Şenel’e 2 el ateş ettim. Sonra da bıçak ile saldırdım. Ne kadar vurduğumu hatırlamıyorum. Daha sonra tabancayı başıma dayadım ve intihar etmek istedim. Ancak odaya hocalar ve öğrenciler girmeye başlamıştı. Ben de olayın şoku nedeniyle oradan kaçtım. Annemi aradım sonra babamla birlikte karakola giderek teslim oldum.”

Hasan İsmail Hikmet çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, katil zanlısının babası Ö. Hikmet ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Suçu öven mesaja soruşturma

Ceren Damar Şenel’in öldürülmesinin ardından bir WhatsApp grubunda, “Bu örnek hareket umarım sınavlarımıza yansır, herkese iyi çalışmalar” şeklinde paylaşımda bulunan kişi hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, TCK’nın 215. maddesi gereğince, “suçu ve suçluyu övmek” suçundan soruşturma başlatıldı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, hakkında soruşturma başlatılan kişinin aynı üniversitenin öğrencisi M.B. olduğu belirtildi.

Yazarlar